Alkanut metsästyskausi näkyy aselupahakemusten määrässä – varaudu käsittelyajan pitenemiseen

Koiraharrastus saa monet naiset suorittamaan metsästäjätutkinnon. Kuva: Jari Niskanen.

Elokuun alussa alkanut metsästyskausi näkyy Sisä-Suomen poliisilaitoksen lupahallinnossa aselupahakemusten määrän kasvuna. Varsinainen vesilintujen metsästys alkaa 20. elokuuta ja hirven metsästys 10.10. Aselupia haetaan eniten juuri elo- ja syyskuussa.

Luonnollisesti sesonkiaikana haetaan eniten perinteisiä pitkiä ampuma-aseita, lähinnä haulikoita, kivääreitä ja yhdistelmäaseita. Hakemusten käsittely ei ole vielä pahasti ruuhkautunut, mutta hakemusmäärän lisääntyessä luvan saamiseen voi mennä viikkojakin, poliisi huomauttaa tiedotteessa.

Poliisilaitos muistuttaa, että sesonkiajan alkaessa hakemusten käsittelyaika pitenee ja sen vuoksi asehakemus kannattaa jättää poliisiasemalle hyvissä ajoin. Hakemuksen voi jättää mille poliisiasemalle tahansa varaamalla asiointiaika etukäteen. Asiointiajan saamiseen menee tällä hetkellä poliisiasemasta riippuen muutamasta päivästä viikkoihin. Sen lisäksi on muistettava, että asehakemuksen käsittely vie hakemuksesta riippuen jopa kuukauden tai enemmän, jos poliisin tulee esimerkiksi haastatella hakija vielä erikseen.

Aselupahakemus laaditaan yhdessä virkailijan ja asiakkaan kanssa asioinnin yhteydessä sen mukaisesti, mitä hakija ilmoittaa hankkivansa. Eli etukäteen täytettävää hakemuslomaketta ei ole saatavilla eikä käytettävissä.

Poliisilaitos toivoo, että hakijalla on asioidessaan mukana seuraavat asiakirjat:

  • voimassa oleva passi tai henkilökortti (ajokortti ei ole henkilöllisyyttä osoittava asiakirja.)
  • etukäteen täytetty perustelulomake: www.poliisi.fi/luvat/aselupalomakkeet
  • aikaisemmat aseluvat
  • todistus riistanhoitomaksun suorittamisesta ja metsästysseuran tms. jäsenyydestä
  •  sotilaspassi tms. asiakirja
  • maksu 90 euroa ja samalla kertaa haettu lisälupa 42 euroa

Jätä kommentti