“Vielä täällä eletään” – Vaikka kaupungin suunnitelmat rassaavatkin, ei Suodenniemellä vaivuta synkkyyteen

Heikki Lahdenperä (vas.), vaimonsa Anja ja Antti Rajaniemi ovat tyytyväisiä asuinseutuunsa. Kolmikko kuitenkin haluaa, että Sastamalan kaupunki huomioisi entiset kuntakeskukset paremmin.

Heinäkuisena lauantaina Suodenniemen kylällä liikkuu tavallista enemmän väkeä. On toripäivä ja kesäasukkaatkin ovat lähteneet haistelemaan Sastamalan kaupungin yhden kyläkeskuksen tunnelmaa.

Torikahvilan ulkopöydän äärellä istuksivat perussuodenniemeläiset Anja ja Heikki Lahdenperä sekä Antti Rajaniemi. Vaikka kaupungin suunnitelmat rassaavatkin, niin synkistelyyn ei kokonaan vaivuta.

”Vielä täällä eletään”, kiteyttää Antti.

Heikki nostattaa vielä tunnelmaa.

”On tänne muuttanut lapsiperheitäkin. Ei tämä nyt aivan kuolevalta kylältä tunnu.”

Nykyinen Sastamalan kaupunki pitää sisuksissaan useita entisiä kuntakeskuksia. Niiden elinvoimaa Anja puolustaa.

”Sastamala on kyliensä summa. Jos kylistä ei huolehdita, niin koko kaupunkikaan ei pärjää.”

Hän muistuttaa, että kun Suodenniemi 2007 liitettiin Vammalaan, niin luvattiin palvelujen säilyvän, jopa paranevan.

”Nyt Sastamalan aikana tuntuu siltä, että ne asiat on unohdettu”, toteaa Anja.

Heikki oli Suodenniemen valtuuston puheenjohtaja, kun kunta liittyi Vammalaan. Liitosta hän ei kadu.

”Kyllä suunta ainakin oli oikea. Talous oli sellaisessa jamassa, että pakkoliitos jonnekin olisi ollut edessä. Saimme neuvottelemalla aika hyvän tuloksen. Nyt vain näyttää siltä, että rahat on loppu joka paikasta.”

Heidi Rannikko (vas.) ja Mira Itäsalo pitävät Suodenniemeä hienona kylänä, vaikka palvelut eivät olekaan metropoliluokkaa.

Juuri nyt suurimpana huolenaiheena on terveysaseman kohtalo. Asema suljettiin toistaiseksi 18. maaliskuuta osin koronan takia. Nyt on kesäsulku menossa.

”Kyllähän aseman lopettamista suunnitellaan koko ajan. Kyllä se menee. Kaikki alkoi jo kauan sitten, kun vanhainkoti lopetettiin”, tokaisee Antti.

Heikki hieman toppuuttelee.

”Se on vasta virkamiesten mahdollinen ajatus, kun palveluverkkoa selvitetään. Jos asema lopetetaan, niin kyllä apteekkikin häipyy sen myötä.”

Kaupungin salkutuksissa entinen kunnantalo ja Urheilutalo eivät ole korkealla noteerauksella.

”Kyllä kunnantalo, jossa on kirjasto, myyntiin menee”, miettii Antti.

Urheilutalon laajaa korjausta on pohdittu vuosia. Viimeisen tiedon mukaan olisi kenties tarkoitus rakentaa uusi, tarpeet täyttävä.

”Koulu näyttäisi säilyvän, mutta uuteen liikuntahalliin en oikein usko. Onkohan vanha todella niin huonossa jamassa, kuin puhutaan”, pohtii Heikki.

Kolmikko vielä vähäisesti viittaa koronavirukseen ja ilmineeraa, että senkö varjolla nyt kaikkea pannaan uusiksi, vaikka ei virus niin kauheasti Suodenniemellä elämään ole vaikuttanut.

”On se sillai tuntunut, että mihinkää ei keväällä päässyt, kun ei ollut tapahtumia”, sanoo Anja.

Tämä huolettaa. Terveysaseman ovessa on lappu, jossa seisoo punaisin kirjaimin, että asema on toistaiseksi suljettu 18. maaliskuuta lähtien.

Torilla käyskentelee ihmisiä, jotka tutkivat muutamien myyjien tuotteita. Pyöräretkelle lähteneet Heidi Rannikko ja Mira Itäsalo käyvät torilla aina, kun se on mahdollista. Heidi on asunut Suodenniemellä noin kaksikymmentä vuotta. Mira on kesäasukas.

”Juureni ovat täällä, sillä äitini on täältä kotoisin”, kertoo Mira.

Hän pitää Suodenniemeä hienoa seutuna.

”Voisin kuvitella vaikka muuttavani Espoosta tänne. Palvelut eivät tietenkään ole huippuluokkaa, mutta lähes kaikki tarpeellinen on. Monille vanhemmille on tietenkin harmina se, että ei ole pankkia, tai edes pankkiautomaattia”, miettii Mira.

Heidi on perehtynyt Suodenniemen ja Sastamalan elämään syvällisesti, sillä hän on sivistyslautakunnan jäsen.

”Täällä on hienoa luontoa ja rauhallista. Hyvä asuinpaikka.”

Palveluista Heidi on hieman huolissaan.

”Nyt on vielä koulu, kirjasto, kauppa, apteekki, Urheilutalo ja terveysasema. Ainakin terveysaseman elämä näyttäisi olevan vaakalaudalla. Toivottavasti ei.”

Heidi asui Suodenniemellä jo, kun kunta oli itsenäinen.

”Silloin verorahoillamme pyöritettiin koko kuntaa. Nyt ei ole byrokratiaa hoidettavana ja silti tuntuu, että verorahamme eivät riitä mihinkään. Mutta hyvä asuinpaikka silti”, vakuuttaa Heidi.

Jätä kommentti