”Uusi etäopetusjakso olisi kova pala” – Huittisissa koulut alkavat jännittyneissä tunnelmissa

Poikkeusjärjestelyihin totuteltiin kouluilla jo loppukevään lyhyen lähiopetusjakson aikana. Esimerkiksi Loiman koulussa eri ryhmät kulkivat opetustiloihin eri ovista, jolloin kaikki ylimääräiset kontaktit oppilaiden välillä saatiin minimoitua.

Uusi lukuvuosi polkaistaan huittislaisissa kouluissa käyntiin huomenna torstaina koronatilanne huomioiden. Vs. sivistysjohtaja Timo Mäkisen mukaan tunnelma on odottava ja jossain määrin myös jännittynyt, sillä tulevaisuus on monessa suhteessa iso kysymysmerkki.

Koulut ovat saaneet lukuvuoden alkuun ohjeistusta niin Opetushallitukselta kuin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokseltakin.
Epidemiatilanne on Huittisissa rauhallinen, mutta koronatartuntoja on Satakunnan alueella ollut viime aikoina joitakin.
Nämä asiat on pitänyt huomioida uuden lukuvuoden suunnittelussa.

”Hyvällä valmistautumisella ja varautumisella nykyisessä epidemiatilanteessa on ihan turvallista palata kouluihin Huittisissa”, Mäkinen toteaa.

Taudin tarttumisen ehkäiseminen, hyvästä hygieniasta huolehtiminen ja tarpeettomien lähikontaktien välttäminen ovat edelleen kirkkaana mielessä koulupäiviä suunniteltaessa.

”Ohjeita noudattamalla vähennetään koronaviruksen leviämis- ja tartuntariskiä”, Mäkinen muistuttaa.

Maskisuositus pohdituttaa

Koronatilanne tulee näkymään opetusjärjestelyissä, ruokailuissa ja välitunneilla.

”Tärkeimmissä asioissa kaikilla kouluilla on luonnollisesti yhtenevä käytäntö, mutta koulujen koon ja erilaisten rakennusten sekä ala- ja yläkoulun ja lukion erilaisten opetusjärjestelyjen vuoksi tarvitsemme eri kouluissa myös erilaisia järjestelyjä”, Mäkinen toteaa.

Yksi olennaisimmista asioista on, että koulupäivien aikana vältetään tarpeettomia kontakteja.
Koulumatkat kehotetaan kulkemaan mahdollisimman pitkään jalan tai polkupyörällä, mikäli se on matkan suhteen mahdollista.

”Maskisuositus esimerkiksi koulukuljetuksissa jäi vielä pohdintaan, sillä odotamme valtiovallan linjausta”, Mäkinen kertoo.
Tärkeää on myös, ettei kouluun mennä sairaana. Jos koululaisella on hengitystieinfektion oireita, koronatartunta tulee sulkea pois testillä ennen kouluun menoa.

Mäkinen korostaa, että kotiin on syytä jäädä vähienkin oireiden vuoksi.

”Henkisesti uusi etäopetusjakso olisi kova pala”

Vs. sivistysjohtajan mukaan koronan toinen aalto voi yllättää, mutta kevään kokemusten ansiosta tähän ollaan kouluilla paremmin valmistautuneita kuin maaliskuussa.

”Teknisten valmiuksien varmistaminen on yksi asia, joka tulee heti koulun alkaessa tarkistaa, tämä tarkoittaa esimerkiksi käyttäjätunnusten toimivuutta”, hän sanoo.

Keväällä etäopetukseen siirtyminen onnistui Mäkisen mielestä erinomaisesti. Vs. sivistysjohtaja kuitenkin toivoo, että ennen mahdollista toista aaltoa lähiopetuksessa ennätettäisiin käydä mahdollisimman pitkään. Tämä olisi tärkeää myös kevään yllättävän etäopetusjakson vaikutusten tasapainottamiseksi.

”Henkisesti uusi etäopetusjakso olisi varmasti vielä kovempi pala kaikille. Se vaatii ihan oman valmistautumisensa.”

Mäkinen muistuttaa, että jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa koronan leviämisen ehkäisemiseen.

”Fiksulla toiminnallamme voimme tehdä paljon. Kaikilla meillä on varmasti tiedossa hygieniaohjeet ja turvavälistä huolehtiminen. Sairaana pysytään kotona ja tällä hetkellä oireiset pääsevät hyvin koronatestiin. Jos joku asia askarruttaa mieltä, yhteys kannattaa ottaa kouluun tai terveyskeskukseen”, hän ohjeistaa.