Perheenäiti tiukasta koronalinjasta: ”Ymmärrän asian vakavuuden, mutta onhan tämä tosi turhauttavaa”

Kaisa Ylimäki vei lapsensa koulusta saadun ohjeistuksen mukaisesti koronatestiin, koska heillä on nuhaa. Ninnin ja Nellin kesäpäivän puuhia ei pieni flunssa haitannut. Äidin sylissä perheen kuopus Eevi.

Sastamalan Marttilassa asuvan Ylimäen perheen kotitalon pihalla viilettää kolme varsin reippaan oloista tyttöä. Nuorin heistä, neljän vanha Eevi, olisi kotona muutoinkin, mutta Nelli ja Ninni ovat kotona flunssaoireiden vuoksi. Heidän isoveljensä Anssi on parhaillaan koulussa, sillä hän on oireeton.

Vareliuksen koulua käyvä Ninni tuli kipeäksi viikonloppuna. Koska lapsi oli vielä tiistaina vähän nuhainen, soitti äiti Kaisa Ylimäki päivystykseen.

”Koulusta tullut viesti oli yksiselitteinen: hengitystieoireisena ei saa tulla kouluun ja oireileva lapsi pitää viedä koronatestiin. Sastamalan kaupunki noudattaa tässä viranomaisten suosituksia. Toimin saadun ohjeistuksen mukaan.”

Koronatestiin lapsi pääsi torstaina aamupäivällä. Samalla kertaa testattiin myös esikouluikäinen pikkusisko Nelli, jolla oli myös ilmennyt flunssaoireita, eli nuhaa ja pientä köhää.

Ylimäki on tyytyväinen siihen, että testiin pääsi näinkin nopeasti. Mutta epäilee testikapasiteetin riittävyyttä, kun flunssapöpöt alkavat syksyn edetessä kunnolla jyllätä.

”Kaikki eivät välttämättä ole myöskään vielä heränneet siihen tosiasiaan, että kouluun tai päiväkotiin ei ole menemistä kuin täysin terveenä ja oireettomana. Toisaalta flunssaoireisten kotiinjääminen voi hillitä tautien leviämistä, mikä on hyvä asia.”

Lapsiperheille paineita

Ylimäki tekee töitä hyvinvointialan yrittäjänä sekä ravintolapäällikkönä. Hieronta-asiakkailleen hän on ilmoittanut lastensa flunssaoireista. Kukaan ei ole sen vuoksi perunut aikaansa. Kun Ylimäki illalla suuntaa ravintolaan töihin, on päivätöissä käyvän aviomiehen vuoro ottaa vastuu lapsista.

”Meillä on jo vuosia saatu asiat tällä systeemillä aika hyvin järjestymään, vaikka lapset olisivatkin kipeinä. Mutta varmasti tämä tilanne aiheuttaa lapsiperheille hirveästi paineita. Aika harva pystyy normioloissa jäämään töistä pois vain sen takia, että lapsella pikkuisen nenä vuotaa”, hän miettii.

Neljän lapsen äitinä Ylimäki kokee tilanteen ristiriitaiseksi. Vaikka hän ymmärtää taudin vakavuuden ja sen torjumisen tärkeyden, tuntuu saatu ohjeistus hätävarjelun liioittelulta.

”Onhan tämä turhauttavaa, kun Sastamalassa ei tiettävästi ole yhtään todettua koronatapausta. Mutta en tietenkään toivo, että se tänne leviää. Tuskin kukaan haluaa viime kevään toisintoa ja etäopetukseen siirtymistä.”

Testikokemus mielessä

Koronatestin tuloksia Ylimäet saavat vielä hetken odottaa. Kaisan mukaan tulos on luvattu vuorokauden tai kahden kuluessa.

”Olen täysin varma, että se on negatiivinen. Sitten lapset saavat onneksi mennä kouluun, vaikka lievää nuhaa vielä olisikin.”

Lapsilla on testikokemus tuoreena mielessä.

”Tikku työnnettiin syvälle nenään, tuntui kamalalta”, sanoo Nelli ja painaa päänsä äidin olkaa vasten.

”Ei se niin paha juttu ollut, ja kävi tosi nopeasti”, kertoo Ninni.

Vaikka kotonakin on kivaa, harmittaa koulun aloittamisen lykkääntyminen varsinkin Ninniä:

”Menen toiselle luokalle, ja meillä on uusi opettaja. Olisin halunnut nähdä jo kaikki kaveritkin.”

Lisäys maanantaina 17.8.: Ylimäen lasten koronatestien tulokset varmistuivat viikonloppuna. Molemmat olivat negatiivisia, eli heillä ei ollut koronavirusta.

Poimintoja