Juttuvinkki lukijalta: Nyt kannattaa tarkkailla valaisevia yöpilviä – Ursan mukaan heinäkuu sesonkiaikaa

Kesälomalla voi vaikka valvoa ja ihailla valaisevia yöpilviä, jos sää sallii. Kuva: Kari Haila.

Alueviestin Facebookissa esittämä toive juttuvinkeistä on kuultu ja muutamia mukavia yhteydenottoja on jo tullut toimitukseen.

Kari Haila muistuttaa ajankohtaisesta luonnonilmiöistä nimeltä valaisevat yöpilvet. Paras aika tarkkailla näitä erityisiä pilviä on juuri nyt, jos yöllä ei ole täysin pilvistä. Mitäpä sitä luonnosta inspiroitunut valokuvaaja muuta tekisikään kuin valvoisi kesäyön näytelmää ikuistamassa.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tietää verkkosivuillaan kertoa, että valaisevat yöpilvet  – kuten talvella joskus nähtävät helmiäispilvetkin – ovat erikoisia yläilmakehän pilviä. Ne ovat molemmat jääkiteistä koostuvia pilviä, ja ne heijastavat auringon valoa.

Valaisevia yöpilviä havaitaan kesä-elokuussa, mutta erityisesti heinäkuu on niiden havaitsemisen sesonkiaikaa.

Ursan mukaan valaisevat yöpilvet ovat olemukseltaan sinertäviä tai valkeita pilviä, jotka näyttävät hohtavan omaa valoaan. Todellisuudessa ne kuitenkin vain heijastavat auringon valoa. Valaisevissa yöpilvissä havaitaan usein yöpilville ominaisia rakenteita, kuten vöitä, laineita tai pyörteitä.

Valaisevat yöpilvet koostuvat hyvin pienistä jääkiteistä, jotka ovat paljon pienempiä kuin helmiäispilvien jääkiteet. Valaisevien yöpilvien jääkiteet ovat kuitenkin niin pieniä, ettei niissä voi esiintyä helmiäispilville tyypillistä väriloistoa.

Ursan mukaan yöpilvien jääkiteiden tiivistymisytiminä toimii meteoripöly.

Jätä kommentti