Limonaadivalmistaja tekee nyt myös käsihuuhdetta – “Neuvottelemme koko maan kattavasta jakelusta”

Viime kesänä saattoi nähdä liikenteessä Apteekkari Bäckmanin limonaadikärryn. Veli-Pekka Bäckmanin kanssa kuvassa Lauri Ailo ja Heidi Buckingham sekä Yrjö Pihlajamäki.

Koronaviruksen vuoksi käsidesien kysyntä on lisääntynyt huomattavasti. Monin paikoin Suomessakin kyseinen tuote on ollut hetkellisesti loppu ja sen myyntiä on jouduttu rajoittamaan.

Hätä keinot keksii, sanotaan. Toimeen päätti tarttua myös sastamalalainen taiteen moniottelija ja limonaaditehtailija Virtamies eli Veli-Pekka Bäckman, joka on aloittanut käsihuuhteen valmistamisen.

Veli-Pekka Bäckman toteaa, että hänen kaiken tekemisensä lähtökohta on hyvien asioiden viljely; kulttuuri, taide ja käsityöt monessa muodossa. Tähän liittyy myös ihmisen pysyminen terveenä.

”Nyt kun arjen tekemiset ovat joutuneet melkoiseen ahdinkoon, konsertteja perutaan ja ihmiset pysyvät kodeissaan, huomio pitää keskittää viljelyn uusiin muotoihin. Yhdessä eläinlääkäripuolisoni kanssa totesimme, että toimintamme kautta voisimme kantaa kortemme yhteiseen kekoon valmistamalla käsihuuhdetta. Sille on nyt käyttöä.”

Tuotteen nimi linkittyy tässäkin tapauksessa edesmenneeseen Tyrvään piirikunnan apteekkariin, jonka toiminnan tavoitteet olivat Bäckmanin mukaan hyvin samanlaiset: hyvä olo ja terveys, olkoon se sitten henkistä tai ruumiillista, koostuu monista tekijöistä.

Käsidesiä viranomaisten ohjeistuksen mukaan

Veli-Pekka Bäckmanin mukaan käsihuuhteen valmistamisessa on otettava huomioon monta seikkaa.

Tärkein ominaisuus käsihuuhteessa on siinä vaikuttava aine ja sen määrä. Apteekkari Bäckmanin Käsihuuhde on etanolipohjainen, 72 painoprosenttia sen sisällöstä on denaturoitua alkoholia. Tämän lisäksi liuos sisältää desinfioivaa vetyperoksidia ja metyylitioniinia.

”Viimeksi mainittu ainesosa on mukana lähinnä luomassa toivottua värisävyä, joskin tämäkin aine on ominaisuuksiltaan desinfioiva. Liuokseen on lisätty glyserolia, jotta alkoholin haihtuminen hidastuisi tuotetta käsiin hierottaessa ja tuote olisi ystävällisempi iholle”, Bäckman selvittää.

Tuotteen pakkausmerkintöihin liittyvä lainsäädäntö on hyvin tarkka. Tämä ei sinänsä ole Bäckmanille mitään uutta, sama pätee myös elintarvikkeisiin, kuten heidän valmistamaansa limonaadiin.

”Tarkat koostumukset ja käyttöturvallisuuteen liittyvä ohjeistus tulee toimittaa viranomaisille. Eläinlääkärin konsulttiapu on ollut tässä kullanarvoista.”

Käsihuuhde maan kattavaan jakeluun?

Apteekkari Bäckmanin Käsihuuhdetta valmistetaan ensin melko pieni erä. Jos kysyntää ja laajempaa käyttöä ilmenee, on tuotantoa tarkoitus jatkaa suuremmilla erillä.

”Osa tuotteesta näyttää menevän ennakkotilauksiin perustuvana suoramyyntinä, mutta myös laajemmasta, koko maan kattavasta jakelusta on käynnissä neuvottelut”, Bäckman kertoo.

Muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin verrattuna paikallisesti valmistettu käsihuuhde näyttäisi olevan suurinpiirtein samaa hintaluokkaa.

Bäckmanin mukaan käsihuuhde on hinnoiteltu samoilla perusteilla kuin muutkin Fluviana Oy:n valmistamat tuotteet.

”Jos joku on ihmetellyt pienen limonaadipullomme korkeaa hintaa, se ei perustu katteeseen vaan äärimmäisen monivaiheiseen käsityömenetelmään, joka tietenkin maksaa.”

Käsihuuhteen tapauksessa valmistusmenetelmä on huomattavasti yksinkertaisempi, joskin käsityönä sekin valmistetaan.

”Tärkeintä silti on, että kamala virus saadaan nuijituksi maan rakoon, keinolla millä hyvänsä. Valmistamisesta on tärkeä saada pieni korvaus, mutta taloudellista hyötyä tärkeämpää on se, että kädet voivat pysyä puhtaina.”

Havainnekuva paikallisesta käsihuuhteesta.

Huomioi Tukesin ohjeet

Sosiaalisessa mediassa on viime viikkoina levinnyt reseptiohjeita omatekoisista käsideseistä. Sellaista saa, kun sekoittaa esimerkiksi alkoholia tai spriitä ja aloe vera -geeliä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesissa omatekoisiin käsideseihin suhtaudutaan nihkeästi. Viranomaiset ovat törmänneet esimerkiksi lasinpesunesteestä valmistettuun sekoitukseen.

Tukes ohjeistaa kuluttajia: kun ostat desinfiointiaineita tai käsidesiä, tarkista että pakkauksesta löytyvät vähintään nämä tiedot:

  • valmisteen nimi
  • valmisteen sisältämien biosidisten aineiden ja luokituksen vaaralliseksi kemikaaliksi aiheuttaneiden aineiden nimet
  • varoitusmerkinnät eli varoitusmerkki, huomiosana sekä vaara- ja turvalausekkeet
  • kemikaalin toimittajan yhteystiedot, eli nimi, osoite ja puhelinnumero
  • sisällön määrä
  • käyttötarkoitus ja käyttöohjeet

Toimittajan huomautus: saippua- ja vesipesu on tehokasta ja omien kokemusteni perusteella pidemmän päälle ihoystävällisempää kuin jatkuva käsidesin käyttö. Samoilla linjoilla on myös THL, jonka mukaan huolellinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla takaa riittävän käsihygienian. Käsidesihamstrausta hillitäkseen viranomaistahot ovat muistutelleet siitä, että ensisijaista on taata käsidesien saatavuus terveydenhuollon tarpeisiin. Jos vesihanalle pääsyä ei ole ja saippuakin on päässyt loppumaan, on käsihuuhteen käyttö näinä aikoina paikallaan. Varsinkin julkisissa tiloissa se on hyvä ratkaisu. Jos poikkeat Alueviestin toimistolla, muistathan käsihygienian. Meille tullessasi sopii sipaista käsidesiä, sitä on tyrkyllä ulko-oven läheisyydessä.