Tahto Areenan joukkorokotukset alkoivat – Huittisissa kannustetaan nyt kaikkia koronapiikille

Eila Lind kiitteli Huittisten koronarokotusjärjestelyitä. Tahto Areenalla kaikki kolme rokotetta saaneen Lindin mukaan ajanvaraus kävi helposti ja rokotukselle pääsi nopeasti.

”Rokotuspiste kolme”, Tahto Areenan ovensuusta huikataan ja seuraava koronarokotteelle tulija siirtyy ulkoa sisätiloihin.

Huittislaisen urheiluhallin pihamaalla omaa vuoroaan odottelee muutama kolmatta rokoteannosta hakeva henkilö. Kirpeä pakkanen nipistelee varpaita, mutta pitkään ei tarvitse omaa aikaansa odottaa.

Eila Lind ennättää seisoskella ulkona muutaman minuutin, sillä hän on saapunut paikalle tapansa mukaisesti reilusti etuajassa.

”Olisi tähän voinut tietysti tulla vasta juuri ennen omaa aikaa, mutta en vaan oikein osaa jättää niin viimehetkeen”, hän naurahtaa.

Huittisissa koronarokoteet on koko epidemian ajan jaettu ajanvarauksella muutamaa non stop -rokotepäivää lukuunottomatta. Lindiltä tämä järjestely saa varauksetonta kiitosta.

”On ehdottomasti parempi, että rokotukseen saa varata ajan, niin ei tarvitse pakkasessa odotella.”

Myös itse ajanvaraus on käynyt tietotekniikan hallitsevalta naiselta helposti.

Lind on saanut kaikki koronarokotteensa Tahto Areenalla. Liikuntahallin käyttäminen rokotustarkoitukseen on saanut varsinkin sosiaalisessa mediassa jonkin verran kritiikkiä, mutta Lind pitää paikkaa tarkoitukseen sopivana.

”Tilat ovat väljät, eikä ylimääräisiä kontakteja tule. Ohjeistuskin on oikein hyvä, joten oikealle rokotuspisteelle löytää varmasti”, hän kehuu.

“Ei ainakaan tarvitse syyttää itseään”

Koronarokotteiden ottaminen on ollut Lindille itsestäänselvä asia. Kolmannelle piikillekin hän varasi ajan heti, kun se oli mahdollista.

”Suurin syy on se, että ei sitten ainakaan tarvitse syyttää itseään jos taudin saa. Kun otan rokotteen, teen omasta puolestani kaikkeni vakavamman tautimuodon estämiseksi”, hän toteaa.

Samaan aikaan Tahto Areenan toisella puolella käy ovi, kun Hanna ja Juha Mustanojan rokotteiden pistämisestä on kulunut 15 minuuttia ja he astuvat ulos rokotuspaikalta.
”Hyvin kävi, nopeasti ja helposti”, tyytyväinen pariskunta huikkaa pikaiset kommenttinsa.

Omikron leviää nyt nopeasti

Tahto Areenan massarokotukset alkoivat maanantaina ja jatkuvat vielä ensi viikon. Huittisten terveyskeskuksen hoitotyönjohtaja Petteri Männistö vetoaa huittislaisiin, että mahdollisimman moni kävisi rokotuksella Tahto Areenalla.

”Tämä on tärkeää, sillä omikron leviää nyt nopeasti ja kolmas rokotus nostaa rokotussarjan suojatehoa huomattavasti”, Männistö painottaa.

Kahteen rokotusviikkoon on panostettu myös siitä syystä, että tämän jälkeen rokotustyö terveyskeskuksessa saataisiin vähentymään ja henkilökuntaa vapautuisi muihin tärkeisiin tehtäviin.

Ennen Tahto Areenan rokotuksia kolmannen rokotteen oli ennättänyt saada lähes 2700 huittislaista.

Tähän mennessä kahden viikon massarokotuksiin on varattu noin 2000 rokotusaikaa. Se on vain puolet terveyskeskuksen tavoitteesta.

”Noin 5000 huittislaista on vielä ilman kolmatta rokoteannosta ja heistä noin 4500 on jo oikeutettu kolmanteen rokoteannokseen, joten toivomme, että saisimme tämänhetkisen varausmäärän tuplattua. Ensi viikolle pystymme avaamaan vielä reilusti lisää aikoja”, Männistö kertoo.

Yli 60-vuotiaat voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Alle 60-vuotiailla rokotusväli on minimissään neljä kuukautta.

Ylilääkäri: ”Koronatilanne on nyt huolestuttava”

Huittisten terveyskeskuksen vs. ylilääkäri Terhi Nieminen toteaa, että Huittisten koronatilanne on nyt huolestuttava.

”Näin suuria lukuja täällä ei ole ollut missään vaiheessa.”

Huittisissa todettiin viime viikolla 29 koronatartuntaa. Niemisen mukaan suurin osa tapauksista levisi perhepiirissä.

”Näissä tapauksissa ensimmäinen tartunnan saanut on ollut rokottamaton, jonka kautta virus on levinnyt sitten myös rokotettuihin”, hän kertoo.

Huolestuttavaa on myös se, että tartuntoja on ollut jonkin verran sote-ammattilaisten keskuudessa.

”Organisaatiomme on pieni ja siksi helposti haavoittuva. Tartunnat ja altistumiset aiheuttavat nopeasti resurssiongelmia”, Nieminen harmittelee.

Vs. ylilääkäri pelkää, että koulujen alkaminen joululomien jälkeen pahentaa tilannetta entisestään.

”On hyvin mahdollista, että tartuntoja tulee lähiaikoina huomattavasti lisää.”

Huittisissa koronatapaukset on toistaiseksi saatu jäljitettyä hyvin.
”Mutta viime viikonloppunakin oli 16 tapausta, joten jäljitystyössä meni paljon aikaa”, hoitotyönjohtaja Petteri Männistö kertoo.