“Urheilu on kivaa” – Lapsia liikuttava hanke tähtää ilon ja innostuksen elämyksiin

VaLePa-luotsi Janne Kangaskokko näyttää Kasperille mallia, kuinka narun yli hypätään tasajalkaa.

”Urheilu on kivaa”, hihkaisee 4-vuotias Kasper ja kirmaa vauhtiin Koiramäen päiväkodin liikuntasalissa.

Lattialle on levitetty pehmeä jumppamatto ja sen päälle matalia aitoja. Kasper loikkii niiden yli vauhdilla, ottaa loppukirin ja tömähtää seinää vasten nostettua paksua patjaa päin. Suorituksen kruunaa VaLePan yleispelaaja Ilari Toimelan kanssa heitetty ylävitonen.

Juuri tällaisiin ilon ja innostuksen elämyksiin tähtää keväällä käynnistynyt Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma, jota hankekoordinaattori Mira Nieminen luotsaa Sastamalassa seuraavat kaksi vuotta.

Yksi Niemisen tavoitteista on aktivoida kaupungin varhaiskasvatusyksiköt tuottamaan liikunnallista toimintaa lapsille heidän hoitopäivinään.

”Varhaisvuosina lasten tulisi liikkua kolme tuntia päivässä: kaksi hoidossa ja vielä yhden tunnin verran kotona”, hankekoordinaattori muistuttaa.

Hankekoordinaattori Mira Nieminen avustaa Minniä hyppäämään penkin yli.

Liikkuva varhaiskasvatus -hanke pyörähti käyntiin maaliskuussa, mutta koronaviruksen vuoksi ensimmäiset tempaukset päästiin toteuttamaan vasta heinäkuun lopussa. Silloin toiminnallisia liikuntatapahtumia pidettiin kaupungin kesäpäivystysyksiköissä Häijäässä, Ulpun päiväkodilla Keikyässä sekä Vammalassa Ojansuun, Keskustan ja Koiramäen päiväkodeilla.

Syksyllä hankkeen ohjelmistoa viedään myös Pehulaan Tipulan, Karkkuun Pilvilinnan, Mouhijärvelle Uotsolan sekä Kiikan päiväkoteihin.

Niemisen kanssa ensimmäisiä toiminnallisia liikuntapäiviä toteuttivat VaLePan liigajoukkueen päävalmentaja Janne Kangaskokko sekä ryhmä pelaajia, jotka omalla esimerkillään kannustivat lapsia iloisiin liikuntasuorituksiin.

”Tarkoitus on haastaa tuleviin tapahtumiin muita paikallisia urheiluseuroja, jotta tästä saataisiin koko kaupungin yhteinen juttu”, Nieminen kertoo.

Seuraavassa vaiheessa liikunnan riemua on tarkoitus viedä perhepäivähoitajille ja heidän hoitolapsilleen.

”Tavoite on, että jokaisessa yksikössä ja jokaisella hoitajalla olisi heille sopivat työkalut toteuttaa ohjelmaa ja mahdollistaa lapselle liikkumisen ilo ja riittävä päivittäinen fyysinen aktiivisuus.”

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on osa Liikkuva koulu -kokonaisuutta. Ohjelman johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Opetushallitus ja sitä koordinoi Likes.

Läpyt VaLePassa pelaavan Ilari Toimelan kanssa kruunasivat urheilusuoritukset.
Minni ylittämässä keskittyneesti aitoja.

Jätä kommentti