Saksitut: Sastamalan valtuusto siunasi väärän päätöksen Häijään koulun osalta

Demokratiassa enemmistö on aina oikeassa. Demokratiaan kuuluu myös se, että enemmistön ratkaisuja voi, ja saa arvostella. Kun viikon on makustellut Sastamalan kaupunginvaltuuston päätöstä sivistystoimen palveluverkosta 20230, niin hieman kummeksuttaa, etenkin Häijään koulun osalta.

Kokoomuksen Mikko Rauva olisi halunnut, että Häijään koulun lopettamista ei olisi kirjattu päätökseen kiveen hakattuna. Olisi annettu hieman jatkoaikaa lopulliselle ratkaisulle. Näin ei käynyt.

Mouhijärven Häijää on Sastamalan ykkösnyrkki asukasluvun kasvattamisessa. Maisemakyliin on ladattu paljon toiveita, jopa 2 000 asukkaan verran. Luku on ehkä ylimitoitettu, mutta kuitenkin.

Rauva oli enemmän kuin oikeassa siinä, että päätös oli vastoin kaikkia kaupungin strategian linjauksia. Pitää olla rohkeutta ja realismia, mutta ei hölmöyttä. Alue, joka on nimetty veto- ja pitovoiman erityiskohteeksi ei voi menettää alakoulua. Päätös on vastoin kaikkea järjenjuoksua. On syntynyt uutta liikerakentamista ja kaupunki syventyy kunnallisteknisesti Maisemakyliin. Aiheuttaa paljon ja suuria kysymysmerkkejä. Miksi lapsiperheet muuttaisivat Maisemakyliin, tai miksi perheet pohtisivat lapsien maailmaan saattamista?

Olisikohan tuon väärän päätöksen voinut muotoilla toisin?

Ehkä niin, että Mouhijärven yhteiskoulun yläkoulun remontti aloitetaan suunnitellusti ja jätetään tontille laajennustilaa mahdollisesti yhdistettävälle alakoululle. Näin Häijään koulun lopettamista ei olisi tarvinnut tehdä nyt. Se olisi voitu tehdä vaikkapa suunnitteluun kuuluvana vuonna 2025, jos syntyvyys ja muuttoliike niin vaativat. Kaikkihan toivovat, että väestöennusteet eivät pidä paikkaansa, vaan murentuvat positiiviksi vuosien kuluessa.

Onneksi kaupunginvaltuusto aina suuressa viisaudessaan, johon ei alati kuulu kuntalaisten mielipiteitten kuuleminen, tehdä uusia päätöksiä. Nyt aikaa ei ole paljon, sillä Mouhijärven yhteiskoulun rakennushanke käynnistynee jo 2021.

Voidaanko tehdä jotakin?

 • avatar Jari

  “Voidaanko tehdä jotakin?”
  Nyt olisi päättäjien oikeasti harkittava uudestaan Häijään kouluasia. Paikallislehdissä ja somessa käyty keskustelu osoittaa kansalaisten tyrmistyksen ajattelemattomasta päätöksestä. Kaupunki saneeraa kustannuksia, sen se kuuluukin tehdä tässä tilanteessa. Kuitenkin omaan “jalkaan ampuminen” ei kannata, silloin kun samaan alueeseen asetetaan positiivisia kehitystoiveita ja investoidaan mahdollisiin uusiin asukkaisiin. Ymmärrän, että useat päättäjät eivät ole oikeasti pohtineet kokonaisuutta ja sen vaikutuksia vuosikymmenten päähän. Häijään koulu on toiminut jo yli 120- vuotta. Siinä on tulevaisuuden aikaperspektiiviä päätöksien pohjaksi.

 • avatar harri

  KUN EI OLE JÄRJELLÄ SIJAA.AINOASTAAN MINÄ MINÄ VAMMALA,HÄVETKÄÄ PÄÄTTÄJÄT

  • avatar Pikkupukki

   Minä minä Vammala ei pidä paikkaansa. Vammalan kehitys on pysähtynyt kuntaliitosten myötä. Ja mitä tähän kouluverkkoon tulee, valtuusto linjasi myös kahden Vammalan koulun, Marttilan ja Tyrväänkylän, lakkauttamisesta.

 • avatar Paikallinen

  Totta joka sana. Toinen järjettämyys on tuo Tyrväänkylän koulun sulkeminen. Ainut terve kolu koko kylässä, missä ei yrityksistä huolimatta saatu vesivahinkoa aikaiseksi. Jos pidettäisiin kouluverkko toistaiseksi nykyisenä ja lakattaisiin haaveilemasta moderneista suurkouluista ja uimahalleista. Rahaa säätyisi, ja asukkaiden tahto toteutuisi!

Kommentointi ei ole käytössä.