Pirjo Tuominen: “Tämä on onnea, tämä, sydänsuvi Suomen Sastamalassa”

Pirjo Tuominen. Kuva: Minna Isotalo / Alueviestin arkisto.

Savusauna ja suviyö

Suomenlahden etelärannikolla savusauna on suitsusaun. Suomalaisen mieleen se tuo suitsukkeen tuoksun ja mystisyyden. Aivan totta – jotain salaperäistä on savusaunan himmeässä valossa.

Ellivuoren liepeillä se seisoo: korkea ja komea savusauna, joka silmäilee miettiväisenä rinteiden turvasta avaria peltomaisemia ja Kojonselän sinisiä sokkeloita. Illan kasteisessa viileydessä laiduntaa etäisyydessä karja, hevoset seisoskelevat uneksivina niityllä ja peurat pakenevat lähestyvää sadekuuroa metsän siimekseen.

Suomen suviyö saa paatuneen kirjoittelijan pehmoilemaan.

Olemme istuneet kolmeen naiseen Tuomon savusaunan löylyissä. Se ei olekaan mikään matala maja, vaan katto on korkealla, kiuas valtavan suuri ja saunakousa samoissa mitoissa kuin pienikokoinen kirjailija. Ulla on kokenut savusaunoja, hän käsittelee taitavasti kousaa ja selittää saunaummikolle, ettei täällä viskata vettä kiville vaan se valellaan hitaasti soljuen. Kiukaalta ei syöksy kokemattoman päälle kiukkuinen polte, vaan lempeä löyly leviää hellästi lauteille ja saattelee kylpijän pehmoisen nirvanan höyhenpatjoille.

Kirjailija tietysti onnistuu nokeamaan itsensä kivutessaan ja laskeutuessaan korkeita mattojen verhoamia portaita. Se kuuluu asiaan ja on kuin matkamuisto vielä silloinkin, kun jo istumme emäntämme Annen kanssa paljumajassa nautiskellen alkoholitonta olutta (tietysti, sillä olemme moderneja naisia).

Isäntämme Tuomo on vieraineen kylpenyt ensin aitokiuassaunassa ja istuskelee nyt savusaunan löylyissä. Lisää onnellisia saunojia on tulossa illan mittaan. Tuomo on metsien mies, Afrikan tuntija, mesenaatti ja vieraanvarainen saunaseuran sielu. Kaikkea ainutlaatuista sitä löytyy Sastamalan metsistä ja vesiltä…

Kirjailija tuo onnellisena noen kotiin saakka ja huuhtelee sen pois kotirannassa Rautaveden kirkkaudessa. Piinaava helle on lopulta ohi, on saatu kipeästi kaivattua sadetta ja raikas tuuli puhaltaa Liekoveden suunnalta. Sade saapuu kuin tiheä verho, pyyhkäisee ohi ja on taas poissa.

Tämä on onnea, tämä, sydänsuvi Suomen Sastamalassa.

Pirjo Tuominen

Kirjoittaja on Sastamalassa asuva kirjailija.

Jätä kommentti