Tehovalvonnassa opastaminen on pääroolissa – “Virka-apua pyydetään poliisilta erittäin harvoin”

Hartolankosken nuoret kalastajat tiesivät hyvin kieltoalueen rajat. Vasemmalla Leevi Aronoja ja keskellä Aleksi Juvela. Kalatalousalueen hallituksen puheenjohtajalla Esko Pirasella ei ollut huomautettavaa poikien kalastuksesta.

Kokemäenjoen yläosan kalatalousalueen kalastuksenvalvojat olivat vankasti liikkeellä viime viikon keskiviikkona. Alueina olivat Kulo- ja Rautavesi sekä Hartolankosken voimalaitoksen alue Kaukolassa.

Lupien tarkastus kohdistui 42 kalastajaan. Kolmen heittokalastajan osalta huomautettavaa oli joko luvissa, tai kalastus tapahtui kielletyllä alueella.

”Etenkin vetouistelijoiden ja heittokalastajien lupa-asiat olivat hyvin kunnossa. Epäselvyyttä on jonkin verran siitä, monellako vavalla saa kalastaa valtion kalastonhoitomaksulla”, kertoo kalatalousalueen toiminnanjohtaja Päivi Pyyvaara.

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa kalastamaan yhdellä vieheellä lähes koko Suomessa.

Lupien lisäksi kiinnitettiin huomiota kiinteisiin pyydyksiin. Kohteena oli viisi verkkojataa ja neljä katiskaa. Yksi hylätty verkkojata otettiin ylös. Kahdesta katiskasta uupui joko kalastajan yhteystiedot tai vesialueen omistajan lupa. Näihin jätettiin huomautukset.

Eniten riskejä Hartolankoskella

Kalatalousalueen sastamalalainen hallituksen puheenjohtaja Esko Piranen on tyytyväinen siitä, että lupa- ja muut asiat ovat alueella kokonaisuutena hyvin hoidetut. Jonkin verran harmia on voimalaitosten läheisyydessä, kuten Hartolankoskella.

”Patoalueiden kalastuslain mukaiset kieltoalueet aiheuttavat ongelmia, koska kieltoalueita ei ole merkitty maastoon, tai ne on merkitty huonosti. Kieltoalue padon alapuolella on vähintään 100 metriä”, toteaa Piranen.

Kalatalousalueen Sastamalan osalta valvojat havaitsevat rikkeitä eniten juuri Hartolankoskella.

”Kymmeniä huomautuksia kuukausittain. Ne koskevat lähinnä sitä, että kalastetaan liian lähellä patoa sen alapuolella. Kun rike havaitaan, niin opastus on tärkeintä. Luvat ovat yleensä kunnossa, myös yllättävän hyvin ulkomaalaisilla”, huomauttaa Piranen.

“Ei mitään huomautettavaa”

Vielä perjantaina Piranen piipahti Hartolankoskella tarkastamassa tilanteen. Oli rauhallista, sillä paikalla oli tällä kertaa vain kaksi kalastajaa, Aleksi Juvela ja Leevi Aronoja. Aleksi on 14-vuotias ja Leevi 13-vuotias.

”Pojat kalastavat sallitulla alueella, eivätkä he tarvitse vielä valtion kalastonhoitomaksua. Ei mitään huomautettavaa”, kehaisee Piranen.

Pojat kalastivat virvelillä ja yhdellä vieheellä. Aleksi juttelee, että käy kalassa Hartolassa aika usein.

”Yleisin saalis on hauki. Taitaa suurin olla reippaan kiloinen painoinen. Ei suuri.”

Leevillä on sama juttu.

”Ei sitä kalaa ihan hirveästi tule.”

Aleksin mukaan perjantaina kalastajia on yllättävän vähän.

”Kyllä täällä yleensä on enemmän. Etenkin tuolla toisella puolella.”

Pojat kalastivat eteläpuolella eli vanhan voimalan puolella. Aleksi ja Leevi tietävät, että 18-64-vuotiaitten pitää lunastaa kalastonhoitomaksu.

”Kun täytän 18, niin lunastan luvan”, vakuuttaa Aleksi.

”Kai minäkin sen otan”, myötäilee Leevi.

On kyse sitten luvista, kielletyllä alueella kalastamisesta tai kiinteitten pyydysten vajavaisesta merkinnästä, niin ensisijaisesti valvoja huomauttaa asiasta ja opastaa, kuinka pitää toimia.

”Virka-apua pyydetään poliisilta erittäin harvoin. Yhden käden sormetkin ovat jo liikaa”, laskee Esko Piranen.

Jätä kommentti