Jennin Herkkupalvelu muutti suurempiin tiloihin, ja sitten iski korona – “Pidän viimeiseen saakka kiinni siitä, että pyörät pyörivät”

Jenni Suominen on tyytyväinen, että osa asiakkaista on pysynyt. Tässä valmistuvat pääsiäisleivokset Kahvila KodinSydämeen.

Gluteenittomia leivonnaisia valmistava Jennin Herkkupalvelu Oy on muuttanut uusiin tiloihin. Nelisen vuotta Heinon Leipomolla ja sitä ennen kotikeittiössään Heinoossa leiponut Jenni Suominen taikoo nyt herkkunsa Hopun teollisuusalueella. Pesurinkadulla sijaitsevissa tiloissa toimi pitkään Vammalan Moottorisaha, ja ennen Suomista kiinteistössä oli hetken vuokralla kirpputori.

“Hyvin tänne sopii leipomokin”, leipuri naurahtaa.

Muuton myötä liiketilat kasvoivat yli sadalla neliöllä. Suomisen mukaan tilojen kasvattaminen oli väistämätöntä, sillä viime elokuussa hän palkkasi yritykseensä ensimmäisen työntekijän. Tarvittaessa apuna on häärinyt vielä kolmaskin käsipari.

“Pahimmillaan meitä oli kolme saman pöydän ääressä, ei siitä olisi tullut pidemmällä tähtäimellä mitään.”

Suominen kartoitti sopivaa tilaa tovin, ja kertoo katsastaneensa vaihtoehdot myös Puistokadulta keskustasta. Pesurinkadulla kohtasivat hinta-laatusuhde ja kun myös sijainti vaikutti sopivalta, oli päätös sinetöity.

Suurta remonttia tilat eivät vaatineet. Vuokranantaja teki halliin väliseinän ja putkimies asensi käsienpesualtaan. Sähköjä on vedetty uusiksi ja pintoja laatoitettu, Suominen kertoo.

Kiitosta vakiasiakkaille

Jenni Suominen solmi vuokrasopimuksen helmikuussa, jolloin kalenteri oli täynnä tilauksia. Edessä näytti olevan paras hääkesä yrityksen historiassa. Sitten tuli korona.

“Nyt odottelen vähän kauhulla, että mitä tässä tapahtuu. Kalenteri tyhjenee jo tehdyistä tilauksista, eikä uusia uskalleta tehdä. Työntekijän osalta tunnit ovat toistaiseksi nollassa, mutta onneksi hänen työsopimuksensa mahdollistaa töiden vaihtelun.”

Ennen koronaepidemiaa Suominen ehti neuvotella uusista yhteistyösopimuksista huittislaisen Kahvila Helmen sekä tamperelaisten alan toimijoiden kanssa. Hän kartoitti tuotteilleen myös kuljetusmahdollisuutta Tampereen suuntaan. Nyt uudet suunnitelmat ovat jäissä.

“Ei voi kuin toivoa, että talous tästä elpyy ja hommat saadaan rullaamaan sovitusti.”

Tällä hetkellä Jennin Herkkupalvelun suurin työllistäjä on Kahvila KodinSydän, joka on ainakin vielä pitänyt ovensa auki K-citymarketissa. Pirkkalan Cittariin tavara liikkuu toistaiseksi kerran viikossa.

“KodinSydämen Elinan (Honkamäki) kanssa tuemme toisiamme puolin ja toisin. Kun toisella on huono hetki, toinen tsemppaa, että kyllä täältä vielä noustaan.”

Ison kiitoksen ansaitsevat myös yksityisasiakkaat, joista osa on tilannut Jenniltä herkkuja alusta saakka.

“Enää ei pidetä isoja juhlia tai syntymäpäiviä, mutta nyt asiakkaat ovat tilanneet pienempiä kakkuja”, Suominen kiittelee.

Piristystä koko perheelle

Jenni Suominen pitää viimeiseen saakka kiinni siitä, että Herkkupalvelun pyörät pyörivät. Hän kertoo asennoituneensa siihen, että tulevina kuukausina hän ei nosta itselleen palkkaa – pääasia, että kulut saadaan katetuksi. Iso asia on, että vuokranantaja on tullut vastaan vuokranmaksussa.

“Paljon on puhuttu yrittäjän työttömyysturvasta, mutta se mitä minä yrittäjänä kaipaan, on tukea siihen että saan pidettyä yritykseni pystyssä tämän kriisin keskellä”, hän huomauttaa.

Ei niin pahaa, etteikö jotain hyvääkin. Nyt, kun tilauksia on vähemmän, Suominen on päässyt käyttämään luovuuttaan uudella tavalla. Hän on kehitellyt ja kokeillut uusia reseptejä, jotka ovat muhineet päässä pidemmän aikaa.

“Kokeilin ilman jauhoja tehtävää suklaapohjaa, se sopii tosi hyvin pääsiäissuosikin, mangokakun pohjaksi. Lisäksi olen testannut uunissa paistettavia juustokakkuja.”

Lisäksi Suominen on yrittänyt miettiä, mikä miellyttäisi lasten silmää ja makunystyröitä. Kahvila KodinSydämessä on myyty jo esimerkiksi kinderpiirakkaa, jota koristavat pääsiäismunat ja puput.

“Tällaisena aikana koko perhe kaipaa piristystä”, hän tuumii.

Pääsiäisleivokset kertovat lähestyvästä kevään juhlasta.