“Meillähän on vaikka mitä!” – Sastamalan matkailussa uskotaan alueen vetovoimaan

Iskelmä Sastamalan retkeläiset kivikkoisilla Pirunvuoren poluilla. Kuva: Alueviestin arkisto / Antti Salminen.

Alkuviikosta monet kahvilat, ravintolat, museot ja muut ihmisille viihdykettä ja mielekästä tekemistä tarjoavat paikat saivat pitkän tauon jälkeen avata ovensa asiakkaiden tulla ja olla. Matkailun saralla kesään on ladattu kovia odotuksia. Kevät on ollut rankka monelle yritykselle. Tulevaisuus huolettaa.

”Epävarmuus hankaloittaa lomapäätöksiä ja ihmiset kokevat rajoitukset hyvin eri tavoin. Toisaalta ilmassa on toiveikkuutta, on povattu jopa kaikkien aikojen kotimaan matkailukesää”, kuvailee Sastamalan kaupungin matkailu- ja tapahtumatuottaja Teresa Herrero-Vidfelt vallitsevia tunnelmia.

Kaiken ikävän keskellä Herrero-Vidfelt on iloinen siitä, kuinka jotkut yritykset ovat pystyneet muuntautumaan nopeasti, muun muassa Sastamalan opistolla ja Pukstaavilla on ollut verkkonäyttelyitä. Myös ravintoloiden ja kahvioiden take away -annoksilla sekä noutoruualla on ollut kysyntää.

”Toivotaan, että osa käytännöistä jää pysyväksi. Noutoannoksia kannattaa suosia nyt kesälläkin, kun asiakaspaikkoja on rajoitetusti”, hän muistuttaa.

Luontokohteet kiinnostavat erityisesti

Sastamalan tapahtumatarjontaa silmäillessä ei voi olla miettimättä, millä korvataan suurten yleisötapahtumien kuten Vanhan kirjallisuuden päivien ja Sastamala Gregorianan tyhjiksi jättämät aukot. Minkä perässä Sastamalaan kannattaa nyt tulla?

”Meillähän on vaikka mitä! Sastamalan matkailun voimavara on kokonaisuus, meillä on paljon kaikkea ja monenlaisille yleisöille”, Herrero-Vidfelt vastaa.

Luontokohteet ovat houkutelleet väkeä reiteille ympäri Sastamalaa, niiden suosion hän uskoo pysyvän kesälläkin. Talven aikana paikkakunnalla on suunniteltu kahdeksan uutta pyöräilyreittiä, jotka todennäköisesti lisäävät luontomatkailun vetovoimaa.

Reittien varrella olevia kohteita ja maisemia ovat muun muassa Sastamalan keskusta ja rannat, Keikyän Riippusilta, Hartolankoski, Karkku, Ritajärvet, Ellivuori ja Otamus sekä alueen monet kirkot. Myös Pyhän Olavin mannerreitti kulkee näitä teitä pitkin Karkun, Vammalan ja Keikyän välillä Sastamalan kirkkovaelluksen nimellä.

Saunalautalla järvelle? Sastamalassa on vaihtoehtoja.

Museoon, näyttelyyn ja vesille?

Sastamalassa on jälleen myös monipuolista näyttelytarjontaa, matkailusihteeri kehaisee. Tyrvään Pappila tuo Henry Moore -näyttelyn tällekin kesälle hieman uudella toteutuksella. Kevään aikana kulttuuripalveluissa päätettiin myös, että kesän näyttelyt Jaatsilla ja Kivilinnalla järjestetään.

”On tärkeää, että meillä on tarjontaa matkailijoille ja kesäasukkaille sekä tukea muille toimijoille matkailun houkuttimina. Kirjapäivätkin muuntuivat hienosti verkkoon ja saimme upean näyttelyn, jota ei olisi muuten tullut.”

Pukstaavi ja Sastamalan seudun museo ja kirkot ovat avoinna, samoin Kiviniityn Kotieläinpuisto ja Herra Hakkaraisen talo omin poikkeusjärjestelyin.

Ellivuoressa on hyvä tarjonta ulkoaktiviteetteihin ja tilaa riittää suuressa ravintolassa. Myös Sastamalan keskustassa veneettömän on mahdollista päästä vesille, sillä kaupungin soutuveneitä, Mantaa ja Annastuunaa, voi vuokrata kirjastolta.

”Voit myös kerätä porukan ja lähteä vesille Saunalautan tai Vaparetkien veneen kyydissä. Ryhmille opastuksia on ainakin Pirunvuorella, Jaatsilla, Villa Royalissa, kirkoissa ja kävelykierroksina. Tapahtumakalenteria ja Facebookia kannattaa seurata pitkin kesää”, Herrero-Vidfelt vinkkaa.

Henry Moore ja elefantin kallo. Mooren töitä on esillä Kivinavetassa tänäkin suvena. Kuva viime kesän näyttelystä / Alueviestin arkisto.

Jätä kommentti