Nykymuotoinen hyppytorni katoamassa Kaalisaaresta – “Pettymyksestä huolimatta katse tulevaan”

Kaalisaaren hyppytorni. Kuva: Minna Isotalo.

Kaalisaaren hyppytorni on katoamassa Sastamalan kaupunkikuvasta sellaisena kuin se on siinä totuttu näkemään.

Sastamalan kaupunki on kuullut Kaalisaaren alueen kehittämisessä muun muassa Kalssu ry:tä, mutta keskusteluista huolimatta tornin kahdesta ylimmästä hyppytasosta luovutaan. Näin ollen ainoastaan alin, kolmen metrin taso säilyy.

Taustalla ovat Tukesin linjaukset veden riittämättömästä syvyydestä. Jotta korkeammalta tasolta, kahdeksasta metristä, voisi hypätä, vettä tulisi olla alla vähintään 4,5 metriä. Tämä ei kuitenkaan Kaalisaaressa toteudu.

Kalssu ry olisi ollut valmis hankkimaan rahoituksen ruoppausta varten, jotta veden syvyys saataisiin riittäväksi.

“Kaupungin kanta asiaan on yksiselitteinen: ruoppauksesta huolimatta kuudesta ja kahdeksasta metristä hyppäämistä pidettäisiin turvallisuusriskinä, eikä kaupunki mahdollista ruoppausta”, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Joona.

Lasten ja nuorten asialla myös jatkossa

Kalssu ry perustettiin turvaamaan nykyisen hyppytornin toimintaedellytyksiä, mutta ajan henki ja kiristyneet turvallisuusmääräykset sotivat tätä tavoitetta vastaan.

Kaalisaaren hyppytorni on valtakunnan mittakaavassa harvinaisuus, muualla tornit ovat pitkälti kadonneet miljööstä tai niiden tilalle on rakennettu nykyvaatimuksiin paremmin sopivia hyppypaikkoja.

”Kaalisaaren hyppytornin tulevaisuus oli vaakalaudalla jo 12 vuotta sitten, jolloin kaupunki halusi tehdä siitä matalamman. Pitkälti kuntalaisten aktiivisuuden takia se on saanut komeilla nykyisellään näinkin pitkään”, Joona miettii.

Pettymyksestä huolimatta yhdistys luo katseensa tulevaan ja jatkaa toimintaansa Kalssun kehittämiseksi. Yhteistyö kaupungin kanssa on tulevaisuudessakin tärkeää. 

”Lasten ja nuorten asialla olemme jatkossakin. Tarkoituksena on seuraavaksi kartoittaa heidän näkemyksiään siitä, mitä kaikkea kivaa ja erityisesti veteen liittyvää aktiviteettia alueella voisi olla.”

Lisää aiheesta. Lue tästä kaupungin näkemys asiasta:

https://alueviesti.fi/2021/02/26/hyppytorni-paatoksen-taustalla-painavat-turvallisuusseikat-kaupungilla-aina-viimeinen-vastuu/

Jätä kommentti