Sastamalan valtuusto siirtyy ehkä väliaikaisesti sähköisiin kokouksiin – harjoitellaan suljetussa seminaarissa

Väliaikaisesti valtuuston kokouksia voi seurata internetin kautta. Sastamalan valtuuston kokoukset ovat jo muutoinkin Youtubessa. Kuva kokouksesta 2. maaliskuuta tänä vuonna. Etualalla keskustan Antti-Matti Mattila.

Suomen poikkeusolojen takia Sastamalan kaupunginvaltuusto siirtyy ehkä sähköisiin kokouksiin väliaikaisesti, jos on tarpeen. Näin päätti kaupunginhallitus maanantaina. Taustalla on eduskunnan tekemä kuntalain väliaikainen muutos, jossa muun muassa julkisuus voidaan hoitaa internetin kautta. Kuntalain muutos on määräaikainen.

Kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle hallintosäännön muutosta niin, että valtuuston kokousten pitäminen verkossa mahdollistetaan pysyvästi.

”Lähtökohtaisesti valtuuston kokoukset pidetään niin, että valtuutetut ovat kokoustilassa ja myös yleisö. Pysyvästi tarkoittaa vain poikkeustilanteita, se ei ole sääntö”, toteaa kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg.

Kaupunginvaltuusto harjoittelee digiloikkaa eli sähköistä kokoustamista 18. toukokuuta suljetussa seminaarissa.

”Silloin keskustellaan esimerkiksi koronatilanteesta, taloudesta ja sopeuttamisohjelmasta.”

Varsinainen valtuuston kokous on määrä pitää 15. kesäkuuta.

”Se on julkinen kokous. Jos se pidetään sähköisesti, niin sitä voi seurata internetissä. Uudet määräykset mahdollistavat kesäkuussa kokouksen pitämisen myös normaalisti. Kokoustavasta ei ole tehty vielä päätöstä”, sanoo kaupunginjohtaja.

Sylvään aulaan seuraamaan kokousta? 

Kaupunginvaltuuston sähköisen kokouksen julkisuus toteutuu pääosin internetin kautta. Kokouskutsussa on erikseen mainittava, jos kyseessä on sähköinen kokous. Kutsussa on myös kerrottava paikka, jonne voi mennä seuraamaan kokousta, jos siihen ei ole kotona mahdollisuuksia.

”Olemme miettineet, että esimerkiksi Sylvään koulun aula voisi sellainen tila, jossa tietokoneelta heijastetaan kokous kankaalle. Päätöstä ei ole tehty, koska väliaikaisesti riittää pelkkä internet eli Youtube”, kertoo hallintojohtaja Tapio Rautava.

Sähköisen kokouksen vaatimuksena on, että kaikilla osallistujilla on ääni ja kuvayhteys. Eli puhujasta pitää olla aina kuva, jonka kaikki näkevät.

”On myös mahdollista pitää niin sanottu hybridikokous. Silloin osa kokoukseen osallistujista voi olla fyysisesti kokouspaikalla. Näin voi tapahtua esimerkiksi silloin, jos kaikilla ei ole mahdollisuutta osallistua sähköiseen kokoukseen, tai kuuluu riskiryhmään”, huomauttaa Rautava.

Sastamalan kaupungin hallintosääntö mahdollistaa jo nykyisinkin muitten toimielinten sähköiset kokoukset paitsi valtuuston. Useimmat lautakunnat ovat pitäneet sähköisiä kokouksia, kuten kaupunginhallituskin. Myös virkamiesten työpalavereita on toteutettu sähköisesti.