Kirkot auki kesäkuun alussa, ehtoollisviiniä kertakäyttöpikareista – “Turvallisuus- ja hygienia-asioita on mietitty paljon”

Tyrvään kirkko
Tyrvään kirkko.

”Täällä kirkkojen kaupungissa olemme siinä onnellisessa asemassa, että voimme pitää palveluksia ja messuja useammassa kirkossa samana sunnuntaina”, Sastamalan seurakunnan kirkkoherra Vesa Aurén iloitsee.

Seurakunta avaa kirkot kesäkuun alussa. Messuja toimitetaan normaalin messujärjestyksen mukaisesti, turvallisuus erityisesti huomioiden. Tämä tarkoittaa kokoontumisrajoitusten ja riittävän turvavälin noudattamista.

Turvallisuus- ja hygienia-asioita on Aurénin mukaan mietitty paljon.

”Esimerkiksi ehtoollisen viini tullaan tarjoilemaan kertakäyttöpikareista”, hän kertoo.

Kaikki konfirmaatiot syksyyn

Rippikoulut, joista pari alkaa heti 1. kesäkuuta, toteutetaan päiväaikaan, ilman yöpymisiä. Päiväkokoontumisia järjestetään sinä ajankohtana, jolloin rippileirin piti alun perin ollakin. Mikäli tilanne sallii, pidetään lisäksi syksyllä leiriviikonloppu. Kaikki konfirmaatiot siirretään syksyyn.

”Tiedän, että leirikokemus on nuorille ikimuistoinen ja itseänikin harmittaa, että niistä pitää luopua, mutta näin on nyt turvallisuuden nimissä tehtävä”, kirkkoherra selvittää.

Lapsi- ja perhetyö on suunnitellut kesän leiritoimintaa niin, että päiväleirejä pidetään.

”Leiripäivään tuleva ryhmä on rajatun kokoinen ja ryhmän kanssa ollaan leirikeskuksessa aamusta iltaan, mutta ei yövytä.”

Sen sijaan varhaisnuorten tyttö- ja poikaleirien osalta on varauduttu siihen, että mikäli tilanne pandemian osalta tekee mahdolliseksi ja turvalliseksi yöpymisen leirillä, niin yön ylitse kestäviä leirejä olisi mahdollista järjestää juhannuksen jälkeen.

Satsaus turvallisuuteen

Seurakunnan muun kokoavan toiminnan järjestämistä mietitään tapauskohtaisesti.

”Sellaista toimintaa voidaan järjestää, jota ei ole suunnattu yli 70-vuotiaille, paikalla on alle 50 henkilöä, riittävä etäisyys voidaan säilyttää ja hygieniaohjeita noudattaa”, Aurén luettelee.

Hän myös huomauttaa, että seurakunnan vapaaehtoistoiminnassa on mukana paljon yli 70-vuotiaita, joiden panos on ollut merkittävä.

Sastamalan seurakunta on hankkinut kankaiset maskit kaikille työntekijöilleen. Aurén painottaa, että ne on hankittu nimenomaan paikalliselta toimijalta.

”Näinä poikkeusaikoinakin työntekijämme tekevät vierailuja, joten olemme halunneet satsata turvallisuuteen”, Aurén toteaa.