Sastamalan uusi iskulause: Perse edellä puuhun – ”Tällä menolla edessä totaalinen konkurssi”

Kuvituskuva Kiikan kirjastosta.

Kirjastojen sulkemisen jälkeen ei kannata enää mainostaa: Kirjoille Sastamalaan.

Viitaten Alueviestin päätoimittajan M. Latvan osuvaan pääkirjoitukseen AV 21.10. totean: En voisi olla kanssaan enempää samaa mieltä, joskin sieltä mistä tulen, on sanonta ”ei paska pöyhimällä parane”. Puutarhurina totean: kyllä paranee. Varsinkin jos puhutaan kompostoinnista.

Organisaatioon olisi hyvä suunnata nyt piiiitkä katse. Sastamalan alaisuudessa olevien virastojen toimintaa tuntuu viimeisen 20 vuotta hoitaneen keskusneiti, miksi muille palkkaa maksetaan? Noin karrikoiden. Tokihan siellä työskentelee myös todellisia helmiä, erittäin työteliäitä virkailijoita mutta valitettavalta osin niitä, jotka eivät tunnu hoitavan tehtäviään; palavereissa istutaan tai ollaan milloin milläkin lomalla.

Ne, jotka aktiivisesti toimivat – viittaan nyt esimerkiksi K. Pylsyn ahkeraan toimintaan seutukuntien hyväksi – heidän päälleen sitä paskaa sitten kipataan. Kiitoksena hyvästä työstä saat haukut tyyliin ”mitä nyt niin ahkerasti toimit, sehän saa muut vaan näyttämään patalaiskoilta”.

Sastamalassa ei nyt kyllin nopeasti keritä lakkauttaa kouluja, terveyspalveluja, kirjastoja ym. toimintoja. Keskittämisen seurauksena on nyt toteutettu ”sammaljoet” kaikille sivukulmille. Suodenniemen kirjastoakin ollaan siirtämässä koulun yhteyteen, oma villi arvaukseni että vaan siksi, jotta saadaan sen myötä pian koulu lakkauttaa ”vähäisen tilan ja toiminnan vuoksi”, ja sen myötä tietysti kirjasto.

Nyt toimivassa kirjastossa on suurelta osin ollut itsepalvelu. Mikä siis maksaa? Valoa on kuin helluntaiepistolassa tuossa vanhassa kunnantalossa. Palavat yötä päivää. Kuluja kaupungille kertyy myös varmasti sellaisesta, että jokin työ ei valmistu vielä neljään kertaan tehtyjen mittauksienkaan jälkeen.

Uimahalliprojektiin hukatut konsulttipalkkiotkin olisi voitu kohdentaa johonkin todelliseen, eiköhän niillä varoin olisi vaikka talkoovoimin muutama rantamökki lämmennyt vielä seuraavat vuodet.

Organisaatio on avainsana. Sen huono ja liiaksi keskitetty toiminta, jolla ei ilmeisimmin ole myös mitään tahoa, joka sen toimintaa (toimimatta jättämisiä) valvoisi? Organisaation sisällä tuntuu toteutuvan myös toinen vanha sanonta; ei korppi korpin silmää noki. Yhteiseen hiileen puhaltamalla on hyvä jättää asiat levälleen kuin mummo vaarin kalsarit pyykkinarulle.

Sen sijaan, että kaikki keskitetään 10 kilometrin säteelle Sastamalan torista, voitaisiin varmaan nyt viimeistään alkaa miettiä, että jospa kyliä alettaisiin palauttaa niiden itsensä haltuun. Ei siinä huonommin voisi käydä kuin mitä on jo käynyt. Jospa sieltä vanhalta mielisairaalalta, joka varmasti moneltakin kantilta ajatellen on ollut mitä oivallisin valinta ”pää”toimipaikaksi, alettaisiin siirtää niitä virastoja hajautetusti myös muihin suuntiin. Eritoten kun siellä joka tapauksessa on ovet kiinni eikä ketään puhelimitsekaan tavoita.

Sastamalassa rakastetaan sanoja ”palaveri” ja ”työryhmä”. Jospa nyt sellaisia pohtimaan, miten Sastamalan koppaamat ja kuoppaamat kunnat voisivat alkaa vireyttää ja palauttaa omia toimintojaan ja palveluitaan vaikkapa hyödyntäen yksityistä puolta ja talkoovoimia.

Kenellekään ei varmasti enää tässä kohdin ole epäselvää, että jos nykyinen meno jatkuu vain Sastamalaan keskittyneenä, lopputuloksena on totaalinen konkurssi. Se mitä jäljellä on kirkon ja hautuumaan lisäksi on entinen mielisairaala ja siellä tyhjät toimistopöytien tuolit. Ne viimeiset ”työntekijät” kun ovat lähteneet kahville tai ”palaveriin”.

Naomi Mesin Sastamalan Suodenniemi

ammatinharjoittaja, taiteilija, puutarhuri, kirjailija

Poimintoja

  • Mää vaan

    Niin siis vanhaan Vammalaan keskittyneenä…. muualta muuttaneena Sastamalan tulon jälkeen (oli jo Sastamala kun muutimme) keskusta on silti Vammala eikä Sastamala. Itse en asu Sastamalassa vaan Kiikassa jos kysytään…

  • Jarkko

    Huonesti seuraat asioita. Jos listataan mihin on investoitu, voittajia ovat Mouhijärvi ja Kiikoinen. Sastamala on kaavoittanut ja mahdollistanut Uotsolaan ja Häijään rakentamista, 2 koulu ivestointia ja päiväkoti. Kiikoisiin investoitiin kaikki mitä pyysivät yhdistymissopimuksessa. Lisäksi tehtiin 2 kaavaa, joilla ok-rakentaminen mahdollistuu, Päiväkotiasiakin saatiin johonkin malliin.
    Suodenniemi on saanut paloaseman ja lämpökeskuksen. Muuta ei tietääkseni ole pyydettykään.
    Tuota Sammaljokivertausta en ymmärrä. Kun lapset loppuvat, loppuu koulu. Takavuosina tehtiin sinne uusi paloasema ja nyt ELY hoiti asfaltin (kiitos kaupungin ja kansanedustajien tautatyön). Eli ei Sammaljokeakaan ole unohdettu.
    Vammalan keskustaan on itse asiassa investoitu asukaslukuun suhteutettuna vähemmän kuin pitäisi.
    Kun puhutaan muutaman miljoonan euron tasapainotustarpeesta joka vuosi, vetoaminen uimahallin konsulttiselvityksien muutaman kymppitonnin summiin on todellista näpertelyä.
    Keväällä on vaalit. Tervetuloa ehdokkaksi ja kertomaan miten rahat saadaan riittämään ilman, ettei kunnallisveroa nosteta tolkuttomasti.

Kommentointi ei ole käytössä.