Entisen opettajan tiukka ehdotus: “Pilkkaajan lähtölaskenta koulusta alkaa ensimmäisestä ylöskirjatusta herjauksesta”

Kuvituskuva: Pixabay.

Koulut alkoivat taas. Monelle nuorelle se ei ole vain iloinen juttu, sillä entinen koulukiusaaja odottaa jo uusien pilkkanimitysten kanssa. Asia ei ole edellisvuosista parantunut, vaikka pilkkaaja on saanut hyviä neuvoja tapojensa parantamiseen.

Kyseessä on kuitenkin niin vakava rikkomus, että jopa henkirikoksen tuntomerkit saattavat täyttyä. Tiedetäänhän tapauksia, joissa pilkan kohde on epätoivossaan riistänyt itseltään hengen; teko, joka on tämän pilkkaajan syytä.

Kun näin on, asiaan on suhtauduttava sen vaatimalla vakavuudella: kun pilkatun lisäksi kaksi muuta oppilasta kuulevat pilkkaajan sanat, on niistä tehtävä ilmoitus luokan opettajalle, jonka velvollisuutena on kirjata tapahtuma ylös (tekijä, aika, käytetyt sanat jne.)

Pilkkaajan lähtölaskenta tästä koulusta alkaa tästä ensimmäisestä ylöskirjatusta herjauksesta. Lähdön hän voi välttää yhden kerran vain, jos hän pyytää tekoaan anteeksi julkisesti luokan edessä ja lupaa siivota puheensa. Jos tämän jälkeen herjaus todistetusti jatkuu, siirretään pilkkaaja pois tästä koulusta. Tämä käytäntö on tehtävä selväksi kaikille koulun oppilaille.

Kun tällainen koulukiusaaminen aiheuttaa usein kiusatulle elinikäisen henkisen vamman, kannattaa kunnan joko yksin tai mahdollisesti naapurikunnan kanssa varata esimerkiksi tyhjillään oleva väistötila näille joka koulusta löytyville kiusaajille luokaksi ja palkata näin syntyvän yhdysluokan opettajaksi hyvä kurinpitäjä.

Kun edellä mainitut käytännöt tulevat yleisesti tunnetuiksi, loppuu koulukiusaaminen ja työrauha kouluun palautuu.

Opettaja vuosikymmenten kokemuksella 

Jätä kommentti