Sdp:n Nurminen: Turvaamme yksinyrittäjien ja freelancereiden toimeentulon myös poikkeustilanteessa

Ilmari Nurminen. Kuvaaja: Jukka-Pekka Flander.

Hallitus julkisti perjantaina toimia maan talouden pelastamiseksi. Monen yrityksen myynti takkuaa koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi.

Sastamalalainen kansanedustaja, pääministeripuolue sdp:n Ilmari Nurminen nostaa pelastuspaketista esille erityisesti pienyrittäjien ja freelancereiden toimeentulon turvaamisen.

Poikkeusoloissa yrittäjille ja freelancereille luodaan toimeentuloa  – yritysmuodosta riippumatta – työttömyysturvan kautta. Lisäksi yritystoimintaa tuetaan monenlaisilla suorilla tuilla sekä turvaamalla yritysten rahoitusta. Tarkoituksena on turvata yritysten maksuvalmius kriisin yli ja estää konkursseja.

“Usean suomalaisen yksinyrittäjän ja freelancerin tilanne on tällä hetkellä erittäin vaikea. Myynti on laskenut, ellei jopa loppunut, ja tilanne vaikuttaa monen ihmisen toimeentuloon. Olen erittäin tyytyväinen saatuun ratkaisuun heidän tilanteensa helpottamiseksi”, iloitsee eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana ja Kelan valtuutettujen varapuheenjohtajakin toimiva Nurminen.

Tavoitteena on helpottaa ihmisten toimeentuloa ja yritysten sopeutumista vaikeaan tilanteeseen.

“Ratkaisut helpottavat monen yksinyrittäjän, itsensätyöllistäjän ja freelancerin tilannetta töiden vähentyessä tai kadotessa koronaviruksen vuoksi. Päätoimisesti toimineen yrittäjän ei tarvitse lopettaa yritystoimintaansa saadakseen työttömyysetuutta, ja hallituksen tekemä muutos koskee kaikissa eri yhtiömuodoissa harjoitettua yritystoimintaa. Tämä on tärkeää yhdenvertaisuuden kannalta”, Nurminen kertoo.

Työttömyysturvalakiin tehtävä muutos on määräaikainen ja sitä valmistellaan työ- ja elinkeinoministeriössä.

Työnantajan näkökulmasta koronavirus on luonut paineita nopeisiin muutoksiin. Hallitus on mahdollistamassa lomautuspäätösten tekemistä nykyistä nopeammalla aikataululla. Työnantajan ilmoitusaika lyhenee 14 päivästä viiteen päivään. Lomautusoikeus laajennetaan koskemaan myös määräaikaisia työntekijöitä.

“Työntekijöiden asemaa poikkeusoloissa puolestaan parantaa se, että työttömyysturvan omavastuuaika poistuu. Työantajan takaisinottovelvollisuutta pidennetään yhdeksään kuukauteen”, Nurminen huomauttaa.

Lisäksi hallitus on sopinut muun muassa 250 miljoonan euron lisämäärärahasta terveydenhuoltoon.

 • avatar ilkkasalo

  Kun mafioso polttaa (valtio käytännössä sulkee) ravintolasi, niin ei se ole tukea jos sama mafioso lainaa rahat uuteen ravintolaan. Kyllä hänen pitää maksaa sen ravintolan rakentaminen.

  Hallituksen periaate että valtio takaa ja pankit jakaa on pahasti väärä.

  • avatar Mullikuhnuri

   Onneksi Suomessa ei ole vallassa puhtaaksiviljelty kapitalismi. Siihen kuuluu oleellisena osana luova tuho, joka tarkoittaa, että heikolla pohjalla olevan yrityksen, markkinahäiriöistä selviämättömän ja kehityksestä pudonneen tuotantoalan pitää kuolla ja antaa tilaa uusille, Valtio ei saa puuttua tähän. Mutta Suomen markkinatalous on sekatalous, valtio tukee monin tavoin yrityksiä. Nyt hallitus yrittää estää yritysten äkkikuoleman ja antaa aikaa uudistua.
   Jos aika olisi entinen, eivät yhtiöiden ahneet omistajat (en puhu pienyrityksistä) kuppaisi kassaa tyhjäksi osinkoihin tai sitä siirrettäisi veroparatiiseihin mitä kekseliäimmillä verosuunnittelun menetelmillä. Entisinä vuoden mittaisen tuloskauden aikoina vakailla firmoilla oli tukeva kassa huonojen aikojen selättämiseen.
   Jos nyt yrityksen tappiot sosialisoidaan valtion maksettaviksi, pitää voitotkin vastaavassa suhteessa sosialisoida, ellei tukea makseta takaisin. Jos valtio osallistuu firman pystyttämiseen, sille kuuluu myös panostaan vastaava osuus yrityksestä. Valtio pitää markkinataloudessa käsittää samanlaiseksi sijoittajaksi kuin muutkin rahoittajat, sijoitus pitää saada takaisin, jos ei muuten niin verotuloina. Kommunistisessa järjestelmässä valtio jakoi rahaa vastikkeetta, mutta sekin vain omistamilleen tuotantolaitoksille. Yksityisten firmojen sosiaalituen tulee olla vastikkeellista, yhteiskunnan on hyödyttävä siitä ja tuensaajien on osoitettava olevansa aktiivisia uuden työn eli tilauksien ja liiketoiminnan hakemisessa. Sosiaalituella pitää olla myös ehtonsa, säästöt on ensin käytettävä, eikä saa olla verovelkaa. Jos yrittäjä ei selvästi hallitse liiketoimintaansa, tuen ehdoksi pitää asettaa kuntouttava työtoiminta, jossa yrittäjä oppii hallitsemaan elämäänsä ja hankkii valmiudet uudelle alalle.

 • avatar Töissä

  On harmi kun näinä vaikeina aikoina mielenterveyspalvelut jäävät väkisinkin taka-alalle, korona on kuitenkin se ykkösasia.

  • avatar Mullikuhnuri

   Voit edelleen ottaa yhteyttä terveyskeskukseen puhelimitse, aivan kuten ennenkin.

Kommentointi ei ole käytössä.