Katso kartta – Huittisissa saa poimia omenoita kaupungin puistoista!

Huittinen, omppukartta
Omenapuita on yhdessätoista paikassa.

Kaupungin puistojen omenapuut tuottavat runsaasti satoa Huittisissa. Kaupunki haluaa kannustaa kuntalaisia poimimaan omenoita omiin tarpeisiinsa.

”Idea lähti  ajatuksesta, että kaikilla ei ole omaa pihaa saati omenapuita. On mukavaa, jos kaupungin mailla sijaitsevat puut voivat tuottaa iloa mahdollisimman monille”, kertoo kaupungin puistotyönjohtaja Minna Tömisevä.

Tömisevän mukaan kaupungilla ei ole ollut omenoille mitään käyttöä. Omenat ovat päätyneet kompostiin tai metsästysharrastajien mukana peuroille.

”Toki on niin, että kuntalaisten aktiivisuus omenoiden keräämisessä vähentäisi puistotyöntekijöiden työsarkaa, koska meidän ei tarvitsisi kerätä maahan pudonneita hedelmiä niin paljoa”, hän miettii.

Tömisevä sanoo, että asiasta katsottiin tarpeelliseksi tiedottaa, sillä monet saattavat epäröidä omenoiden keräämistä kaupungin puista.

”Niitä saa ottaa – ja ihan luvan kanssa.”

Omenoita voi kerätä Hyvän mielen puistosta Huhkolan päiväkodin takaa, Kartanonpuistosta, kirjaston takaa, Kaarirannan sisäpihalta, Kailanpuistosta, Koskipuiston keskeltä, nuorisoklubin ja museon toimistojen takapihoilta, Karhulantieltä Lauttatalon ja Ohrahovin välistä, Viialankadulta Satafoodin pihasta, Karpintieltä Taitokeskuksen pihasta sekä Kuninkaisten koulutus- ja kulttuurikeskuksen takaa Mediatalon pihasta.

Tarkoituksena on, että omenoita poimitaan ämpäreittäin – ei kuitenkaan aivan peräkärrykaupalla.

Tömisevä ei ole varma, mitä kaikkia omenalajikkeita puistoalueilla kasvaa.

”Joissakin puissa omenat alkavat jo olla kypsiä, jotkut puut ovat selvästi myöhäisempien lajikkeiden edustajia. Jos omenat irtoavat helposti ja niitä on jo putoillut maahan, ne lienevät syötäviä.”

Huittisissa on pohdittu myös muiden kaupungin mailla kasvavien hyötykasvien kohtaloa. Ehkäpä ensi vuonna omenapuiden sijainnista kertovaan karttaan saadaan muitakin merkintöjä.

”Meillä on ainakin viinimarjapensaita ja luumupuita. Hyvä, jos niidenkin antimet saataisiin nykyistä paremmin tuottamaan iloa kuntalaisille.”

Juttua on muokattu klo 13. Lisätty puistotyönjohtajan kommentteja.