Huittisten kaupunginjohtaja ja ylilääkäri: ”Korona mullistaa elämää, mutta yhdessä tästäkin selvitään”

Kuvituskuva Huittisten terveyskeskuksen pihalta. 

Koronavirus on mullistanut myös meidän huittislaisten elämän. Poikkeustila vaatii meiltä kaikilta muutoksia arkirutiineihin.

Tärkeää on välttää lähikontakteja kanssaihmisiin. Erityisesti lähikontaktit yli 70 -vuotiaisiin ja tiettyjä perussairauksia omaaviin on rajoitettava vain aivan välttämättömiin. Tervehdyskäynnit ikäihmisten luona on nyt toistaiseksi lopetettava. Tämä maan hallituksen linjaus on otettava todesta, vaikka moni hyvässä kunnossa oleva seniori kokee rajoitukset varmasti hankaliksi Ulkoiluun ikäihmisiä kyllä kannustamme, mutta sosiaalisia kontakteja välttäen ja seuran kanssa pitää olla erityisen pidättyväinen.

Toiseksi vetoamme nuorisoon. Joukkokokoontumiset on nyt toistaiseksi lopetettava. Markettien edessä eikä missään muuallakaan suvaita tänä poikkeusaikana nuorisojoukkoja. Vaikka nuoret eivät viruksen varsinaisiin riskiryhmiin kuulu, on meidän kaikkien ajateltava kanssaihmisten turvallisuutta.

Me kaikki olemme mahdollisia viruksen tartuttajia lähimmäisiin, joille voi koitua siitä vakavaa vaaraa. Ja on huomioitava, että kyseessä on vakava sairaus, joka altistaa myös terveet nuoret ja työikäiset vakavalle sairaudelle. Nykyteknologia antaa meille monia mahdollisuuksia elää sosiaalista elämää ja monet harrastukset ovat kekseliäästi jatkuneet etänä. Nuoret ovat tässä erityisen hyviä.

Huittisten kaupunki aloitti toimenpiteet viruksen leviämisen estämiseksi ennakoiden ja määrätietoisesti. Kouluissa siirryimme etäopetukseen ensimmäisenä kuntana Suomessa ja kaksi päivää ennen kuin valtioneuvosto päätti kaikkien koulujen etäopetukseen siirtymisestä. Opettajamme näyttivät kriisivalmiutensa ja osaamisensa aloittamalla etäopetuksen yhden vuorokauden kuluttua päätöksen tekemisestä.

Suuret kiitokset osoitamme myös koululaisten vanhemmille, jotka suhtautuivat tähän perheiden arkielämää hankaloittavaan päätökseen hyvin rakentavasti ja näin vahvasti myötävaikuttivat hankkeen onnistumiseen. Kiitokset kuuluvat myös pienempien lapsien vanhemmille, jotka ovat mahdollisuuksien mukaan ottaneet lapsia päivähoidosta kotihoitoon ja näin rajoittaneet viruksen leviämistä.

Koronaviruspandemia iskee järisyttävällä tavalla yrityksiimme. Maan hallitus on päättänyt mittavasta ”talouspaketista”, jonka tarkoituksena on auttaa yrityksiä ja yrittäjiä selviämään vastarannalle yli viruksen aiheuttamasta notkahduksesta. Myös kuntatasolla meidän on yhdessä yrittäjien kanssa kartoitettava, mitä mahdollisuuksia kaupungilla on edesauttaa yritysten selviämistä. Huittinen on vireä ja elinvoimainen yrittäjäkaupunki ja sitä haluamme olla myös jatkossa.

Hyvät huittislaiset, nyt tarvitaan rohkeita päätöksiä, inhimillistä toimintaa ja yhteistyötä. Suojellaan yhdessä ikäihmisiä ja sairaita ja pidetään jokainen huolta omasta terveydestämme. Yhdessä tästäkin selvitään!

Jyrki Peltomaa
kaupunginjohtaja

Juha Jaatinen
vs. ylilääkäri

Poimintoja