Punkalaitumen vastaanottokeskuksen toiminta loppumassa? – Maahanmuuttovirasto: “Turvapaikanhakijoiden määrä on laskussa”

Maahanmuuttovirasto tiedotti tiistaina, että se aikoo irtisanoa sopimukset seitsemän vastaanottokeskuksen kanssa. Yksi irtisanottavista keskuksista on Suomen Punaisen Ristin ylläpitämä Punkalaitumen Haukankoski.

Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa on 150 paikkaa, ja sen sopimus aiotaan irtisanoa joulukuun loppuun mennessä.

Vastaanottokeskusten karsimisen taustalla on turvapaikkahakemusten määrän lasku.  Maahanmuuttoviraston mukaan tänä vuonna Suomeen on tullut uusia turvapaikanhakijoita noin puolet vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Koronapandemian aikana Suomen rajoilla on jätetty vain yksittäisiä turvapaikkahakemuksia.

Vähäisestä hakijamäärästä huolimatta Maahanmuuttovirasto ei ole tehnyt pandemian aikana uusia lakkauttamispäätöksiä.

“Kaikkien nykyisten vastaanottokeskusten toiminta on ollut yleisesti ottaen hyvää. Lisäksi keskukset ovat pystyneet toimillaan estämään koronan leviämistä, ja haastavissa tilanteissa on tehty hyvää työtä”, kertoo vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

Kevään koronavirustilanteen myötä vastaanottokeskusten käyttöaste on nyt selvästi tavoiteltua noin 90 prosenttia alhaisempi. Vuoden loppuun mennessä Maahanmuuttovirasto arvioi käytössä olevan noin 1 400 ylimääräistä paikkaa.

“Meillä on oltava vapaita paikkoja toisaalta uusien turvapaikanhakijoiden varalta ja toisaalta siltä varalta, että koronatilanne vaikeutuisi uudelleen. Yhteiskunnalla ei kuitenkaan ole varaa suureen määrään käyttämättömiä paikkoja”, kertoo Nuutinen.

Vastaanottokeskukset, joiden sopimukset irtisanotaan:

Jämsän VOK, syyskuun loppuun mennessä. 170 paikkaa
Kemin VOK, joulukuun loppuun mennessä. 200 paikkaa
Lieksan VOK, joulukuun loppuun mennessä. 150 paikkaa
Siilinjärven VOK, joulukuun loppuun mennessä. 200 paikkaa
Mänttä-Vilppulan VOK, joulukuun loppuun mennessä. 200 paikkaa
Punkalaitumen VOK, joulukuun loppuun mennessä. 150 paikkaa
Hangon VOK, joulukuun loppuun mennessä. 150 paikkaa

Paikkamäärien muutokset:

Rovaniemen VOK. Vähennys 68 paikkaa syyskuun loppuun mennessä. Uusi paikkamäärä on 200.
Kristiinankaupungin VOK. Vähennys 50 paikkaa syyskuun loppuun mennessä. Uusi paikkamäärä on 200.
Tampereen VOK. Vähennys 50 paikkaa joulukuun loppuun mennessä. Uusi paikkamäärä on 200.
Maahanmuuttovirasto vastaa vastaanottokeskusten toiminnan ohjauksesta, suunnittelusta ja valvonnasta. Virasto säätelee vastaanottokeskusten määrää ja niiden paikkamääriä tarvetta vastaavaksi.

Jätä kommentti