“On hienoa vastata kuntalaisten toiveisiin” – Sastamalan ja Huittisten jäteasemille voi nyt toimittaa poistotekstiilejä

Pyyhkeitä. Kuvituskuva Pixabay.

Loimi-Hämeen Jätehuolto on käynnistänyt maksuttoman poistotekstiilikeräyksen.

Poistotekstiilejä ei enää tarvitse laittaa sekajätteen joukkoon, vaan puhtaat ja kuivat, käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat voi kierrättää hyötykäyttöön ja viedä ne jäteasemalle.

Jätelaitokset velvoitetaan lähivuosina järjestämään tekstiilin keräys alueensa asukkaille. Vuonna 2025 on astumassa voimaan EU-direktiivi poistotekstiilien keräyksestä ja tällä hetkellä on valmisteilla jätelakiesitys, jonka mukaan keräys tulisi aloittaa jo vuoteen 2023 mennessä.

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy on lähtenyt edelläkävijänä mukaan parivuotiseen pilottihankkeeseen, jossa poistotekstiilit kerätään hyötykäyttöön. Yhteisessä Pilot -kokeilussa ovat LHJ:n lisäksi mukana Lounais-Suomen Jätehuolto, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, Pirkanmaan Jätehuolto sekä Rauman seudun jätehuoltolaitos.

Yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa

Loimi-Hämeen Jätehuolto tekee poistotekstiilien keräys- ja lajitteluasioissa yhteistyötä paikallisten toimijoiden, kuten Huittisten kaupungin Kiertokulman kanssa.

“Huittisten kaupunki on innolla mukana pilottihankkeessa”, kertoo markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Helena Kaitanen.

Tammikuussa 2019 kaupungin sosiaalisessa mediassa tiedusteltiin kaupunkilaisten tarpeita kierrätyksen osalta ja yksi merkittävimmistä toiveista oli tekstiilien kierrätysmahdollisuus.

“On hienoa vastata kuntalaisten toiveisiin ja olla edelläkävijänä mukana poistotekstiilien keräyksessä.”

Huittisissa vastaanottopisteessä poimitaan myynti- ja uusiokäyttökelpoiset tekstiilit ja vaatteiden osat kiertoon eli hyväkuntoiset tuotteet saavat jatkoaikaa.

Poistotekstiilejä vastaanotetaan LHJ:n jäteasemilla Huittisissa, Loimaalla, Sastamalassa, Punkalaitumella ja Säkylässä.

Jätelaitosten esilajitellut poistotekstiilit toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lajitteluhallille Turkuun jatkolajiteltaviksi.

Jatkolajittelun yhteydessä poistotekstiilit jaetaan eri kuituluokkiin optista tunnistustekniikkaa apuna käyttäen. Lajiteltu poistotekstiili jalostetaan kuiduksi pilottivaiheen käsittelylinjastolla Paimiossa.

Mikä poistotekstiili? 

Jätelaitosten poistotekstiilinkeräykseen vastaanotetaan käytöstä poistetut ja rikkinäiset vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet, paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Poistotekstiilit tuodaan keräyspaikkaan suljetussa, tiiviissä muovipussissa tai jätesäkissä. 

EI alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja tai kenkiä, eikä kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä.

Suoraan uudelleenkäyttöön kelpaavat, hyväkuntoiset vaatteet kannattaa entiseen tapaan joko myydä tarvitseville tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin. 

Jätä kommentti