Katso ohjelma: Kirjapäivät sekä Pukstaavin etkot verkossa – “Jaatsilla voi seurata avajaisia, tutustua näyttelyyn ja tehdä kirjaostoksia”

Mauri Kunnasta haastattelee kirjallisuudentutkija Maria Laakso. Noora Rintala ikuisti hetken kuvauksissa Jaatsilla.

Kirjanystäviä hemmotellaan tänä erilaisena ja erikoisena vuonna Kirjapäivien Youtube-kanavan kautta lähetettävällä monipuolisella ja mielenkiintoisella ohjelmalla, kertoo kulttuuripalvelupäällikkö Päivi Mäki-Kerttula.

Ohjelmaa esitetään sekä perjantaina 26.6. että lauantaina 27.6.

Kirjaostoksillekin pääsee tutkimalla tapahtuman kotisivuilta löytyviä esittelyjä näytteilleasettajista sekä linkkejä heidän kotisivuilleen ja verkkokauppoihin.

Paikan päälle Sastamalaan kannattaa tulla Kulttuuritalo Jaatsille, missä voi sukeltaa tapahtuman 36-vuotiseen historiaan näyttelyssä Vanhan kirjallisuuden päivät 1985–2020.

“Jaatsilla voi myös seurata tapahtuman avajaisia, kellon aikakin on tuttu eli 10.30 alkaen. Paikalla on tottakai myös antikvaarinen kirjamyyjä.”

Vanhan kirjallisuuden päivät Youtubessa

Perjantaina ohjelma alkaa siis avajaisilla kello 10.30. Tapahtuman avaa Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n hallituksen puheenjohtaja Leena Majander-Reenpää. Lisäksi avajaisissa jaetaan Warelius-palkinto.

Avajaisten jälkeen vuorossa on tapahtumasta tuttu Elämäni tietokirjat -osio, missä kuulemme tennistähti Jarkko Niemisen elämän tärkeimmistä tietokirjoista. Häntä haastattelee Parnasson vastaava tuottaja Karo Hämäläinen.

Kustannusliike Warelian kesätyöntekijät ja Vammalan lukion opiskelijat haastattelevat kirjailijoita sekä perjantaina että lauantaina kello 12 –15. Perjantaina haastateltavina ovat Pekka Hassinen, Johanna Vuoksenmaa, Jarkko Tontti, Tiina Raevaara, Juri Nummelin ja Merim Al-Kharsani.

Lauantaina ohjelma alkaa keskipäivällä kirjailijahaastatteluilla. Silloin ovat vuorossa Timo Malmi, Maria Laakso, Jyrki Kallio, Jari Olavi Hiltunen, Jani Saxell ja Milla Peltonen.

Lauantaina ohjelman päättää Tyrvääläinen tryki, jonka sisältö on siirretty verkkoon samanlaisena kuin se olisi ollut perinteisessä tapahtumassakin.

Trykin aluksi Mauri Kunnas kertoo kirjallisuudentutkija Maria Laakson haastattelussa Seitsemän koiraveljeksen taustoista ja suhteestaan Akseli Gallen-Kallelaan. Monet Kunnaksen lapsuusmuistoista liittyvät Jaatsin ympäristöön, jossa Trykin haastattelutkin kuvattiin.

Warelian kustannustoimittaja Salla Yli-Erkkilän haastattelemat Ilona Tomi ja Tuija Sironen kertovat eläytymisestään entisaikojen ja tulevaisuuden Suomeen. Yli-Erkkilä on säveltänyt ja sanoittanut nettilähetystä varten myös kaksi kirjoihin liittyvää laulua, jotka ensiesitetään Tyrvääläisen trykin yhteydessä. Musiikkivideot lauluihin on tehnyt Mikko Joona. Yli-Erkkilä käyttää lauluntekijänimeä Salla Sammaljärvi. Hän laulaa laulut itse ja on myös soittanut äänitteissä kuultavat pianot ja alttoviulut.

Trykin ja koko ohjelman päätteeksi suomen kielen emeritusprofessori Aimo Hakasta ja ylikonstaapelin virasta eläköitynyttä Pentti Hiirijokea haastattelee kustantaja Marko Vesterbacka. Hakanen muun pohtii, mitä talonpoikaisjärki tarkoittaa, ja Hiirijoki kertoo tapauksesta, jolloin hän talonpoikaisjärkeen nojaten antoi rattijuopon ajaa.

Haastattelutuokiota ja kuvauksia odottelemassa Salla Yli-Erkkilä, Ilona Tomi ja Tuija Sironen. Kuva: Noora Rintala.

Vanhan kirjallisuuden päivät 1985–2020

Vanhan kirjallisuuden päivät 1985–2020 -näyttelyssä voi tutustua 36 vuoden tapahtumajulisteisiin tai viettää aikaa pienessä juhlasalissa, missä voi katsoa ohjelmaa eri vuosikymmeniltä. Näyttelyssä on myös kirjanmyyntipiste, valokuvia, Kirjapäiviin liittyviä muistoja ynnä muuta tapahtumaan liittyvää.

Näyttely on avoinna 26.6.–16.8. tiistaista sunnuntaihin klo 12–18 ja siihen on vapaa pääsy. Kulttuuritalo Jaatsi löytyy Sastamalasta osoitteesta Gallen-Kallelan katu 1.

Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelma aikatauluineen ja linkkeineen sekä näytteilleasettajien tiedot ovat luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.vanhankirjallisuudenpaivat.com.

Etkot Pukstaavin toimesta tänäkin vuonna

Vanhan kirjallisuuden päivien etkot eli alkujuhlat on useana vuonna järjestetty Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa. Tänä vuonna Pukstaavikin järjestää etkot virtuaalisesti torstaina 25. kesäkuuta kello 13 alkaen.

Mitä perheen tekstiilit voivat kertoa? Miten oppia arvostamaan omaa mokailuaan? Pukstaavin etkot tarjoilevat vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin.

Ohjelma lähetetään livenä Pukstaavin Facebook- ja Instagram -kanavilta. Näin ollen rennon ohjelman parissa voi viihtyä työpäivän lomassa, kuohuvan kera kotiterassilta tai vaikkapa napit korvissa lenkkeillen, museosta kerrotaan.

Pukstaavin ohjelma:
• 13 Tekstiilien tarinoita ja kierrätystä kolmen sukupolven voimin
Kirjailijavieraana Liisa Lauerma, jonka uutuuskirja, Elina ja mummin kierrätyspäivä: Tilkkutarinoita, herättelee tutkimaan oman perheen historiaa kodintekstiilien kautta. Kirja toimii lasten, vanhempien ja isovanhempien yhteisenä tarinallisena tietokirjana ja työvälineenä kestävyyskasvatuksessa.

• 14 Millaisia merkityksiä kirjalla on suomalaisessa yhteiskunnassa?
Amanuenssi Emilia Heikkilä ja museolehtori Mari Immonen tarjoilevat maistiaisia Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin päänäyttelystä.

• 15 Mokailemisen taito – huumorilla läpi vaikeiden aikojen
Vieraana Tiia Rantanen ja Anna Karhunen, joiden Kaverin puolesta kyselen -podcast on yksi Suomen suosituimmista. Heiltä on ilmestynyt myös kirja, jossa nauretaan noloimmille “kaverille” sattuneille tapauksille.

Kaverin puolesta kyselen -podcastin Tiia Rantanen ja Anna Karhunen. Kuvaaja Eino Nurmisto.

Jätä kommentti