Keltaista, vihreää ja valkoista toukokuun luonnossa – “Luonto ihmetyttää monipuolisuudessaan”

Koivujen ”hiirenkorvat” kasvavat lämpimässä nopeasti, kohta varmaan vihdotaan. Kuva: Hannu Moilanen.

Toukokuu tarjoaa yleensä näyttävintä ja muutosrikkainta vuoden aikaa luonnossa. Huhtikuinen ruskean sävyinen maisema muuttaa merkittävästi muotoaan ja värien kirjot valtaavat tilaa luonnossa. Aikaistuneet auringonnousut lämmön myötä ilahduttavat ja aikaiset lintujen äänikonsertit tuovat ääntä ja tunnetta maisemaan ja mieliin.

Tänä vuonna huhtikuun lopun lämpimät ilmat saivat monet muuttolinnut suuntaamaan eteläiseen Suomeen etuajassa. Pieni takatalvi toukokuussa Sastamalan seudullakin pelästytti monet siivekkäät muuttajat, varsinkin maassa pesivät lajit. Haudonnan jo huhtikuussa aloittaneet linnut, kuten laulujoutsenet, töyhtöhyypät ja sorsat, suojelivat muniaan tiiviisti höyhenten suojissa. Aikainen pesintä tarkoittaa, että näinä päivinä pitäisi jo ensimmäisten laulujoutsen perheiden olla liikkeellä untuvikkoineen.

Kasvit, kukat, puut ja pensaat räjäyttävät näyttävästi värinsä ja lehdet esiin toukokuun lämpöaalloissa. Puhjenneet koivun ”hiirenkorvat” ja kasvavat silmut lienevät ne näkyvimmät muutokset esimerkiksi puissa. Myös alkuun pallomaiset punertavat ”kuusen kukat” tarjoaa katsojalle elämyksen uudesta kesästä. Keltaiset kukat pelloilla, ojissa ja rannoilla muuttavat maiseman paikoin kirkkaan keltaiseksi matoksi. Tänä vuonna myös valkovuokkoja näkyy paikoin erityisen runsaasti.

Kuusen ”kukintaa” näkee nyt metsissä. Nopeasti kasvavat punaiset nuput ovat parin viikon päästä jo parin-kolmen sentin mittaisia ”kuikkia”. Kuva: Hannu Moilanen.

Tänä kesänä suomalaiset taitavat matkailla ja nauttia kotimaan kohteista ja luonnosta. Kotimainen luonto tarjoaakin siihen hyvät eväät ja edellytykset metsineen, järvineen, lahtineen ja polkuineen jokamiehen oikeuksineen. Jo ihan tavallinen kävely tai polkupyörälenkki vaikka muutaman kerran viikossa lähiluonnossa rauhoittaa ja piristää.

Tarkkasilmäisille tallaajille ja poluilla pysähtyville suomalainen luonto on aarrearkku. Maassa, puissa ja pensaissa talsii ja taivaltaa monenlaista pientä ja vähän isompaakin eläin ja hyönteiskulkijaa, selkärankaisia tai ilman selkärankaa. Taivaalla ja vesillä taas taituroivat lintujen monipuoliset ja kokoiset populaatiot. Näiden kohteiden kiikarointi ja kuvaaminen on myös monen mieleen. Luonto kiittää, kun se tehdään etäältä ja kohteita kunnioittaen.

Radion lasten luontoillassa ihmeteltiin lasten suulla mm. näitä pulmia: miten linnut osaavat ja pystyvät lentämään? Kuinka kalat hengittävät? Minkälainen muurahaispesä on sisältä? Osaako joutsen sukeltaa? Kuinka puut pysyvät pystyssä?

Näissä kysymyksissä riittää varmaan aikuisillakin ihmeteltävää ja purtavaa kesäksi ja toiseksikin, kun luonnon monipuolisuuden oikein oivaltaa.

Mukulaleinikit kukkivat mieluusti tiiviinä ryhminä esimerkiksi koivun kyljessä. Kuva: Hannu Moilanen.
Kauniit valkovuokot kukkivat tänä keväänä Sastamalan seudulla paikoin runsaslukuisestikin. Kuva: Hannu Moilanen.

Teksti ja kuvat: Hannu Moilanen.

Jätä kommentti