Kolmen kerrostalon purku marraskuussa, Huidan talo huutokaupataan – ”Ei tässä vain pureta, vaan koitetaan kehittää toimintaa”

Poikkikatu 16:ssa ja 23:ssa sijaitsevat kerrostalot puretaan. Kuva Aarnontien suunnasta.

Sastamalan Vuokratalot Oy päätti aiemmin keväällä purkaa kolme kerrostaloa, joista kaksi sijaitsee Poikkikadulla Vammalassa ja yksi Pehulassa Ojakadulla.

Sastamalan Vuokratalojen toimitusjohtaja Juha Runnari kertoo, että Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta saadaan purkamiseen avustus, joka kattaa purkukuluista noin 60 prosenttia.

”Avustuksen jälkeen maksettavaa kertyy meille noin 100 000 euroa. Kulut saadaan kuitenkin katettua reilussa vuodessa, sillä sähkö- ja lämmityskuluja ynnä muita ei tietenkään kerry näistä kohteista enää sen jälkeen, kun asukkaat ovat muuttaneet pois.”

Runnari kertoo, että purettavista kerrostaloista otetaan talteen kaikki kalusteet ja materiaalit, joita voidaan hyödyntää yhtiön muissa kohteissa.

Asuntoja purettavissa kerrostaloissa on yhteensä 64. Runnarin mukaan osa huoneistoista on kuitenkin ollut jo jonkin aikaa tyhjillään. Nykyisten vuokralaisten vuokrasopimukset päättyvät lokakuun 30. päivä, ja heille kaikille on tarjottu vastaavaa asuntoa muualta.

Purettavien kohteiden listalla oli myös Huidan talona tunnettu neljän asunnon puutalo Suodenniemellä. Runnarin mukaan sitä yritetään nyt kuitenkin ensisijaisesti myydä.

”Kohde ja tarkat talotekniset tiedot löytyvät nettihuutokauppa Kiertonet.fi:stä. Huutokauppa on auki elokuun loppuun saakka. Kuka tahansa voi seurata kohteen myyntiä ja tehdä tarjouksen siitä”, Runnari vinkkaa.

Huidan talo Suodenniemellä on myynnissä. Kuva: Kiertonet.fi.

Liikaa suuria asuntoja

Sastamalan Vuokratalojen vuokrien hinnoista kuuluu aina välillä porua. Juha Runnari sanoo, että osa ongelmaa on se, että suuria asuntoja on tarpeeseen nähden liian paljon.

”Meillä ei ole tarpeeksi pieniä asuntoja. Jos tarve on on yksiöille tai kaksioille, mutta meillä ei ole vapaana kuin kolmioita, niin onhan se hankala tilanne. Isommissa asuinnoissa vuokrakin on isompi, sillä se muodostuu neliöhinnan perusteella.”

Huonokuntoisimpien talojen purkamisella on pitkällä aikavälillä myönteisiä vaikutuksia myös vuokriin, Runnari uskoo.

”Mitä korkeampi käyttöaste vuokra-asunnoillamme on, sitä parempi. Suunnittelemme myös isompien asuntojen muuttamista pienemmiksi, että ei tässä vain pureta, vaan koitetaan myös kehittää toimintaa.”

Tutkimus- ja kehityskohteeksi on valittu Vammalassa, osoitteessa Aarnontie 18 sijaitseva kerrostalo.

”Se on ainoa hissillinen talomme, ja siksikin tärkeä. Siitä tehdään hankesuunnitelma, jossa arvioidaan minkälaiset muutostyöt olisivat mahdollisia ja järkeviä. Vuokrat kun eivät tietenkään saisi pompata ylöspäin.”