Kunnanjohtaja vastaanottokeskuksen lakkauttamisuhasta: “Menetys on alueellinen, ei yksin Punkalaitumen”

Kuvassa Punkalaitumen vastaanottokeskuksen asukkaita vuonna 2015. Kuva: Minna Isotalo / Alueviestin arkisto.

Maahanmuuttoviraston ilmoitus vastaanottokeskuspaikkojen vähentämisestä ei tullut Punkalaitumen kunnanjohtaja Tuija Ojalalle täytenä yllätyksenä. Suomen Punaisen Ristin ylläpitämä Punkalaitumen Haukankoski on yksi seitsemästä vastaanottokeskuksesta, joiden toimintaa koskevat sopimukset Maahanmuuttovirasto aikoo vuoden loppuun mennessä irtisanoa.

Entinen kansanedustaja, nykyinen Punkalaitumen kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Martti Mölsä (sin.) ehti jo kritisoida mielestään hidasta reagointia asiaan Facebookissa. Mölsä on penännyt kunnalta kannanottoa vastaanottokeskuksen säilymisen puolesta. Hänen mielestään olisi syytä vedota ponnekkaasti niin ministeriöön kuin Pirkanmaan kansanedustajiin.

“Vastaanottokeskuksella on ollut suuri merkitys Punkalaitumen taloudelle. Aika näyttää onko kysymyksessä lopullinen kuolinisku kunnallemme. Nyt puolestapuhujat ovat vähissä”, Mölsä kirjoittaa.

Ojala sanoo, ettei ole vielä tehnyt Mölsän edellyttämää kannanottoa.

“Minulla oli selvä näkemys siihen, että vastaanottokeskus ei ole mitenkään uhattuna Punkalaitumella. Hoidammehan täällä hyvin juuri lapsiperheiden asiat. Työlistalla kirjelmä on toki ollut ja odotellut sopivaa täsmällisen iskun hetkeä.”

Kunnanjohtajan mukaan alueen kansanedustajat ovat hyvinkin tietoisia vastaanottokeskuksen merkityksestä Punkalaitumelle ja työssäkäyntialueelle.

“Maahanmuuttovirasto kuitenkin tekee päätökset oman tilannearviointinsa perusteella. Maailma muuttui tänä vuonna nopeasti. Vastaanottokeskuksissa on liikaa asiakaspaikkoja, eikä maahantulijoita ei ole. Jos nyt ketään lohduttaa, niin tämä johtuu maailman tilanteesta eikä Haukankosken toiminnasta”, Ojala sanoo.

Ojalan mukaan vastaanottokeskuksen merkitys on Punkalaitumelle suuri. Vuokrissa kunta ei pääse plussalle, koska vuokra ei kata kaikkia kiinteistökuluja ja tilojen korjaustarve on jatkuvaa.

“Valtionosuudet kattavat taas hyvinkin valmistavan opetuksen ja perusopetuksen menot, tässä pääsemme parhaimmillaan jopa voitolle.”

Ojalan mukaan suurin menetys kunnalle tulisi työpaikkojen kautta. Turvapaikanhakijoille järjestettävä valmistava opetus taannut yhden työpaikan pysyvyyden.

“Haukankoskella työskentelee 10 henkilöä, joista vain kolme on punkalaitumelaisia. Menetys on siis myös alueellinen, ei yksin Punkalaitumen kunnan”, Ojala toteaa.

Kommentointi ei ole käytössä.