Veera ja Henna kirjoittivat Sastamalan Sanataitureiksi – Kilpailuun saatiin kymmeniä tekstejä ympäri Suomea

Yläkoulun sarjassa voiton napannut Henna Luhtanen harrastaa korujen tekemistä. Alueviesti jututti häntä harrastuksestaan aiemmin tänä syksynä. Arkistokuva: Minna Isotalo.

Sastamalan Opiston järjestämä lapsille ja nuorille suunnattu kirjoituskilpailu houkutteli jälleen lapsia ja nuoria tuomaan esille omaa verbaalista osaamista.

Alakoulun sarjan voiton vei tänä vuonna sastamalalainen Veera Mäki-Laurila tekstillään Yksinäisyyden loppu, jossa kirjoittaja kuvailee ystävällisiä, konkreettisia asioita, joiden avulla yksinäisyys loppuu ja päättyy tilanteeseen “yhdessä”. Siinä tuomaristo piti erityisesti tilanteista, jossa ystävyyden merkitys korostuu sekä pienten arkisten asioiden kuvailuista.

Yläkoulun sarjan voiton vei aiemminkin kilpailuun osallistunut Henna Luhtanen, joka asustaa Keikyässä ja Porissa. Hänen Hymysuu-tekstissään on hienosti tuotu esille, kuinka erilaisuuden keskellä olemme kuitenkin yhdessä, niin ihmiset, karkit kuin luonto kivineen ja palmupuut lehtineen. Tuomariston mielestä se oli hauska, kepeä mutta myös lyyrinen. Tekstissä oli käytetty monipuolisesti kielikuvia ja käytetty kekseliäästi toistoa tehokeinona.

Veera ja Henna palkittiin 200 euron voittosummilla.

Kilpailu käytiin loppuun kabinettiolosuhteissa

Sanataitureita on metsästetty syksyn lopuksi Sastamalassa jo vuodesta 2016 lähtien. Kilpailuun saatiin tänäkin vuonna ympäri Suomea kymmeniä tekstejä, joista kahteen eri sarjaan valittiin lopulta yhteensä seitsemän finalistia. Kilpailun finaali on perinteisesti pidetty Lasten ja nuorten kirja- ja kulttuuritapahtuma Lankussa, joka jouduttiin perumaan tämän syksyn osalta koronan vuoksi.

Kilpailun finaalitekstit oli kuitenkin valittu jo hyvissä ajoin ennen tapahtumaa, joten kilpailu käytiin loppuun kabinettiolosuhteissa tuomariston kesken. Tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna kirjailija Jukka-Pekka Palviainen, lastenkirjastonhoitaja ja kääntäjä Anna Missilä ja Warelia Kustannuksen monivuotinen kesätyöntekijä Noora Rintala. Raadin sihteerinä ja opiston edustajana toimi kilpailun isä Miikka Mäkelä.

Tämän vuoden teemana kirjoituskilpailussa oli maailmantilanteestakin pontta ottanut Yhdessä.  Vaikka itse finaalia ei voitukaan tänä vuonna jännittää yhdessä tuomariston, kisaajien ja yleisön kesken, niin teema oli saatu teksteihin mukaan varsin monipuolisesti.

Teksteissä nousivat esiin muun muassa ystävän kanssa koetut arkiset asiat ja teot ystävän hyväksi, yhdessäolon tunne niin läheisen, rakkaan, lemmikin kuin Herrankin kanssa. Lisäksi luonnon kanssa yhtä oleminen ja ilmastonmuutos olivat innostaneet tarttumaan kynään.

Jätä kommentti