“Huumeisiin liittyvät rikokset ovat valitettavan yleisiä” – Uusi rikoskomisario on jo saanut Sastamalassa paikallispoliisin leiman

Rikoskomisario Antti Leppilahti halusi töihin mökkipaikkakunnalleen. Nyt hän on sastamalalainen. Vaimon suku on paikkakunnalta kotoisin.

Virallisesti sastamalalainen. Sitä on tämän artikkelin ilmestyessä rikoskomisario Antti Leppilahti, 54.

Leppilahden työsarka paikkakunnalla alkoi viime vuoden marraskuussa, vakinaisena hän on ollut helmikuusta alkaen. Kirjojen muuttaminen Lohjalta Sastamalaan vei tovin, mutta mistään harkinta-ajasta ei ollut kyse, Leppilahti nauraa.

”Vaimon suku on molemmin puolin täältä kotoisin, ja tämä on ollut mökkipaikkakuntamme jo 30 vuotta, joten tiesin mitä saan, kun hain rikoskomisarion paikkaa.”

Ja mitä Leppilahti sitten sai? Omien sanojensa mukaan viihtyisän ja kauniin asuinympäristön ja entistä monipuolisemman tehtäväkentän perattavakseen.

Ennen Sisä-Suomen poliisilaitosta Leppilahti ehti työskennellä 25 vuotta Helsingin poliisilaitoksella ja tämän jälkeen kuusi vuotta poliisihallituksessa.

”Kun siirryin poliisihallitukseen, jäin kaipaamaan oikeita juttuja. Nyt olen saanut palata niiden pariin.”

“Tapauksia laidasta laitaan”

Leppilahti johtaa rikostutkintaa alueella, joka kattaa koko Pirkanmaan läntisen reunan aina Kihniöstä Punkalaitumen ja Humppilan rajalle. Laajalla alueella rikoksia ratkovat Sastamalan ja Ikaalisten kuuden henkilön tutkintaryhmät.

”Tapauksia on tällä alueellamme ollut ihan laidasta laitaan. Kaikkein laajimmat ja törkeimmät rikokset sekä vakavimmat väkivaltarikokset siirtyvät Tampereelle tutkittaviksi.”

Leppilahden edeltäjä Pauli Pitkäkoski miellettiin vahvasti oman kylän poliisiksi. Vaikka poliisilaitoksen hallinto on nykyisin pirstaloitunut sektoreihin ja organisaatio muuttunut, on Leppilahti huomannut, että paikallispoliisin leiman hänkin on jo saanut.

Rikostutkinnan johtaja ei kuitenkaan pidä kaikkia lankoja käsissään. Sastamalassa ja Punkalaitumella liikkuvia virkapukuisia poliiseja johdetaan Nokialta käsin ja lupa-asioiden johtoporras sijaitsee puolestaan Jyväskylässä.

Sastamala on kaunis kaupunki, Leppilahti tuumaa.

Arabian astiasto ei ehkä paras mökkiolosuhteisiin

Rauhallisessa maaseutukaupungissa sattuu ja tapahtuu poliisin näkökulmasta monenmoista, mutta Sastamalan rikollisuudessa on yksi silmiinpistävä piirre. Se on Leppilahden mukaan huumausaineiden käyttö.

”Huumeisiin liittyvät rikokset ovat valitettavan yleisiä. Myös iso osa omaisuusrikoksista kytkeytyy huumeisiin, sillä jollain konstilla näiden aineiden käyttö on rahoitettava. Kun rahaa ei ole, sitä hankitaan rikollisin keinoin”, Leppilahti sanoo.

Sastamalassa on paljon kesäasukkaita, ja mökkimurtoja on Leppilahden alaisuudessa tutkittu viime talvena ja tänä keväänä useampia. Varkaita kiinnostavat erityisesti puutarhakoneet, sähkötyökoneet sekä arvoesineet. Tästä näkövinkkelistä se kallein Arabian astiasto tai muutkaan design-esineet eivät ole niitä parhaita mökkiolosuhteisiin.

Omaisuuden turvaaminen harvaan asutulla alueella on hankalaa. Leppilahden mukaan hälytyslaitteista ja kameravalvonnasta on toki hyötyä, joskus pelkkä riistakamerakin riittää pelottamaan vorot pois.

”Omaisuusluettelo kannattaa tehdä, eikä muutama valokuvakaan ole pahitteeksi. Niistä on apua paitsi omaisuuden jäljittämisessä myös silloin, kun anastettua omaisuutta saadaan takaisin. Toisinaan niinkin iloisesti käy.”

Maltti on valttia liikenteessä, eivätkä päihteet kuulu veneilyyn 

Leppilahden mukaan varkaat pyrkivät yleensä hankkiutumaan tavaroista eroon mahdollisimman nopeasti. Siksi nopeus on valttia myös rikosilmoituksen tekemisessä. Sen suhteen ei kannata jäädä vetkuttelemaan.

Koronaviruspandemian hillitsemiseen liittyvien rajoitusten myötä Suomen rajojen ylittäminen vaikeutui huomattavasti. Tämä vaikutti siihen, että ulkomaisia rikollisporukoita on murtokeikoilla käynyt aiempaa vähemmän.

”Tilastollisesti murrot eivät ole kuitenkaan vähentyneet, joten tekijöitä on meillä täällä ihan omasta takaa”, Leppilahti tuumaa.

Rikollisuuden vuodenkierrossa kevät ja kesä näkyvät poliisille polkupyörävarkauksien kasvuna. Leppilahden mukaan viime aikoina erityisesti sähköpyörät ovat kiinnostaneet varkaita.

Kesällä loma-aikaan ihmiset liikkuvat enemmän niin teillä kuin vesilläkin. Maltti on valttia liikenteessä. Tien päällä ohittamaan kannattaa ryhtyä harkitusti. Niin kiire ei ole, että turhia riskejä kannattaisi sen vuoksi ottaa.

Sastamalassa upeaa vesistöä ja järvimaisemaa riittää. Päihteet ja veneily eivät kuulu yhteen, vaikka kesäiltana kuinka vesille lähtö houkuttaisi, Leppilahti toteaa.

”Lisäksi veneilytaidot on hyvä pitää ajantasalla. On veneen kipparin vastuulla, että kaikilla veneessä olevilla on asianmukaiset varusteet käytettävissä eli pelastusliivit.”

”Taisi olla vähän raskaita aiheita kesälehteen”, miettii rikoskomisario Antti Leppilahti haastattelun lopuksi.

”Toivotan silti mukavaa ja turvallista kesää kaikille.”

Juttu julkaistaan paperisena versiona ensi keskiviikkona 2.6. ilmestyvässä Alueviestin Kesäviestissä.