Tule kotiin -kutsu toi 245 uutta asukasta – “Kotiseuturakkaus on Punkalaitumella suurta”

”Pääasiallinen tehtäväni oli pitää ääntä tästä kauniista paikkakunnasta, eli kertoa sekä paikkakuntalaisille että etenkin muille kaikesta siitä moninaisesta hyvästä, mitä Punkalaidun tarjoaa”, Hanna-Mari Kamppikoski luonnehtii päättynyttä hanketyötään. Kuva: Juha Aro.

Tule kotiin -hanke starttasi Punkalaitumella huhtikuun alussa vuonna 2018 ja kakkosvaihe päättyi nyt huhtikuun lopussa. Ykkösvaiheessa tavoitteena oli saada eläkkeellä olevia, Punkalaitumella syntyneitä muuttamaan takaisin kotikonnuilleen ja kakkosvaiheessa kohderyhmänä olivat lapsiperheet.

Hankevetäjänä toimi Hanna-Mari Kamppikoski. Hän iloitsee erityisesti siitä, miten hienosti koko kunta oli työssä mukana.

”Työni tärkeänä tukena oli sekä ykkös- että kakkosvaiheessa idearikas ja monipuolinen hankeryhmä, joka oli koottu seurakunnan ja kunnan viranhaltijoista ja luottamushenkilöistä”, Kamppikoski taustoittaa.

Kaksivuotista pestiään Kamppikoski kuvaa suureksi seikkailuksi.

”Yksittäiset kuntalaiset, mökkiläiset, yritykset ja järjestöt olivat hienosti mukana alusta lähtien. Kotiseuturakkaus on Punkalaitumella suurta ja se on valtava voimavara, joka tuo paljon viihtyvyyttä ja pysyvyyttä. Ja se tarttuu, ihan uusiinkin asukkaisiin”, nainen toteaa.

Hän myös uskoo nähneensä kunnassa enemmän potentiaalisia mahdollisuuksia kuin ehkä sellainen, joka on asunut Punkalaitumella ikänsä.

Maalla on oikeasti mukavaa

245 uutta asukasta, sen verran väkeä Punkalaitumelle kaksivuotisen hankkeen aikana muutti.

”Ehkä ihan koko määrää ei voi yksistään ottaa hankkeen piikkiin, mutta varmasti näin näkyvä hanke on avannut monien silmiä ja antanut pohdiskeltavaa. Maalla on oikeasti mukavaa.”

Hän muistuttaa, että ennen hankettakin Punkalaitumella oli tehty paljon satsauksia.

”Hankevuosiin ajoittui hirsirakenteisten päiväkodin ja koulun rakentaminen sekä myös uusi kuraattorin virka. Ja ilmaisia harrastuksia 14 viikkotuntia kaikenikäisille taitaa olla ainutlaatuista koko maassa”, hän luettelee.

Kuntaan muuttaneiden joukossa on kaikenikäisiä, sinkkuja ja perheitä.

”Osa heistä on tullut isiensä maille, osa täysin vieraille konnuille. Muuttopäätös on monen tekijän summa, mutta myös hyvin henkilökohtainen päätös. Yksi pariskunta kertoi muuttaneensa, koska ihastui Taikayöntien maisemiin. Ihan jokainen muuttaja puhui turvallisuudesta, edullisuudesta, maaseudun rauhasta ja kauneudesta.

Hän on keskustellut myös monien henkilöiden kanssa, jotka haluavat muuttaa Punkalaitumelle mahdollisesti myöhemmin.

Tärkeitä tunnustuksia

Turun arkkihiippakunta palkitsi Punkalaitumen hankkeen Arkkipooki-palkinnolla ja se oli Kamppikosken mukaan tärkeä tunnustus rakkaasta työstä.

”Olin unelmaduunissani ja tuntui hyvältä, kun työ huomattiin arkkihiippakunnassa saakka. Arkkipooki jaetaan tunnustuksena merkityksellisestä, ansiokkaasta ja innovatiivisesta työstä kirkon, hiippakunnan tai seurakuntien ja niiden jäsenten hyväksi.”

Yhtä ilahtunut ja yllättynyt Kamppikoski kertoo olleensa, kun Turun yliopiston tutkija Pertti Ruuska soitti ja sanoi, että Tule kotiin -hanke on valittu Suomesta mukaan kansainväliseen maaseutututkimukseen.

”Siihen on valittu lupaavia käytänteitä toimista, joilla eri Euroopan maissa on edistetty maallemuuttoa ja uusien asukkaiden sekä maatila- ja muiden yrittäjien asettumista maaseudulle. Toivottavasti saamme myöhemmin kuulla tutkimustuloksia”, hän sanoo.

Maaseutu on Kamppikoskelle itselleenkin rakas. Hän on lähtöisin Honkajoelta ja Punkalaidun muistuttaa hänen kotiseutuaan.

”Ihmisilläkin tuntuu olevan aika tavalla samantyyppinen mielenlaatu. Tunsin siis heti tulleeni kotiin, mikäs siinä oli toisiakin kotiin kutsua.”