Kirjastot kiinni: palautukset luukkuihin, lainat uusiksi verkossa tai soittamalla

Kuvituskuva Kiikoisten kirjastosta.

Kirjastojen ovet menivät keskiviikkona säppiin valtioneuvoston linjausten mukaisesti myös Sastamalassa. Sulku koskee myös omatoimikirjastoja ja kirjastoautoa.

Miten toimia seuraavien viikkojen aikana?

Palautukset: Palautuksia voi jättää Sastamalan pääkirjaston ja lähikirjastojen palautusluukkuihin normaalisti, poikkeuksena Stormin kirjasto, josta ulkoinen palautusluukku puuttuu. Palautusluukut tyhjennetään säännöllisesti.

Eräpäivät ja uusinnat: Lainansa voi uusia verkkokirjastossa, PIKI-mobiilikirjastosovelluksessa tai soittamalla omaan kirjastoonsa. Lainojen uusimisen yhteydessä eräpäivät siirtyvät pitkälle toukokuulle. Kirjastojen sulun aikana myös Vippi-aineistoja voi poikkeuksellisesti uusia viisi kertaa.

Mikäli lainojen uusiminen verkkokirjastossa ei onnistu, yhteyttä voi ottaa suoraan kirjastoon. Tällaisia tilanteita voi tulla, jos aineistosta on varauksia tai jos asiakkaan maksusaldo tai uusintakerrat ovat jo täynnä. Lähikirjastoista ei välttämättä vastata, mutta pääkirjastolla päivystetään klo 10-15 (p. 040 138 2040).

Varaukset: Varauksia ei voi noutaa kirjastojen sulun aikana. Kaikkien varausten noutoaika siirtyy automaattisesti sulun jälkeiseen aikaan. Kirjastojen sulun aikana hyllyssä olevan aineiston varaaminen ei ole mahdollista.

Kirjastomaksut: Kirjastomaksuja voi edelleenkin maksaa PIKI-verkkokirjastossa verkkomaksuina. Myöhästymismaksuja ei kerry kirjastojen sulkuajalta, jos asiakas uusii lainansa verkkokirjastossa tai puhelimitse.

Kaukopalvelu: Kaukopalvelutilauksia ei käsitellä sulkuaikana. Uudet tilaukset eivät lähde muihin kirjastoihin eikä tulleista lainoista ilmoiteta asiakkaille ennen kuin kirjasto taas aukeaa. Kaikki tilaukset pysyvät voimassa, mikäli asiakas ei ole ilmoittanut raukeamispäivää. Lainassa oleviin teoksiin kaukopalvelu hoitaa uusinnat automaattisesti.

Kaukolainapalautukset voi palauttaa kirjaston palautusluukkuun.

E-aineistot: Osaa kirjaston palveluista voi käyttää kotoa käsin. Tutustu e-kirjoihin ja muihin etäkäytettäviin e-aineistoihin PIKI-verkkokirjaston vinkeillä.

Parhaillaan on käynnissä myös valtakunnallinen Koko kansa lukee -kampanja, jossa e-kirjoja on vapaasti kaikkien luettavissa 5. huhtikuuta saakka.

Oman kirjaston verkkosivujen ja sosiaalisen median lisäksi kannattaa seurata myös PIKI-verkkokirjaston uutisia, jotta voit nauttia kirjaston palveluista täysimääräisesti myös sulun aikana.