Miksi kaikki palvelut pitää keskittää Vammalaan? – “Yli 40 kilometrin matka kuntakeskukseen aivan liian pitkä”

Kuvituskuva Vammalan torilta.

Kun Sastamala perustettiin, uskottiin ja luvattiin, että saamme uuden hyvän kunnan. Tosiasiassa Sastamala on aivan liian iso pinta-alaltaan ja asukasmäärä pieni ja vähenevä.

Yli 40 kilometrin matka kuntakeskukseen on aivan liian pitkä. Teiden kunto pääteitten ulkopuolella on välttävä, ja sivutiet hoidetaan ja aurataan aina viimeiseksi vaikka sieltä käydään töissä, asioilla ja koulussa kuten muualtakin. Aivopestiinkö päättäjiä?

Nyt kunnallisten maksujen osalta kerrostaloissa asuminen Sastamalassa on Suomen kymmenenneksi kalleinta ja Pirkanmaan  kalleinta. Omakotiliiton tekemän tutkimuksen mukaan omakotitalossa asuminen Sastamalassa on kolmanneksi kalleinta Suomessa.

Ensi vuosi ei näytä hyvältä. Veroäyrin hintaa nähtävästi korotetaan kuten kiinteistöveroakin. Veden ja jäteveden perus- ja käyttömaksuihin on tulossa myös isot korotukset. Terveysasemat nähtävästi lopetetaan Äetsässä, Kiikoisissa ja Suodenniemellä. Miksi ei jätetä hoitajan vastaanottoa yhtenä tai kahtena päivänä viikossa, vaan kaikki autottomat ihmiset pakotetaan tulemaan Vammalaan tavalla tai toisella? Täällä on jo nyt töissäkäyvissä perheissä pakko olla kaksi autoa, koska työmatkat ovat pitkät.

Kysyin tätä asiaa eräältä kuntapäättäjältä, johon hän sanoi, että Suomessa jokainen voi valita asuinpaikkansa. Eli muuta pois, jos et ole tyytyväinen. Tällainen suhtautuminen ei totisesti kannusta täällä asumiseen. Asuntojen hinnat ovat laskeneet niin paljon, että asuntosi myyntihinnalla et pysty ostamaan vastaavaa asuntoa muualta ja myyntiajat ovat pitkiä ja asunnot halpoja.

Uimahallista vielä pikkuisen. Edesmennyt mieheni oli Keikyän Uimahalli Oy:n toimitusjohtaja, joten minäkin jouduin osallistumaan töiden hoitoon ja tiedän uimahalleista ehkä hieman enemmän kuin kuntalaiset yleensä. Uimahalli on kallis hankinta. Kaiken lisäksi kaikki uimahallit Suomessa tuottavat tappiota joka vuosi. Sastamalassa on paljon vesistöjä, joten uimahallin käyttö jäisi monen kuukauden aikana vähäiseksi. Monella on myös muihin uimahalleihin lyhyempi matka kuin suunniteltuun Vammalan halliin, joten tappiota tulisi mielestäni paljon.

Miksi muuten kaikki palvelut pitää sijoittaa Vammalaan? Äetsän kunnan aikana olin ystävyyskuntavierailulla Ruotsissa Uppvidngenin kunnassa, joka oli muodostettu useasta kunnasta. Siellä joka vanhaan kuntaan oli jätetty yksi tai useampi palvelu. Yhdessä entisessä kunnantalossa oli sosiaalipalvelut, toisessa entisessä kunnassa tekniset jne.

Miksi Sastamalassa kaikki pitää keskittää Vammalaan?

Saini Peltonen

Jätä kommentti