Koronaohjeistus muuttui: Flunssaoireiset koululaiset testattava, kouluun vasta negatiivisen tuloksen jälkeen

Nuhaisena voi mennä kouluun vain, jos on käynyt koronatestissä ja sen tulos on negatiivinen. Kuvituskuva: Pixabay.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on päivittänyt aiempaa Covid-ohjeistustaan. Sastamalan varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa noudatetaan annettuja ohjeita.

Ohjeistus on muuttunut kouluikäisten osalta tiukempaan suuntaan. Flunssaoireinen koululainen ohjataan testiin ja kouluun voi palata vasta negatiivisen tuloksen jälkeen.

Aikaisemman ohjeistuksen mukaan kouluun sai palata oireettoman vuorokauden jälkeen, jos näytteelle pääseminen tai vastauksen saaminen oli viivästynyt.

Nyt kouluun ei ole ohjeistuksen mukaan suotavaa palata ilman testausta ja negatiivista testitulosta.

Alle kouluikäisen, päivähoidossa olevan lapsen kohdalla ohjeistus ei ole yhtä tiukka. Mikäli oireet ovat hyvin lieviä, voi alle kouluikäisen lapsen tilannetta myös seurata kotona ilman testaamista, jolloin lapsi voi palata hoitoon yhden oireettoman vuorokauden jälkeen.

Sastamalan päivähoidossa ja kouluissa noudatetaan seuraavaa ohjeistusta:

1. Mikäli lapselle ilmaantuu koronavirusinfektioon sopivia hengitystie- tai vatsaoireita, ja hän tai hänen lähipiirinsä ei ole matkaillut kahteen viikkoon ulkomailla, eikä hän ole tiettävästi altistunut koronavirukselle:

Hän ei voi oireisena mennä hoitoon tai kouluun, vaan hänelle varataan aika koronavirusnäytteille. Mikäli oireet ovat hyvin lieviä, voi alle kouluikäisen lapsen tilannetta myös seurata kotona ilman testaamista, jolloin lapsi voi palata hoitoon yhden oireettoman vuorokauden jälkeen. Kouluikäinen lapsi ohjataan Covid-näytteille.

Kun Covid-näyte on vastattu negatiivisena, lapsi voi palata hoitoon tai kouluun sitten, kun oireet ovat selvästi lievittymässä.

Jos perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samoihin aikoihin ja aikuisen tai kouluikäisen lapsen testitulos on negatiivinen, ei alle kouluikäisiä lapsia tarvitse testata. Jos vain alle kouluikäisillä on oireita, riittää että yksi lapsi testataan. Oireisten aikuisten ja kouluikäisten lasten pitää kuitenkin mennä testiin, vaikka perheessä alle kouluikäisellä olisi negatiivinen testitulos.

2. Mikäli lapselle ilmaantuu koronavirusinfektioon sopivia hengitystie- tai vatsaoireita, ja hän tai hänen lähipiirinsä on matkaillut kahden viikon sisään ulkomailla:

Hän ei voi mennä hoitoon tai kouluun vaan hänelle varataan aika koronavirusnäytteille. Hän saa mennä hoitoon tai kouluun vasta kun koronavirusnäyte on otettu ja se on vastattu negatiivisena, ja oireet ovat selvästi lievittymässä.

3. Mikäli lapsi on altistunut koronavirukselle, hänet on määrätty karanteeniin:

Jos hän saa koronavirusinfektioon sopivia oireita, hänelle järjestetään koronatestausaika. Lapsi on kuitenkin karanteenissa eikä voi mennä hoitoon tai kouluun ennen karanteenin päättymistä, vaikka testitulos olisi negatiivinen. Jos testitulos on positiivinen, hänet määrätään eristykseen, ja hän voi palata hoitoon tai kouluun vasta eristysajan päätyttyä.