”Ihan mahtava piha!” – Vareliuksen koulun taakse rakentui lähiliikuntapaikka kaikkien kuntalaisten käyttöön

Neve Mäkipään ja Anton Nurmen (selin) mukaan koulun uusi piha on viihtyisä. Taustalla parkour-aluetta ja koulurakennus.

Sastamalan uusin ja uudenaikaisin koulu lienee jo monelle tuttu. Ohikulkijat ovat huomanneet myös Kontionkadun puolelle sekä koulun päätyyn jo viime keväänä ilmestyneet keinut, kiipeilytelineet ja muut pihaleikkivempaimet. Mutta kuinka moni on käynyt kurkkaamassa koulun taakse?

”Veikkaan ettei vielä kovinkaan moni, vaikka kannattaisi tutustua paikkaan”, tuumaa Vareliuksen koulun rehtori Juha Marttila.

Kesän aikana vanhan Varilan koulun paikalle on rakentunut hieno lähiliikuntapaikka. Kokonaisuus, joka tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen liikkumiseen iloon, komppaa Sastamalan kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Jari Aho.

”Vaikka alue on kunnostettu koulun yhteyteen ja on kouluaikana oppilaiden ja koulun käytössä, on se kaikille kuntalaisille tarkoitettu”, Aho toteaa.

Mitä kaikkea koulun takaa sitten löytyy?

Antaa kolmasluokkalaisen Neve Mäkipään ja viidesluokkalaisen Anton Nurmen kertoa.

”Parkour-paikka, verkkopyramidi, keinuja, juoksurata, pituushyppypaikka ja aidattu iso pallokenttä”, luettelee Anton.

”Ja tuolla metsän laidassa on vielä kuntosali, jossa aikuisetkin voivat treenata”, lisää Neve.

Anton kertoo käyvänsä alueella myös vapaa-ajallaan.

”Ihan mahtava piha! Tää on loistava paikka oleskeluun, koska täällä on niin paljon tekemistä.”

”Oli kivaa tulla kesäloman jälkeen kouluun, kun näki uuden pihan. Aika pitkään meillä oli tosi ahdas ulkoilutila, kun uutta koulua rakennettiin. Viime keväänä meidän piti olla eskareiden pihalla, kun vanhaa koulua purettiin”, sanoo Neve.

Lapset kertovat, että iltaisin ja viikonloppuisin he ovat nähneet koulun piha-alueella myös perheitä sekä isovanhempia lapsenlapsien kera.

Juoksukisan paikka? Neve hyppäsi pituutta ja Anton otti pienen spurtin.

Pallokenttä hiekkatekonurmea

Rehtori Marttila toteaa, että aina liikuntavälineitä voisi enemmänkin, mutta monet hankinnat ovat jo osoittautuneet oiviksi valinnoiksi.

Kahdessa maahan upotetussa trampoliinissa on aina joku pomppimassa, keinuihin jonotetaan. Verkkopyramidi on puolestaan sellainen, johon mahtuu monta kiipeilijää kerralla.

”Kyllä meillä on koululiikunnalle huippupuitteet. Tuo pallokenttäkin on hiekkatekonurmea.”

Aivan koulun viereen lopputalvesta valmistuvan liikuntahallin avaamiseen saakka sisäliikuntatunnit järjestetään Vinkissä. Mahdollisimman paljon pyritään liikkumaan ulkona.

Kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Jari Aho ja Vareliuksen rehtori Juha Marttila toivovat pallokentälle paljon käyttäjiä. Taustalla näkyy liikuntahalli, joka lienee käyttövalmis kevättalvella.

Salilla ulkona

Jari Aho korostaa Vareliuksen merkitystä harrastustoiminnalle. Pallokentälle saa myös varata vuoroja. Seurojen jalkapallo- ja pesäpallotreeneihin sitä on jo hyödynnetty.

”Jos varattua vuoroa ei ole, sinne voi kuka tahansa mennä pelailemaan”, hän muistuttaa.

Ulkokuntosali, hienommin ilmaistuna fitness park, odottaa kuntoilijoita.

”Salilla on opasteet, joista saa vinkkiä välineiden käyttöön. Keväällä kaupunki voisi järjestää muutamia ohjattuja liikuntatuntejakin”, Aho suunnittelee.

Sali sijaitsee metsän reunassa, Varilan kuntoradalle on siitä helppo poiketa.

Metsän laidassa sijaitsevalla ulkokuntosalilla on hyvä treenailla.
Fitness parkista on helppo pyyhältää kuntoradalle.
Kiipeilypyramidin huipulta näkee kuulemma kauas.

Yksi suosituimmista jutuista koulun pihalla on Antonin ja Neven mukaan hämähäkkikeinu. Pihalla on myös oranssi katos, jonka suojissa on kiva tehdä vaikka läksyjä. Pöytäryhmiä on myös muualla.
Vareliuksen koulun pihalla aika kuluu myös trampoliineissa pomppien.
Jari Aho ja Juha Marttila uskovat, että lähiliikuntapaikka välttyy ilkivallalta, mikäli sen käyttöaste on korkea. Rötöstelyn riskiä vähentää myös alueen kameravalvonta.

Katso myös Alueviestin Facebook-sivuilta video, jolla Anton ja Neve esittelevät lähiliikuntapaikkaa. Koululaiset haastoivat liikuntapäällikkö Ahon pallottelemaan.

Jätä kommentti