Vammalan teatteri tuo Oppineet naiset Pukstaaviin – Lukudraama syntyi, kun korona sulki näyttämön Raiviolla

Näin Vammalan teatteri harjoitteli Oppineita naisia keväällä ennen kuin korona sulki teattereiden näyttämöt. Kuva: Pauliina Vilenius.

Pukstaavin syyskauden avaa vauhdikkaasti Vammalan teatteri lukudraamallaan Oppineet naiset 2020.

Molièren klassikkonäytelmän pohjalle luotu lukudraama syntyi, kun koronapandemia sulki teatterinäyttämöt ympäri maailmaa, juuri kun Vammalan teatteri oli valmistamassa näytelmästä omaa versiotaan.

Poikkeusolojen käynnistyessä työryhmä teki yksimielisesti kaksi päätöstä: esityksen ensi-ilta siirrettäisiin syyskuuhun ja materiaalista valmistettaisiin toinenkin versio.

Vaikka lukudraama ja syyskuussa Vammalan teatterissa ensi-iltansa saava Oppineet naiset pohjautuvatkin samaan klassikkokomediaan, on kyseessä kaksi erillistä, parhaassa tapauksessa toisiaan täydentävää näyttämöteosta.

Poikkeukselliset ajat tarjoavatkin näin mahdollisuuden tutustua teatterin moninaisiin muotoihin, joiden avulla esiintyjien ja yleisön välinen kohtaaminen on mahdollista.

Oppineissa naisissa nuoret rakastavaiset Henriette ja Clitandre aikovat naimisiin. Morsiamen isäukko Chrysale pitää ajatusta mainiona – onhan ilo, että vävymies on kunnollinen. Äiti Philaminte sen sijaan on toista mieltä. Hänestä Henriettelle aviomiehistä kelvollisin on Trissotin – latinaksi sujuvasti riimittelevä runoilija ja filosofi. Tosin talon miesväki ei näe tämän hapsenkakkiaisen puheessa järjen hiventäkään.

Alkaa kilpajuoksu vihkimisen suorittavan notaarin luokse, jonka aikana valeuutisilta ei vältytä. Ääripäät huutelevat kisassa, jonka panoksena on Henrietten ja Clitandren rakkaus.

Sovituksesta ja ohjauksesta vastaa Jaakko Lenni-Taattola. Esitys nähdään Pukstaavin salissa torstaina 6. elokuuta kello 19 ja siihen on vapaa pääsy.

Koronavirusjärjestelyiden vuoksi saliin mahtuu tavallista pienempi yleisömäärä. Järjestäjät, Vammalan teatteri ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, toivovatkin yleisön saapuvan paikalle ajoissa.

Jätä kommentti