“Vilkkaimpina päivinä keinuihin on jonoa” – Sastamalan kaupungin päätös poistaa leikkivälineet Alasenrannasta on herättänyt hämmennystä

Ilse Mollerus tykkää kiipeilystä ja Alasenrannan leikkipaikasta.

Sastamalan tekninen lautakunta siunasi kesäkuun lopussa kaupungin leikkipaikkoja koskevan kehittämissuunnitelman. Erityisesti Vammalan keskustan pohjoispuolella sijaitsevan Alasenrannan leikkipaikan suunnitelmassa saama tuomio on herättänyt keskustelua.

Kaupunki on kaavaillut poistavansa uimarannalla sijaitsevat leikkivälineet kuluvan vuoden aikana.

Viime torstaina Alasenrannassa 5-vuotiaan Ilsen ja 2-vuotiaan Oulan kanssa leikkinyt Elli Mollerus hämmästelee päätöstä.

”Alasenranta on kesäaikaan varsinkin lapsiperheiden suosiossa. Vilkkaimpina päivinä keinuihin on jopa jonoa.”

Mollerukset asuvat Nälkälänmäessä ja ovat Jaatsinkadulla sijaitsevalla rannalla kesäaikaan tuttu näky. Yksi suurimmista syistä viihtyä Alasessa on juuri leikkipaikka.

”Tämä on ainoa ranta, jossa on lapsille muutakin puuhaa kuin uiminen. Jos Oula kyllästyy vesileikkeihin, voin hyvillä mielin tulla hänen kanssa keinumaan ja Ilse saa jatkaa polskimista kun vesiraja on ihan vieressä”, Mollerus toteaa.

Elli Mollerus antaa vauhtia 5-vuotiaalle Ilselle. 2-vuotias Oula odottaa vuoroaan.

Elli Mollerus kertoo vastanneensa leikkipaikkakyselyyn. Hän pohtii nyt, ovatko Alasenrannan leikkivälineet liipaisimella kysymyksenasettelun vuoksi. Yhdessä kysymyksessä pyydettiin listaamaan ne leikkipaikat, joita vastaaja yleisimmin käyttää.

”Myönnän, etten maininnut Alasenrantaa yhtenäkään vaihtoehtona. Ajattelin, että kysymyksessä tarkoitettiin isompia, kunnollisia leikkipuistoja. En oikein osaa ajatella tätä sellaisena, kun paikalla on vaan muutama väline. Ehkä muutkin vastaajat ovat ajatelleet samoin.”

Alasenrantaa lähin isompi leikkipaikka on Pappilanpuistossa Johannes Bäckin kadulla, Vammaskosken sillan pielessä. Mollerrus ymmärtää senkin, että kartalla Alasenranta ja Pappilanpuisto ovat varsin lähekkäin.

”Mutta pieniä uimareita Pappilanpuisto ei palvele. Ei rannasta voi lasta lähettää yksin sinne saakka leikkimään. Vähän sama juttu on keskustassa. Ei sielläkään pienempiä lapsia voi päästää Pororannan uimarannasta yksin viereiseen leikkipuistoon.”

Alasen leikkivälineet ovat vanhoja, mutta yhä tukevia. Oula Mollerus uskalsi kiivetä telineen huipulle.

Pikkuväen viihdykkeinä Alasenrannassa seisovat tällä haavaa keinut, pieni kiipeilyteline sekä leppäkerttu, jossa voi keikkua kaksi lasta samaan aikaan. Ei mitään ihmeellistä, mutta eivät lapset lopulta paljoa tarvitse, Mollerus tuumaa.

”Täällä on kivaa, kiipeily on parasta”, vakuuttaa telineen harjalle ponnahtanut Ilse.

Välineet eivät enää hohda uutuuttaan, mutta seisovat kuitenkin tukevasti paikoillaan.

”Jos ei ole varaa uusia, eikö voitaisi säilyttää olemassa olevat? Ne tuovat kuitenkin iloa niin monille”, Elli Mollerus kysyy.

“Eikö nykyiset välineet voisi säilyttää? Ne ovat vanhoja, mutta ihan käyttökelpoisia”, miettii Elli Mollerus.

Yleisesti ottaen Sastamalan leikkipuistotilanne on naisen mukaan kohtuullisella tolalla. Joka puolelta laajaa kaupunkia löytyy leikkipaikkoja, ja niin asian pitäisi olla myös tulevaisuudessa.

”Parasta olisi, jos joka kolkassa leikkipaikka löytyisi pyöräilymatkan päästä. Kyllähän leikkipuiston idea vähän kärsii, jos sinne pitää aina lähteä autolla.”

Ihannetilanteessa Sastamalassa olisi Porin kolmen hehtaarin kokoista Pelle Hermannin leikkipuistoa vastaava iso alue liukumäkineen ja kiipeilytelineineen sekä  monta pienempää paikkaa touhuta, Mollerus maalailee.

”Uskon, että iso ja monipuolinen leikkipaikka vetoaisi lapsiperheisiin ja olisi osoitus siitä, että Sastamala on houkutteleva asuinpaikka heille. Tämä toive ei vaan taida olla kovin realistinen.”

Helpommin toteutettavissa lienevät aidat, joita usea vastaaja kyselyssä leikkipaikkojen ympärille toivoi. Niin myös Elli Mollerus.

Kehittämissuunnitelmasta:

  • Sastamalan kaupunki on aikeissa karsia leikkipaikkojensa määrää lähivuosina.
  • Kehittämisuunnitelma ulottuu vuoteen 2025, ja siihen mennessä leikkipaikkojen määrän on tarkoitus pudota nykyisestä reilusta kolmestakymmenestä 23:een.
  • Poistettavaksi suunniteltujen kahdeksan leikkipaikan sijainti, välineiden kunto tai niiden lukumäärä sekä leikkipaikan käyttöaste ovat huonoja.
  • Poistamisen lisäksi kaavailuissa on myös leikkipuistojen peruskorjauksia ja uusien rakentamisia.
  • Suunnitelman valmistelussa on tukeuduttu viime vuoden lopulla toteutettuun leikkipaikkakyselyyn. Kyselyyn annettiin 3725 vastausta.