Anne-Marie Niemelä on laukkualan yrittäjä kolmannessa polvessa – “Aion viedä LA-brändin maailman markkinoille”

Anne-Marie Niemelän mukaan intohimo yrittämiseen on perimässä. Kuva kotialbumista.

1. Kuka olet? 

“Olen Anne-Marie Niemelä, 34-vuotias laukkualan yrittäjä Vammalasta. Perheeseen kuulu mies ja kaksi ihanaa ala-asteikäistä tyttöä. Vapaa-aikana tykkään lenkkeillä ja nähdä ystäviä ja myös penkkiurheilu on yksi lempipuuhista. Etenkin lentopalloa tulee seurattua paljon silloin kun kausi on käynnissä.”

2. Toimit yrittäjänä LA-Laukkuasema Oy:ssä. Miten sinusta tuli yrittäjä?

“Elämässäni tuli sellainen tilanne, että jouduin miettimään ‘mikä minusta tulee isona’. Erinäisten sattumien kautta päädyin yrittäjäksi LA-Laukkuasema Oy:n puikkoihin. Yrittäjyys ei itsessään ole vieras asia, ja toiminkin yrittäjänä laukkualalla jo kolmannessa polvessa.

Voisi sanoa, että tämä intohimo yrittämiseen on tullut jo geeniperimänä. Varsinkin kun on lapsesta asti seurannut vierestä yrittäjyyttä, niin palo tähän on kasvanut ajan myötä niin, että tässä nyt ollaan, vaikka paljon ehdin muutakin puuhastella ennen yrittäjyyttä.”

3. Kulunut kevät on ollut koronan vuoksi haastava monille yrityksille. Miten Laukkuasema on selvinnyt? Onko vallitseva poikkeustila vaatinut toiminnan kehittämistä uuteen suuntaan? 

“Niin kuin monella muullakin, myös meillä pandemia on valitettavasti vaikuttanut kaupankäyntiin. Toimintamme koostuu pääosin B2B-myynnistä, ja liikkumisrajoitukset ovat myös osaltaan heikentäneet myös meidän tuotteiden liikkumista myymälöissä.

Yrityksellä on myös verkkokauppa, ja tähän olisi nyt tarkoitus panostaa enemmän, jos saisimme lisää suoraa kontaktia kuluttajiin ja pidettyä sitä kautta toiminnan käynnissä tämän vaikean ajan yli.”

4. Millaisen jäljen uskot koronan jättävän paikalliseen palvelutarjontaan? Miten tästä selvitään?

“Todella toivon, että ihmiset käyttäisivät jatkossa enemmän oman paikkakunnan tarjontaa, koska meiltä täältä Sastamalasta löytyy vaikka mitä! Kun tilanne alkaa normalisoitua, niin uskon vahvasti, että sen sijaan että lähdetään suuriin osotoskeskuksiin, katsottaisiin ensin mitä täällä on tarjolla. Yksi tärkeä selviytymiskeino onkin tukea paikallisia yrittäjiä nyt ja jatkossa.”

5. Olet yksi Vammalan Yrittäjien varapuheenjohtajista. Mikä ajoi sinut mukaan yhdistystoimintaan ja mitä se antaa sinulle?

“En aiemmin oikein edes ajatellut, että nämä yhdistystoiminnat voisivat olla oma juttuni, mutta toisin kävi. Homma lähti alkuun siitä, kun Vammalan Yrittäjien jäsen Jokisen Lauri rohkaisi minua hakemaan Pirkanmaan Nuorten Yrittäjien hallitukseen, jonne minut sitten valittiin ja siellä toimin myös varapuheenjohtajana.

Palo näihin hommiin kasvoi, ja huomasin kuinka antoisaa kyseinen toiminta on ja kuinka paljon voi oppia uutta myös tällä saralla. Lisäksi minut valittiin myös yhdeksi Pirkanmaan Yrittäjien nimikkoyrittäjäksi kansanedustajalle.

PNY:n kautta aloin käymään Vammalan Yrittäjien kokouksissa ja sitä kautta hain myös hallitukseen mukaan. Nyt tosiaan toimin siellä yhtenä varapuheenjohtajista ja tapahtuma-tiimin vetäjänä.

Porukka meillä on aivan mahtava ja jokainen on täysillä mukana tekemässä töitä meidän kaikkien paikkakunnan yrittäjien parhaaksi.”

6. Kuinka monta laukkua alan yrittäjä itse omistaa? Vaihteletko niitä fiiliksen mukaan vai onko käytössäsi useimmiten yksi ja sama luottokassi?

“Vaikea kysymys… Mutta jos sanon että 30, niin se ei kauaksi heitä. Laukku vaihtuu tilanteen ja fiiliksen mukaan, mutta kyllä muutama ehdoton luottolaukku on kovassa käytössä.”

7. Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on yrityksesi tai oman elämäsi suhteen?

“Tulevaisuudessa suunnitelmissa olisi ehdottomasti saada lisää näkyvyyttä LA-brändille, lähteä kokeilemaan maailman markkinoita ja viedä tätä suomalaista osaamista myös tässä muodossa sinne. Haluan että jatkossakin laukkumme suunnitellaan ja valmistetaan 100 prosenttisesti suomalaisena käsityönä, eikä tuotantoa viedä ulkomaille.”

8. Mikä on rakkain lapsuusmuistosi?

“Kesät isomummulassa Keski-Suomessa. Meillä on iso suku ja siellä aina kokoonnuttiin välillä pienemmällä ja välillä isommalla porukalla. Tästä on jäänyt lämpimät muistot.”

9. Mikä on parasta Sastamalassa?

“Kaunis luonto ja vesistö. Yksi ehdottomista lempipaikoistani on Ritajärven luonnonsuojelualue, siellä mieli rauhoittuu kaiken kiireen keskellä. Myös perhe ja ystävät tekevät tästä paikasta kodin.”

10. Terveisesi kaupunkilaisille:

“Pidetään yhtä ja autetaan toisiamme tämän vaikean ajan yli, ja muistetaan olla kiitollisia kaikesta hyvästä mitä meillä täällä on. Hymyillään, kun tavataan!”

Jätä kommentti