Artikkelit, koronavirusMinna Isotalo

Sotesi: Hoivakotien asukkaita kuollut koronaan – Lukijamme kysyvät yksiköiden varotoimista

Sotesi: Hoivakotien asukkaita kuollut koronaan – Lukijamme kysyvät yksiköiden varotoimista

Kuvituskuva: Pixabay.

Alueviestin toimitukseen tuli loppuvuoden aikana useampi yhteydenotto liittyen hoivakoteihin, joissa Sastamalan kaupungilla (Sotesilla) on palvelusetelipaikkoja. Kyselyt liittyvät koronavirukseen.

Alueviesti ei julkaise ainakaan toistaiseksi mainittujen hoivayksiköiden nimiä, sillä kaupungilta tai palveluntuottajilta ei ole saatu vahvistusta näissä yksiköissä mahdollisesti todetuille koronavirustartunnoille.

Sastamalan sosiaali- terveysjohtaja Päivi Tryyki ja asumispalvelujohtaja Mervi Saari vahvistavat kuitenkin tiedon siitä, että Sastamalan alueen vanhusten hoivayksiköissä on ollut koronavirustartuntoja.

Tryykin ja Saaren mukaan koronavirustartunnat ovat myös viime aikoina olleet selkeästi kasvusuunnassa. Tartuntoja on ollut enemmän kuin aiempien ”pandemia-aaltojen” aikana.

Onko Sastamalan alueen hoivakotien asukkaita menehtynyt koronavirustartunnan seurauksena?

”Sotesin alueen asukkaita on menehtynyt koronaan, mutta tietosuojasyistä emme tarkenna tätä asiaa toistaiseksi”, Saari ja Tryyki vastaavat.

Mitä hoivakodissa tapahtuu, jos joku saa tartunnan?

Alueviestin saaman lukijapalautteen mukaan hoivakotien käytännöt mietityttävät ihmisiä. Mitä tapahtuu, jos yksikön asukkaalla tai työntekijällä todetaan koronatartunta? Ovatko ohjeet samanlaiset kaikille yksiköille vai voiko yksityisillä palveluntuottajilla olla Sotesin omista yksiköistä poikkeavia toimintatapoja koronaan liittyen?

Tryykin ja Saaren mukaan Sotesin alueella noudatetaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin antamaa toimintaohjetta, jos asiakkaalla on Covid-tartunta.

Tehostetussa palveluasumisessa asiakkaat ovat pääsääntöisesti yhden hengen huoneissa, lukuun ottamatta pariskuntia.

”Sairastunutta asiakasta hoidetaan koronavarotoimin. Hänen kanssaan työskentelevät hoitajat pukeutuvat suojavarusteisiin ja asiakas pyritään pitämään omassa huoneessaan. Myös asukashuoneen siivoukseen sekä pyykin- ja jätteenkäsittelyyn on omat ohjeensa.”

Samalla selvitetään onko muilla asiakkailla tai työntekijöillä oireita ja järjestetään tarvittavat testaukset. Myös asiakkaiden rokotuskattavuus selvitetään: onko asiakas halunnut ottaa rokotteen ja montako rokoteannosta hän on saanut.

”Pääsääntöisesti tehostetun palveluasumisen asiakkaat ovat Sotesin alueella saaneet kolme rokoteannosta.”

Sotesin vastaavien viranhaltijoiden mukaan hoivayksikön tilanteesta laitetaan tiivis yhteenveto infektioyksikköön, joka sitten määrittelee loput tarvittavat jatkotoimenpiteet kuten esimerkiksi ohjeistaa vierailuiden toimintakäytännöt. Yksikkö voi rajoittaa vierailuja vain tartuntatautilääkärin karanteeni- tai eristyspäätöksellä.

”Yksikön henkilökunnan on tärkeää ohjata vierailijoita siihen, että vierailut toteutetaan turvallisesti: ohjataan vieraita hyvään käsihygieniaan ja maskin käyttöön, jotka ovat toki olleet jo arkipäivää lähes kaksi vuotta yksiköissä muutenkin. Covid-positiiviseksi todetun asiakkaan luona vierailuista sovitaan lääkärin kanssa.”

Kaikissa yksiköissä sairaanhoitopiirin ohjeistus

Työntekijöille on oma ohjeistuksensa. Ellei tartuntatautilääkäri linjaa toisin, vähintään kaksi rokoteannosta saaneet oireettomat koronalle altistuneet hoitajat jatkavat työskentelyään normaalisti.

”Myös yhden rokoteannoksen saaneet ja koronan sairastaneet tai alle 6 kuukautta sitten koronan sairastaneet altistuneet oireettomat hoitajat jatkavat työskentelyään normaalisti”, Tryyki ja Saari selvittävät.

Jos hoivayksikön hoitajalla todetaan Covid-tartunta, mahdollisista oireisista asiakkaista ja hoitajista otetaan koronanäytteet.

”Toki oireiset testataan muutenkin hyvin herkästi. Työntekijä jää ohjeistusten mukaiseen eristykseen kotiin.”

Tryykin ja Saaren mukaan kaikki yksiköt noudattavat vähintään Pirkanmaan sairaanhoitopiirin antamaa ohjeistusta Sastamalan ja Punkalaitumen alueella.

”Joillakin yksityisistä palvelutuottajista voi olla konsernin puolelta vielä tiukennettuja ohjeita”, he sanovat.

css.php