Kurkistuksia kulisseihin: Miltä Vanhan kirjallisuuden päivät ovat näyttäneet Warelian kesätyöntekijöiden silmin?

Kesätyöntekijät Juuso Huhtivuo, Katja Ruohonen ja Noora Rintala. Kuvasta puuttuu kesätyöntekijä Elisa Kujansuu.

Kun tieto Vanhan kirjallisuuden päivien peruuntumisesta tuli julki, oli päällimmäisenä tunteena pettymys. Meille kustannusliike Warelian kesätyöntekijöille kesän kohokohdan piti olla kirjapäivien ohjelman juontaminen ja kirjailijahaastatteluiden tekeminen tapahtumassa. Onneksi tilanne ei ollutkaan niin synkkä kuin aluksi pelkäsimme. Pääsimme kuin pääsimmekin juontamaan sekä haastattelemaan, toteutus vain oli huomattavasti erilainen kuin aiempina vuosina. On hienoa, ettei kirjapäivien ideasta täysin luovuttu vaan lähdettiin sinnikkäästi poikkeusoloista huolimatta organisoimaan kirjakansalle katsottavaa.

Ohjelman toteuttaminen verkossa etukäteen kuvattavilla videoilla tietysti rajoitti mahdollisuuksia ja tiesi myös ohjelman osittaista karsimista. Meidän kesätyöntekijöiden työpanos kuitenkin itse asiassa jopa kasvoi – nythän olimme oikeastaan vastuussa koko kirjapäivien pääsisällöstä! Viime vuonna nuorten toteuttamia kirjailijahaastatteluita toki Sylväällä kirjateltassa kokeiltiin ja niitä myös aiottiin jatkaa tänä vuonna, mutta olihan teltan ohjelma vuosi sitten täysin sivuroolissa juhlasaliin verrattuna. Tämän vuoksi panokset olivat nyt meidän osaltamme entistä korkeammalla, ja valmistautumiseen panostettiin täysillä. Meillä molemmilla oli nyt vastuullamme neljä kirjailijahaastattelua – Nooralla Pekka Hassinen, Johanna Vuoksenmaa, Merim Al-Kharsani ja Maria Laakso, Juusolla taas Tiina Raevaara, Timo Malmi, Jyrki Kallio sekä Jari Olavi Hiltunen – minkä lisäksi yhdessä juonsimme kirjapäivät päättävän Tyrvääläisen trykin.

Alkuun suuri vastuu poikkeuksellisten kirjapäivien onnistumisessa suorastaan pelotti, mutta kunnon valmistautumisen myötä saimme aikaan itseämme – ja toivon mukaan myös katsojia – miellyttävän lopputuloksen. Työ ei myöskään ollut enää viime kesän jäljiltä täysin uutta. Juuso oli vuosi sitten päävastuussa kirjateltan tapahtumista ja kolmen kirjailijahaastattelun lisäksi juonsi tapahtuman sekä perjantaina että lauantaina. Juusohan on käynyt kirjapäivillä jo liki vuosikymmenen katkeamatta joka vuonna, mutta tuo oli ensimmäinen kerta, kun pääsi näkemään tapahtuman järjestäjän näkökulmasta, mikä olikin huippumielenkiintoista. Kaikki haastattelut olivat luonnollisesti antoisia kokemuksia, mutta henkilökohtaisesti Juuson kenties odotetuin kohtaaminen oli Terra Cognita -kustantamon perustaja Kimmo Pietiläisen kanssa.

Noora puolestaan vastasi viime vuonna kahdesta kirjailijahaastattelusta – toisena haastateltavana oli myöhemmin melkein Finlandia-palkinnon voittanut Johanna Venho. Noora ei viime kesänä vielä ollut Warelian kesätyöntekijä vaan haastatteli kirjailijoita Vammalan lukion opiskelijan roolissa. Vuosi takaperin haastatteluiden pitäminen oli vielä molemmille täysin uutta ja jännittävää ja osaltaan kokemattomuus varmasti myös näkyi haastatteluissa, mutta hyvä puoli on se, etteivät yksittäiset haastattelut tänä vuonna tuntuneet enää niin ihmeellisiltä kun kokemusta työstä kuitenkin oli sentään hieman. Meidän kahden lisäksemme myös Vammalan lukion opiskelija Santeri Skofelt sekä Warelian kesätyöntekijät Katja Ruohonen ja Elisa Kujansuu pääsivät testailemaan haastattelutaitojaan, ja varmasti kokemus ja kohtaamiset eri kirjailijoiden kanssa olivat kaikille mieleenpainuvia.

Yleisön edessä tehtyihin haastatteluihin verrattuna tämän kesän videoidut etähaastattelut tuntuivat haastattelijan näkökulmasta jokseenkin luontevammilta, ja todennäköisesti samanlaiset tunnelmat olivat haastateltavillakin. Aitoa kontaktia haastateltavan kanssa toki jäi kaipaamaan. Haastattelun onnistuminen on tietysti pitkälti kiinni haastattelijan kyvystä reagoida sanottuun ja vetää johtopäätöksiä nopeasti, eikä haastattelun kulkua voi koskaan etukäteen täysin tietää, mikä lisää jännityselementtiä. Itse asiassa haastattelijanahan tunsi olonsa aivan uutisankkuriksi, kun kameroita, muistiinpanoja ja kuvausvaloja oli joka puolella!

Salla Yli-Erkkilä, Pentti Hiirijoki ja Ilona Tomi kokoontuneet katselemaan Tyrvääläisen trykin ensiesitystä.

Uskomme, että myös tänä vuonna jokaiselle mukana olleelle haastattelut jäivät vahvasti muistoihin.
Haastatteluita on tehty kesäkuun aikana hyvin vaihtelevissa ympäristöissä: iso osa Valokuvaus.fin Torikeskuksen toimistolla videoyhteyden välityksellä, mutta myös eri kuvauskohteissa haastateltavan kanssa. Tällöin olosuhteiden ja tekniikan vaikutus luonnollisesti korostuu, eikä ensimmäisissä ulkohaastatteluissa voitu välttyä pieneltä sähläämiseltä: sää oli vähän niin ja näin, äänien nauhoituksessa oli pientä säätöä… Mutta kun alkuun päästiin, niin kaikki sujui kyllä omalla painollaan. Normaaliin kirjapäivätunnelmaan ja kirjateltan kirjailijahaastatteluihin kuului tietty yleinen hälinä, kun taas videoitavissa haastatteluissa ylimääräiset taustaäänet haluttiin tietysti välttää.

Välillä ei auttanut muu kuin keskeyttää haastattelu hetkeksi taustamelun takia: Mauri Kunnaksen haastattelun piti Jaatsilla alkaa kello 12, ja kaikki olivat jo valmiina, kun juuri tasalta ei ainoastaan yksi vaan kolme ruohonleikkuria vedettiin käyntiin. Ei siinä sitten auttanut muuta kuin odotella parikymmentä minuuttia. Mikko Joonan ja Harri Hurskeen editointitaidot kuitenkin takasivat sen, että lopputulos näytti hyvältä keskeytyksistä huolimatta. Kiitos näiden miesten, haastattelut ovat nykyisessä muodossaan sujuvaa katseltavaa.

Paljon on pohdittu, miten kirjapäivien kävijämäärille mahtaa tänä vuonna käydä. Kuitenkin uskomme, että erityisesti kirjapäivien uskollisimmat seuraajat tulevat löytämään nämä tallenteet myös YouTubesta ja nauttimaan niistä. Voihan katsojia kertyä netissä aikojen saatossa vaikka kuinka paljon! Jo tätä kirjoitettaessa (27.6.2020) esimerkiksi kirjapäivien avajaiset on kerännyt YouTubessa yli 800 katselukertaa.

Toistaiseksi palautetta etäkirjapäivistä ei ole meidän korviimme ehtinyt kantautua, mutta kiitollisina sitä otamme vastaan – niin positiivisia kuin negatiivisia huomioita. Viimevuotista kirjailijahaastatteluiden sarjaa on toisaalta kiitelty, toisaalta sanottu, ettei kirjateltassa tarvitsisi olla mitään ohjelmaa. Kuitenkin mielellämme kirjapäivien ohjelmaan jatkossakin osallistumme, näitä haastatteluja on ollut ilo tehdä ja olemme saaneet paljon oppia tulevaisuuden varalle. Varmasti myös opinnoissa näistä haastattelutaidoista ja organisointitaidoista tulee olemaan hyötyä. Ja ovathan haastattelut itsessään jo hienoja kokemuksia, jotka tulemme varmasti pitkään muistamaan.

Teksti: Noora Rintala ja Juuso Huhtivuo.

Jätä kommentti