Herra Hakkaraisen talo odottaa vieraita – “Toivottavasti ihmiset uskaltavat tulla”

Herra Hakkarainen ajelee autopihalla ja odottelee leikkijöitä. Kuva: Visit Tampere / Laura Vanzo

Yksi Sastamalan suosituimmista matkailukohteista, Herra Hakkaraisen talo avaa ovensa jälleen tiistaiaamuna.

Poikkeusolot ja talon sulkeminen ottivat koville, toteaa talon toiminnasta vastaavan Taito Satakunta ry:n toiminnanjohtaja Hanna-Leena Rossi.

”Sulkeminen oli kammottavaa. Sinnittelimme pitämällä Ihanien tavaroiden kauppaa hetken auki, mutta se oli tappiollista. Emme säästyneet lomautuksilta. Tulot romahtivat, kun esimerkiksi koulujen kevätretket jäivät toteutumatta.”

Sulun aikana Herra Hakkaraisen talossa keskityttiin kehittämiseen, siivoukseen ja remontointiin. Henkilökunnan toimesta talon joka nurkka putsattiin ja sisätiloissa tehtiin maalaustöitä. Lisäksi Herra Hakkaraisen talolle avattiin verkkokauppa.

”Pakko oli tehdä asioita, että toiminta ei kokonaan halvaannu. Onneksi kaupunki edes puolitti vuokran sulkuajalta.”

Koronapandemian talousvaikutukset heijastuvat talon toimintaan. Rossin mukaan sunnuntaiaukioloja ei uskalleta vielä aloittaa, sillä pääsylippu on aina samanhintainen, mutta palkkakulut tuplaantuvat.

Turvallisuustekijät huomioitu monin tavoin

Kesän suhteen Rossi kuvaa tunnelmia ristiriitaisen iloiseksi.

”On ihanaa taas avata Herra Hakkaraisen talo ja Hurjan hauska autopiha. Koulutamme henkilökuntaa nyt eri näkökulmasta. Tilanne on kuitenkin meille ja asiakkaille uusi. Autopiha antaa onneksi väljyyttä.”

Turvallisuustekijät on otettu huomioon monella tapaa. Talon huoneissa voi olla yksi seurue kerrallaan, käsidesiä on tarjolla joka kulmassa ja ihmisiä muistutetaan pitämään riittävät turvavälit. Siivouksen määrä kasvaa.

”Ja ihan paras juttuhan on Herra Hakkaraisen unissakävelyt. Ne toteutuvat nyt turvavälit säilyttäen. Hakkarainen touhuillee omiaan ja on aina kuvattavissa. Ylävitosten ja halausten sijaan lähetellään nyt vaikka lentosuukkoja.”

Rossi korostaa, miten tärkeää on, että asiakkaat uskaltavat tulla. Tappion kierre pitää saada katkaistua. Vaikka tummia pilviä leijuu tulevaisuuden yllä, positiivisesta asenteesta kertonee se, että kesätyöpaikoissa ei ole kitsasteltu.

”Kesätyöpaikkojen määrässä olemme ottaneet rohkean askeleen. Työllistämme kuusi opiskelijaa kuten normaalistikin. Hakkaraisen unissakävelyt, autopiha, valvonta ja opastus eivät toimi ilman näitä mahtavia nuoria.”

Jätä kommentti