”Hyvin toimiva yrityselämä on hyvän tulevaisuuden kivijalka” – Reino Välilä valjasti kokemuksensa muiden käyttöön

”Valmiina palvelukseen. Turvaliivin etutaskusta puuttuu vielä kortti merkiksi juuri uudistetusta työturvallisuuskoulutuksesta”, Reino Välilä toteaa.

Kaikenlaiset kriisitilanteet ovat aina myös mahdollisuuksia. Näin uskoo Sastamalan Keikyässä asuva Reino Välilä, joka 40 työvuoden jälkeen päätti valjastaa kokemuksensa muiden käyttöön ja perustaa yrityksen koronan värittämästä taloustilanteesta huolimatta.

Miehen luotsaama RTVSolutions auttaa yrityksiä käytännön tilanteissa, jotka voivat liittyä esimerkiksi tuotannon suunnan tai kokonaan uusien tuotteiden kehittämiseen.

”Yrityksissä tiedostetaan usein tilanteet, jotka vaatisivat kehittämistä, mutta työntäyteinen arki täyttää päivät ja viikot. Tässä vaiheessa tulen yrittäjän tai yrityksen avuksi ennalta sovittavalla tavalla. Toimin kuten määräaikainen projektipäällikkö”, Välilä avaa.

Miehen mukaan ostopalveluna hankittu projektipäällikkö on yritykselle monesti helpompi ja joustavampi vaihtoehto. Hän on valmis myös yrittäjän sparraajaksi, keskustelukumppaniksi, jonka kanssa pyöritellä tulevaa.

”Yrittäjä saattaa olla kovin yksin mietteidensä kanssa. Täysin riippumattomana olen silläkin tavalla neutraali keskustelukumppani, ettei minulla ole eturistiriitoja yrityksen suhteen.”

35-vuotiaana pankinjohtajaksi

Välilällä on pitkä kokemus muun muassa rahoitusalalta. Hän on työskennellyt sekä konttoripäällikkönä Kokemäen Osuuspankissa että toimitusjohtajana Keikyän Osuuspankissa.

”Jälkimmäisen pestin aloitin syksyllä 1993 keskellä pankkikriisiä. Olikin melkoinen elämänkoulu 35-vuotiaalle. Linjaksi otettiin etsiä ratkaisuja ongelmiin yhdessä asiakkaiden kanssa. Sama malli toimia haasteellisissa tilanteissa on minulle luonteenomaista, yhteistyöllä päästään yleensä parhaisiin tuloksiin”, mies tuumii.

Pankkimaailma vaihtui uusiin haasteisiin 2000-luvun alussa, minkä jälkeen Välilä on sekä kokenut konkurssin että saanut liikevaihtoon nähden puolitoistakertaisesta liiketappiosta kärsineen yrityksen uuteen nousuun. Parissa vuodessa jälkimmäinen päätyi merkittävän toimijan alihankkijaksi, ja Välilä osti lopulta osakekannan kahdessa osassa itselleen.

Yritys kehittyi ja kasvoi aina vuoteen 2011 asti, jolloin toiminta yhdistettiin FP FinnProfiles Oy:hyn. Myös Reino Välilä siirtyi yrittäjästä FinnProfilesin palkkalistoille.

Hiljaista tietoa eteenpäin

Vuosikymmenten tehokkaan työnteon jälkeen nyt tuntuu oikealta hetkeltä antaa oma kokemuksensa muiden käyttöön, Välilä miettii.

Hän kertoo tehneensä jo yläasteella tutkielman Japanin talousihmeestä.

”Siitä on jäänyt mieleeni muun muassa käytäntö, jossa nuoret leijonat painavat tehokkaasti töitä noin 60 vuoden ikään ja jäävät sen jälkeen jakamaan yritykseen omaa osaamistaan.”

Välilän mukaan on ilahduttavaa, että nykyään Suomessakin puhutaan hiljaisen tiedon, näppituntuman välittämisestä.

”Ehkä yrittäminen on myös jonkinlaista isänmaallisuuttani. Katson, että hyvin toimiva yrityselämä on hyvän tulevaisuuden kivijalka.”