”Selvästi arvostus on kasvussa” – Ekojärven tilalla oltiin kotimaisen ruoan alkulähteillä

Ilkka Ekojärvi paijaa Orsonia, jonka tehtävänä on jatkaa lihakarjasukua tyttöystäviensä kanssa.

Tukevan rautaputkiaitauksen sisältä kuuluu välillä karheaa mylvintää. Ylämaankarja-rotuinen sonni Orson on asialla. Se katselee kaihoisasti vapaille nurmilaitumille, jossa saman rodun tytöt juoksentelevat.

”Orsonilla on neljätoista tyttöystävää. Orson on siis siitossonni. Se on 12-vuotias ja hoitanut hommansa hyvin”, kertoo Sastamalassa sijaitsevan Ekojärven tilan isäntä Ilkka Ekojärvi.

Tilalla pidettiin sunnuntaina avoimien ovien päivä. Esittelyssä oli kotimaisen ruoan alkujuuret ja tietenkin erilaisia tilalla hoidettavia eläimiä.

”Meillä on kaikkiaan 45 ylämaankarjan eläintä. Niitä tuli meille 2015. Sen jälkeen lopetettiin lypsykarjan pito ja siirryttiin tähän lihakarjaan. Ylämaankarjan hoitaminen ei ole helpompaa kuin lypsykarjan, mutta se ei ole sidottu kelloon”, toteaa Ilkan avopuoliso Maria Kivelä.

Kaupassa katsotaan alkuperää

Ylämaankarja kiinnosti nokialaisperhettä. Isä Juha Huhtala ja äiti Aira Huhtala toivat lapsensa Leon, Annin ja Urhon tutustumaan maatilan elämään.

”Tykkään lehmistä, kun niitä saa syöttää ja niillä on pitkä karva”, sanoo Leo tomerasti.

Isä ja äiti ovat kotoisin Loimaalta ja ajelevat usein Vammalan ohitse kotiin Nokialle.

”Olemme nähneet matkalla tällaisia nautoja. Nyt kun oli tilaisuus, niin tulimme katsomaan”, kertoo Juha.

Ylämaankarjan lihaa he eivät ole erityisesti hankkineet. Kotimaista ruokaa he kyllä kannattavat.

”Kaupassa katsotaan aina ruoan alkuperää. Kotimaista hankitaan, jos juuri tarvittavaa tuotetta on suomalaisena saatavilla. Toki myös hintakin jonkin verran vaikuttaa valintoihin”, miettivät Aira ja Juha.

Lähiruoka lähellä sydäntä

Ekojärven tila mainitaan ensimmäisen kerran kirkonkirjoissa vuonna 1796. Se on vanha sotilastorppa, kuten useimmat muutkin maatalot Ekojärvellä. Satojen vuosienkin jälkeen Ilkka uskoo suomalaiseen maatalouteen.

”Selvästi kotimaisen ruoan arvostus on kasvussa. Se näkyi jo ennen koronaa, mutta epidemia vielä nosti arvostusta. Kotimainen liha ja muut tuotteet ovat puhtaita.”

Lähiruoka on lähellä Ilkan sydäntä.

”Sitä pyrimme toteuttamaan myös sunnuntaisin auki olevan tilamyymälämme kautta. Lihakarja teurastetaan Liha Hietasella Vammalassa ja jalostetaan tuotteiksi Liha-aitassa Huittisissa. Eli kaikki tapahtuu lähellä.”

Avointen ovien lisäksi Ekojärven tilalla on pidetty lasten leirejä. Lapset ovat tulleet useampana päivänä tilalle katsomaan maatalon elämää ja paijaamaan eläimiä.

Huhtalan perhe Nokialta tutustumassa Ekojärven tilaan. Vasemmalla Leo, Anni, Aira ja hänen sylissään Urho vierellään isä Juha.

Jätä kommentti