“Toisaalta on kivaa, että olemme kaikki kotona” – Korona-arki sujuu mukavasti lemmikkien, kotitöiden ja kouluhommien parissa

“Lukujärjestyksen mukaan opiskellaan päivittäin ja välituntivalvonta aina paikalla. Koskaan en enää kiroa ison tontin hoitamista. Kerrostalossa pienellä pihalla näiden kans, en halua edes ajatella. Yksi lapsista täysin ilman kodin ulkopuolella olevaa maailmaa joten kotiin viime vuonna tehdyt jalkapallokenttä, kuntosali ja lämintäpaikka on noussut arvoon arvaamattomaan”, kirjoittaa Heidi Saarela.

Koronavirus on tuonut tullessaan poikkeusolot ja monen arki on muuttunut.

Kysyimme Alueviestin Facebook-sivuilla, miten ihmiset saavat nyt aikansa kulumaan. Miten sujuvat etätyöt ja kotikoulu? Mitä tekemistä on keksitty, kun harrastukset ovat tauolla, kuntien liikuntapaikat ja kirjastot kiinni?

Vaikka virus ja sen vaikutukset yhteiskuntaamme ovat ikäviä, yritetään etsiä asiasta positiiviset puolet! Voit lähettää omat vinkkisi arjesta selviytymiseen sähköpostitse osoitteeseen toimitus@alueviesti.fi

Julkaisemme vinkkejä ja kuvia myös ensi viikolla printtilehdessä.

Päivitämme juttua mahdollisuuksien mukaan, kun saamme lisää kuvia ja kommentteja. 

Tässä kuvasatoa:

“Ainakin muutaman viikon klapitinki yksikseen karanteenissa ja illan päätteeksi puolentoista tunnin sauvakävelylenkki metsässä. Ei tuu aika pitkäks ja uni maittaa”, tuumaa Pentti Hiirijoki.
Kaverin kanssa kentälle kuulaa kiskomaan kivassa kelissä, kertoo Niina Markkula.
Metsissä on tilaa liikkua, muistuttaa Emmi Harjula. “Koska ainakin kelit suosii, niin ulkoiltu ollaan reippaasti.”
Katja Luoman arki ei juurikaan ole muuttunut. Toki työasioiden suhteen ja poika hoitaa opiskelut kotona ja sisko tavallista enemmän paikalla, mutta muuten elämä menee niin kuin ennenkin. Kotona odottaa kaksi koiraa, kaksi minipossua, kolme hevosta ja poni, kissoja unohtamatta. Eli tekemistä riittää, ei käy aika pitkäksi. Eläimet tuo iloa elämään.”
“Ulkoilua, askartelua ja koulujuttuja. Leivontaa, ruuan tekoa, kevätsiivousta”, kuvailee Merja Kulmala perheensä arkea.
Yläasteikäisen Melissan kuvaamataidon tunnille osallistui pikkuveli Mikkokin. Melissan työ on kuivapastelleilla tehty, kertoo Heidi Kallio-Vänskä.
“Me pidämme huolta, että emäntä tekee etätöitä opiskelijoiden kanssa. Nyt meillä on ruokatunti tai no, emännällä. Me söimme jo aamulla. Toisaalta on kivaa, että olemme kaikki kotona. Käymme metsässä lenkillä. Pesemme tassut ja kädet kotiin tullessa. Kevät on kivaa aikaa! Toivomme, että kaikki noudattaisivat ohjeita tilanteen normalisoimiseksi mahdollisimman nopeasti”, kirjoittaa Terhi Solja lemmikkeineen.
“Hyvin viihtyy kotona, kynttilöistä ja hyvästä tuoksusta nauttien. Molempien lasten kotikoulutehtävät suoritetaan ja aamulenkilläkin jo käyty teinin kanssa”, Minna Mäkilä kertoo.
Teresa Vidfeltin mittelspitz-rotuinen Minni nauttii, kun väki on kotosalla.
“Nyt on aivan ihana ilma retkeillä vaikka metsässä 💚 Seurata lintuja ja muutenkin luontoa joka on heräilemässä oudon talven jäljiltä”, vinkkaa Satu Mustalahti.
“Koiran kans ulkoilua. Arki pyörii normaalisti ainakin toistaiseksi. Kaupassa käyn sillon kun tarve käydä sun muuta”, raportoi Piitu Paimensalo.
“Päivä pulkassa, jos pesuaineet loppuu kaupasta niin täällä syy”, nauraa Heidi Saarela.

Seuraavat sitaatit on poimittu Facebookista: 

Isompi ongelma on, että miten saa tunnit riittämään vuorokaudessa!”

“Kiireinen elämänrytmi tuntuu vieneen ihmisiltä ajan itselleen, nyt se monella näyttää toteutuvan, onneksi. Jos ehdin, laitan muistiin vanhoja asioita, maalaan taulun “Poikkeuslaki” ja huristan keväällä “Jontikan” kanssa kevätkylvöille. Kaikki tämä, jos Luoja suo.”

“Rauhallinen oleminen yhdessä perheen kesken on ihan parasta muutoinkin, ja nyt siihen on oiva tilaisuus ihan päivittäin. Arkirytmin mukainen päivien rytmitys luo hyvän kehyksen päivän tekemisille. Eikä vanhemman tarvitse mikään jatkuva ohjelmatoimisto olla, lasten on tosi terveellistä tuntea välillä myös tylsyyttä ja rauhallisempaa elämän tahtia.”

“Stormin koululle erityiskiitos hienosti hoidetusta etäopetuksesta, kaikki on toiminut moitteetta, ja lapsista on todellakin pidetty huolta, vaikka opettajat eivät lapsia kasvokkain olekaan tavanneet.”

“Parin tunnin vaunulenkki vähän yli vuoden ikäisen tyttären kanssa sekä leikkiminen. Hyvää vastapainoa.”

“Maalla asumisessa on hyvätkin puolensa näinä aikoina, saa ulkoilla rauhassa ja nauttia luonnosta. Muuttolintujen ja kevään merkkien seuranta on oivaa yhteistä puuhaa perheelle. Etäkoulupäivät ovat sujuneet hyvin, varsinkin poikani opettaja Mari Aukeala Karkun koulusta on ottanut upeasti etäkoulun haltuunsa, ääniviestiohjeet kirjallisten ohjeiden lisäksi tehtäviin ovat selkeitä ja kannustavia.”

“Meillä täällä Sammaljoella on aika monessa paikassa samanlaista kuin ennenkin. Hyvin kuluu aika. Kaupassa ei muutenkaan juosta kuin kerran viikossa korkeintaan, välillä menee kaksikin viikkoa ennen kuin käydään. Maaseudun verkkaiseen tahtiin soljuu vanhusten elämä.”

“Mökillä vietetään aikaamme, käytiin lenkillä, hieno ilma. Pyykit liehuu ulkona, rauhallista oloneuvoksilla.”

“Omissa huoneissa etätöissä, mutta tiiviisti yhteistyössä. Äiti koneella, tytär etäopiskelee sekä oppikirjojen että läppärin avulla. Ulkolua yhdessä, nyt ehtii myös leipoa, pelailla, lukea tehdä maastopyörälenkkejä metsässä valoisaan aikaan jne.”

“Kyllä aika kuluu kun tekee käsitöitä ja pihalle pääsee haravoimaan, niin saa raitista ilmaa samalla.”

“Neljä lasta kotona. Aamulla nukutaan pidempään ja sitten aamupala. Kotiopetusta annettujen tehtävien mukaan ja aina kun aihe vaihtuu on tauko. Tilanne on sen verran stressaava ja erilainen kaikille että mennään lasten tahdilla ja ehdoilla.”

“Liikuntakeskusten videoiden kautta voi treenata kotona.”

“Eri rytmit, mutta sama setti. Esikoinen herää samaan aikaan kun aina ennenkin, mutta kouluun lähdön sijaan hän tekee pari tuntia koulukirjojen parissa hommia.”

“Ylipäänsä normaaliolosuhteissakin vietän vapaa-aikaa enimmäkseen kotona. Opiskelen jatkuvasti eteenpäin toistakymmentä kieltä ja kerään eri kielten erikoissanastoja.”

“Aloitin ikkunanpesun, tänään jatkuu jos ei tuule liikaa.”