Huomiota herättävää hommaa, mutta lopussa kiitos seisoo – Kaukolämpötyömaa on Kivisenojankadun lisäksi pian myös Marttilankadulla

Perjantaiaamuna Kivisenojankadun varressa hommia paiskivat Jari Viitanen, Mikko Jokinen ja Janne Hernesharju.

Sastamalan Lämpö Oy vetää kaukolämpöä Kivisenojankadun varteen pitkän matkaa Itsenäisyydentien risteyksestä Luhtakujalle saakka.

Toimitusjohtaja Jari Viitanen oli perjantaiaamuna seuraamassa runkoverkon putkien liitoskohtien hitsausta. Mukana menossa oli myös kaukolämpöasentaja Mikko Jokinen.

Montun pohjalla tapahtui kiinnostavia juttuja, kun Janne Hernesharju teki suorittavaa työtä välillä asennoissa, joissa työergonomia ei ehken ole paras mahdollinen.

”Muistuu mieleen eräs vanhempi alan ammattilainen, joka suoritti työn ahtaissa paikoissa melkeinpä päällään seisten. Siinä oli niska-hartiaseutu kovilla”, Viitanen jutteli.

Sastamalan Lämmön kaukolämpöverkoston huolto- ja ylläpitotöistä vastaavat pitkälti Jokinen ja Viitanen. Urakointitöissä pyritään käyttämään paikallisia tai lähialueiden tekijöitä.

”Tämä kaukolämpöputkien liitoskohtien hitsaus on sen verran spesiaalia hommaa, että tarvittiin kaveri vähän kauempaa. Janne edustaa Turun Asennus ja Luokkahitsareita”, Viitanen kertoi.

Toimitusjohtaja Viitasen työsarkaan kuuluu reittien ja putkikokojen suunnittelun lisäksi siis monia suorittavan tason työtehtäviä. Putkihitsaus on ollut hänelle ruutiinihommaa, ja edelleen monet alan käytännön työt sujuvat kuulemma sutjakkaasti.

Janne Hernesharju hitsauspuuhissa.

Työt etenevät vaiheittain

Kaukolämmön runkoverkkoa urakoidaan tänä kesänä useammassa kohteessa samanaikaisesti.

“Työt etenevät vaiheittain. Kaivuuporukka tekee ensin hommansa, seuraavaksi on putkien asennuksen vuoro, sen jälkeen liitoskohtien hitsaus, jota seuraa putkien eristämiseen erikoistuneiden työsarka. Lopuksi kaivuuporukka viimeistelee homman ja peittää kaiken. Putkien ympärille, muun maa-aineksen alle tulee hiekkaa.”

Kaukolämpöverkon rakennustyöt ovat näkyvää ja huomiota herättävää hommaa, ja toisinaan kyselijöitä ilmaantuu seuraamaan työmaan tapahtumia. Vaikka töistä on paikoin haittaa liikenteelle, on niiden loputtua mukava kävellä ja pyöräillä upouudella asvaltilla, tuumaili Viitanen.

Kun Kivisenojankadun urakka etenee, alkavat työt myös Marttilankadulla, Kilpinokankadun ja Lapinmäenkadun välillä.

”Heinäkuun aikana alkaa tapahtua silläkin suunnalla. Lisäksi kaupungin varikon liepeillä tehdään myös kesän kuluessa näitä töitä, silloin Kyrösojankadun jatke on autoliikenteeltä vähän aikaa poikki.”

Syksymmällä työt jatkuvat Sastamalankadulla siitä, mihin ne viimeksi jäivät, eli Heinon Leipomon paikkeilta Kallialan suuntaan, Kertoo Viitanen.

Aiheesta aiemmin Alueviestissä:

https://alueviesti.fi/2020/06/22/kaukolampoverkko-laajenee-vammalassa-valmistaudumme-tulevaisuuteen-ja-asiakasmaarien-kasvuun/

Kaukolämmön runkoverkkoa asennetaan Itsenäisyydentieltä Luhtakujalle saakka. Jari Viitanen huomauttaa, että matkan varrella sijaitsevien omakotitalojen on mahdollista liittyä kaukolämpöön.

Alueviestin Facebook-sivulla aiemmin julkaistulla videolla Janne Hernesharju hitsauspuuhissa:

Kaukolämpöverkon asennus- ja hitsaushommia Sastamalassa

Huomenta videon merkeissä 😊 Pysähdyin töihin pyöräillessäni kummastelemaan kaukolämpöverkon asennushommia. Rohkenin kuopan reunallekin, kun oli kypärä valmiiksi päässä. Sastamalan Lämpö vetää kaukolämpöä nyt Kivisenojankadun varteen pitkän matkaa. Siellä montun pohjalla oli hitsaushommissa Janne Hernesharju, jonka työergonomia ei taatusti ole aina paras mahdollinen. Lämmön toimitusjohtaja Viitasen Jari kertoili vanhemmasta ammattimiehestä, joka suoritti työn ahtaissa paikoissa melkeinpä päällään seisten. Kivaa duunipäivää kaikille – alasta riippumatta! T. Minna

Julkaissut Alueviesti Torstaina 2. heinäkuuta 2020

Jätä kommentti