Pelillistetty kirja imaisee seikkailun pyörteisiin – Markku Yli-Erkkilä haluaa koukuttaa lapset lukemaan

Kirjan eläintarhassa voit kohdata rengashäntämakeja. Kuva: Markku Yli-Erkkilä.

Sastamalalainen maantieteen- ja biologian opettaja Markku Yli-Erkkilä on tunnettu väritettävistä lintukirjoistaan sekä paikkakuntahenkeä nostattavista postikorteistaan. Viime lukukauden Yli-Erkkilä on ollut opintovapaalla Karkun evankelisen opiston lehtorin virasta ja keskittynyt graafisen alan opintoihin sekä seikkailullisen, alakouluikäisille suunnatun kirjan tekemiseen.

Yli-Erkkilä on uudesta aluevaltauksestaan innostunut. Hän viimeistelee teosta, joka voisi osaltaan auttaa taistelussa suomalaisten poikien lukutaidon puolesta. Siis houkutella lapsia, myös poikia, kirjojen pariin. Tehtävä eläintarhassa on pelillistetty teos, jossa lukija itse on kirjan päähenkilö. Jokainen lukukerta on uusi interaktiivinen seikkailu. Lukijan tekemät valinnat vaikuttavat kirjan juoneen.

”Tämän takia kirjaa ei lueta perinteiseen tapaan sivu kerrallaan, vaan kirja koostuu toisiinsa nivoutuvista lyhyistä kappaleista. Lukukappaleet on numeroitu yhdestä neljäänsataan ja ne ovat tarkoituksella lyhyitä. Seikkailun tempo säilyy nopeana ja lukijalla on jatkuvasti mahdollisuus tehdä valintoja, jotka vaikuttavat kirjan kulkuun”, Yli-Erkkilä kertoo.

Kirjan tarinalinjoja ja kuvia hän sanoo kypsytelleensä useamman vuoden ajan. Niin kuin elämässä monesti tapahtuu – kun asiat ja olosuhteet loksahtavat kohdilleen – alkaa valmistakin tulla.

Markku Yli-Erkkilä taiteilee kotonaan Lousajassa.

Ilmeikkäitä eläimiä ja hauskoja faktoja

Uusi kirja on merkinnyt Yli-Erkkilälle uudenlaista tekemistä myös kuvittajana. Lintuja hän loi vektoritekniikalla, jossa tietokoneohjelman avulla viivaa taivutetaan – kuin rautalankaa – haluttuun muotoon.

”Eläintarhan eläimissä näkyy enemmän kynänjälki, olen piirtänyt ne melko realistisiksi, mutta usein todellisia esikuviaan ilmeikkäimmiksi, esimerkiksi tunturipöllöllä on salaperäinen ilme.”

Ensimmäinen eläintarhan asukki oli laama. Hauskinta oli Yli-Erkkilän mukaan piirtää hyökkäävä virtahepo. Hän sanoo ottaneensa myös ihmishahmoihin mallia todellisuudesta. Teoksesta löytyy muun muassa Sean Conneryn näköinen mies.

Eläintarhaan seikkailu sijoittuu siitä syystä, että eläimet kiinnostavat lapsia, niin tyttöjä kuin poikia.

”Olen ripotellut tekstiin lapsia mahdollisesti kiinnostavia hauskoja faktoja eri eläimistä, kuten sen, että kirahvin kieli on sininen ja pelikaanin nokan vetoisuus on yli kymmenen litraa.”

Kirjaa on tietokoneruudulta testattu omien ja sukulaislasten toimesta sekä opettajajohtoisesti sastamalalaisessa alakoululuokassa. Palautteen perusteella kokonaisuus on toimivaksi todettu.

”Koulussa vastaanotto oli kuulemma huikea. Lapset neuvottelivat ja punnitsivat kirjan antamia vaihtoehtoja ja tekivät ryhmän kesken kollektiivisia päätöksiä. Välitunneilla he jatkoivat keskenään spekulointia siitä, mitä olisikaan tapahtunut, jos olisi tehty toisin.”

Mikähän tunturipöllöä risoo? Kirjan kuvitusta: Markku Yli-Erkkilä.

Lukuinto nousuun? Kirjakummeille tarvetta

Markku Yli-Erkkilä on seurannut huolestuneena uutisia poikien heikentyvästä lukutaidosta. 2000-luvun trendi Suomessa on ollut poikien lukuinnon romahtaminen.

”Nyt ollaan tilanteessa, jossa suomalaisten poikien lukutaito on tyttöihin verrattuna heikompaa kuin missään muussa OECD-maassa. Taitokuilu kasvaa vuodesta toiseen.”

Tähän on tärkeää puuttua, sillä etenkin miehillä hyvä lukutaito lisää huomattavasti mahdollisuuksia parempaan elämään, Yli-Erkkilä miettii.

Lukuharrastukseen liittyy monia hyötyjä. Lukeminen muun muassa estää syrjäytymistä, alentaa stressiä, tuottaa iloa ja oivalluksia. Se myös kehittää keskittymiskykyä, muistia ja empatiakykyä.

Yli-Erkkilä toivoo Tehtävä eläintarhassa -kirjan konkretisoituvan joukkorahoituksen turvin ja päätyvän myös sellaisten lasten käsiin, joilla kynnys kirjaan tarttumiseen on korkea. Hän kannustaa kaikkia lukuinnon nostattamisesta ja lukuseikkailuista kiinnostuneita tukemaan asiaa Mesenaatti.me -palvelun kautta.

”Olisihan se upeaa, jos joku yksityinen tai yritys lähtisi kirjakummiksi ja innostuisi kustantamaan teoksia vaikka koululuokkaan tai koulun kirjastoon.”

Kirjan tukeminen mesenaatti-palvelun kautta on vastikkeellista. Yli-Erkkilän tapauksessa rahojen vastineeksi saa valmiin kirjan. Jos euroja ei kerry kokoon riittävästi, palautuu summa automaattisesti tukijan tilille.