Kerho on mukava tapa oppia suomea – “Täällä puhuttava kieli on todella vaikeaa”

Kerhossa opiskelu ei ole liian raskasta ja siellä on mukava kertailla sanoja hyvässä seurassa, tuumaavat osallistujat. Ali kuvassa vasemmalla. Sohvan takana Pirjo Raunio. Kuva: Tuomas Raunio.

Vammalan helluntaiseurakunnan tiloissa on aloitettu vapaamuotoinen suomen kielen opetus maahanmuuttajille. Tarkoituksena on opetella selviämään suomen kielen avulla arjen haasteista. Mukaan ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat parantaa suomen kielen taitoaan.

Oppitunti on joka toinen torstai klo 19 ja kestää noin tunnin. Opiskelu tapahtuu pitkälti juttelun ja pelien avulla, joten mistään ryppyotsaisesta puurtamisesta ei ole kyse. Opiskelun lisäksi suuri merkitys on sosiaalisella kanssakäymisellä niin kahvin juonnilla kuin jutustelulla.

Sataedun koulutuspäällikkö Pirjo Raunio valotti toiminnan taustoja: Sataedun koordinoima KotoDia-hanke rohkaisee ja neuvoo vapaaehtoisia toimijoita auttamaan ihmisiä kotoutumaan. KotoDia-hankkeen puitteissa on järjestetty vapaaehtoisille ohjausta suomen kielen kerhon vetämisestä. Kielen oppiminen on yksi merkittävimmistä kotoutumista edistävistä tekijöistä. Seurakunta tarjoaa vapaaehtoisten voimin pyöritettävässä kielikerhossa mahdollisuuden harjoitella sitä, mitä on opittu ja opitaan koulussa ja työelämässä.

Mukana kerhossa ovat myös pizzeriayrittäjä Ali Al-Madhoush ja hänen vaimonsa Entisar. He ovat olleet Suomessa jo kuusi vuotta. Alin kielitaito on parempi, koska hänellä oli mahdollisuus käydä Irakissa koulua. Silti suomen kielen oppiminen oli työn ja tuskan takana, aluksi hän ei erottanut puheesta erillisiä sanoja ollenkaan.

Ali ja Entisar allekirjoittavat usein kuullun väitteen, että täällä puhuttava kieli on todella vaikeaa. Pariskunnan viisi poikaa puhuvat jo niin hyvää suomea, että pystyvät tulkkaamaan. Kolmella heistä on ammatti ja kaksi pojista käy vielä koulua. Myös Entisar opiskelee Karkussa suomen kielen tunneilla, mutta Alilla ei riitä aika, siitä pizzeria pitää huolta.

He käyvät innolla suomen kielen kerhossa, joka vastaa heidän tarpeisiinsa. Opiskelu ei ole liian raskasta ja on mukava kertailla sanoja hyvässä seurassa.

Teksti: Jukka Mäkinen

Jätä kommentti