Huhtalat kiittelevät korona-linjauksia, vaikka koulujen sulkeminen syökin taksia ajavan isän tienestejä

Antti ja Sonja Huhtalan perheessä seurattiin maanantaista hallituksen tiedotustilaisuutta odottavissa tunnelmissa. Eerikaa, Kaislaa (äidin sylissä) ja Leeviä taisi myös vähän jännittää.

Huittislaisessa Huhtalan perheessä on viime päivien koronavirus-uutisointia seurattu tarkasti. Maanantaista hallituksen tiedotustilaisuutta seurattiin keittiön pöydän ääressä jännittyneenä.

Helpotuksen huokaus oli syvä niin vanhemmilla kuin Huvikummun päiväkodissa hoidossa käyvillä Eerikalla ja Kaislalla, kun selvisi, että päiväkotitoiminta tulee jatkumaan myös tulevina päivinä.

”Minä tykkään päiväkodista”, Kaisla toteaa päätään nyökytellen äidin sylistä.

”Kun isä on yrittäjä ja äiti työskentelee laboratoriossa, meille on äärimmäisen tärkeää saada lapset hoitoon työpäivien ajaksi”, Sonja Huhtala sanoo.

Ainut, jolle päätös on pieni pettymys, on Lautta-ryhmässä opiskeleva Leevi. Hän oli jo ennättänyt toivoa, että pääsisi muiden koululaisten tavoin kokeilemaan kotiopiskelua.

”Meidän kannaltamme on oleellista, että Leevi pääsee päiväksi kouluun. Erityisen tuen oppilaita ei voisi mitenkään jättää päiväksi kotiin yksin, joten Leevin jääminen pois koulusta olisi väistämättä sitonut myös toisen meistä kotiin”, Sonja sanoo.

”Luulen, että lopulta tämä on myös Leevin näkökulmasta mieluisin ratkaisu. Kotona olisi voinut olla hauskaa parin ensimmäisen päivän ajan, mutta nyt puhutaan niin pitkästä ajasta, että varmasti lapset alkavat kaivata kavereitaan”, Antti Huhtala jatkaa.

Viime päivien epävarma tilanne on pakottanut myös Huhtalat miettimään erilaisia vaihtoehtoja, jos päiväkodit sulkevat ovensa lähitulevaisuudessa.

”Siinä tapauksessa toisen on pakko jäädä kotiin. Isovanhemmat kuuluvat riskiryhmään ja muutenkin on suositeltu, ettei heitä käytettäisi tässä tilanteessa lastenhoidossa”, Antti toteaa.

Koulujen sulkeminen on ollut kova isku myös Antin yritystoiminnalle, sillä hän ajaa taksilla koululaiskyytejä.

”Varauskalenteriin ilmestyi yhtäkkiä valtavasti tyhjää, kun kaikki tilausajot peruuntuivat. Tosiasia se on, että työt vähenivät ihan huomattavasti, mikä tietenkin aiheuttaa nyt suurta päänvaivaa”, hän harmittelee.

Siksi Antti pitää tärkeänä, että lapset saavat edelleen olla päivät hoidossa.

”Se olisi melkoinen katastrofi, että ei pystyisi ottamaan vastaan edes niitä vähiä tarjolla olevia töitä, kun olisi lasten kanssa kiinni kotona.”

Huhtalat korostavat, että ovat tyytyväisiä siihen, miten vakavasti koronatilanna on otettu Suomessa ja varsinkin siihen, miten rivakasti Huittisissa on asioihin tartuttu.

”Vaikka kaikki on tullut hurjan nopeasti, Huittisissa on osattu varautua asioihin ja ajatella askelta pidemmälle. Oppilaita neuvottiin jo viime viikolla ottamaan oppimateriaalit mukaan kotiin ja myös päivähoidosta tiedusteltiin tilannetta, jotta vanhemmat osaavat miettiä asioita valmiiksi.”

Toistaiseksi korona näkyykin Huhtaloiden arjessa vielä varsin vähän.

”Käsiä pestään nyt tavallistakin tehokkaammin saippualla ja iltoihin pitää keksiä itse enemmän puuhaa, kun kaikki lasten harrastustoimintakin on tauolla”, Sonja sanoo.

Huittinen ennakoi koulujen sulkemisia

Huittisten kaupunki päätti jo ennen maan hallituksen maanantaina julkaisemaa linjausta, että se siirtää kaikki perusopetuksen ja Lauttakylän lukion opiskelijat kotiopetukseen koronaviruksen etenemistä torjuakseen.

Päätöstä perusteltiin sillä, että koulujen sulkeminen on tutkitusti tehokas keino estää ja hidastaa viruksen leviämistä.

Maanantaista alkaen Huittisissa on käyty koulua etäopetuksena. Ainoastaan vaativan erityisen tuen oppilaat ovat jatkaneet koulua normaalisti Lautta-ryhmissä.

Varhaiskasvatuksen yksiköt jatkavat ainakin toistaiseksi toimintaansa normaalisti, mutta vanhemmilta tiedusteltiin jo perjantaina mahdollisuutta pitää lapsensa kotihoidossa.