Asiakkaan parhaaksi sillan molemmin puolin – Apteekki Sastamalan ja Tyrvään Apteekin palveluissa korostuvat asiakaslähtöisyys ja ammattitaito

Apteekki Sastamala palvelee asiakkaita vuoden jokaisena päivänä, muistuttavat johtava proviisori Virpi Sundqvist ja apteekkari Tuija Myllymäki.

Täyden palvelun talo. Sellainen on Itsenäisyydentiellä Citymarketin liikekeskuksessa toimiva Apteekki Sastamala. Apteekkari Tuija Myllymäki haluaa satsata lääkehoitoa tukeviin lisäpalveluihin ja kuunnella asiakkaiden toiveita, joista yksi toteutuu ihan pian. 

”Asiakkaat ovat toivoneet, että apteekki avautuisi sunnuntaisin ja pyhäpäivinä aikaisemmin. Toukokuun alusta lähtien olemme avoinna jo kello 11 alkaen eli tuntia nykyistä aiemmin”, hän kertoo.

Lähiapteekki. Se on sana, joka toistuu apteekkari Myllymäen ja johtavan proviisorin Virpi Sundqvistin puheissa. Palvelut todella ovat lähellä useita sastamalalaisia, sillä Apteekki Sastamalan sivuapteekki, Tyrvään Apteekki, toimii Vammaskosken sillan pohjoispuolella palvellen asiakkaita yhtä ammattitaitoisesti ja iloisesti kuin isompi sisaruksensa Vammalan keskustan toisella laidalla. 

”Moni asiakas on ollut huolissaan häviävätkö Tyrvään Apteekin palvelut tulevaisuudessa. Kaikki säilyy ennallaan”, toteaa apteekkari. 

Viranomainen määrittelee apteekin sijainnin ja Tyrvään Apteekin kuuluu sijaita sillan pohjoispuolella.

Apteekki on siellä, missä asiakkaat ovat

Apteekki Sastamala palvelee asiakkaita vuoden jokaisena päivänä. Aukioloaikojen lisäksi apteekki tarjoaa myös digitaalisia palveluita, joita ovat apteekkarinverkkoapteekki.fi sekä Treet-mobiilisovellus. Digitaalisten palveluiden avulla asiakas voi ostaa sekä reseptilääkkeitä että itsehoitolääkkeitä ja muita apteekkituotteita.  

”Reseptilääkkeitä tilattaessa farmasisti soittaa aina asiakkaalle, neuvoo valmisteen käytössä ja tarkistaa mahdolliset yhteisvaikutukset eli käy läpi samat asiat kuin apteekin tiskillä. Näin varmistetaan lääkkeen oikea ja turvallinen käyttö”, Virpi Sundqvist sanoo. 

Lääkkeiden ostaminen ei siis enää nykypäivänä edellytä fyysistä vierailua apteekissa. 

”Kyllähän se helpottaa asiakasta, kun voi vaikka laiturinnokasta tehdä tilauksen, joka tulee postissa mökkipaikkakunnalle. Nyt kukin voi valita itselleen sopivan asiointitavan ja -paikan. Apteekki on siis nykyisin siellä, missä ovat asiakkaatkin”, toteaa Tuija Myllymäki. 

Avainasiakkaalle omia etuja

Apteekki Sastamalan asiakkaan kannattaa ehdottomasti liittyä Avainasiakkaaksi. Yksi lisäpalvelu Avainasiakkaalle on reseptien maksuton uusiminen, joka otettiin käyttöön korona-aikana. Kun terveydenhuolto kuormittui, asiakkaat eivät tahtoneet päästä puhelimella läpi terveyskeskuksiin. 

”Nyt uusimme maksutta ne reseptit, jotka eivät vaadi lääkärin kontrollia. Näin vähennämme osaltamme terveydenhuollon kuormitusta ja tietenkin palvelemme asiakasta entistä paremmin. Reseptin uusiminen on asiakkaalle tärkeä palvelu, ettei hoito katkea”, huomauttaa apteekkari.

Proviisori Sundqvist jatkaa, että reseptien uusimisen yhteydessä asiakkaita muistutetaan vuosittaisten kontrollien tärkeydestä.

”Näin saadaan selville asiakkaan ajantasainen lääkitys. Myös turhat ja ei käytössä olevat  lääkkeet voidaan yhdessä asiakkaan kanssa mitätöidä. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta siitä, että asiakkaan lääkekokonaisuutta on tarkasteltu meidän avustuksella.”

Pohjoispuolen asukkaat ovat ottaneet Tyrvään Apteekin omakseen, iloitsee apteekinhoitaja Lea Hongisto vierellään farmaseutti Mervi Virkorinne.

Tyrvään Apteekki on pieni ja kotoisa

Palataan vielä ”pikkusiskoon” eli Tyrvään Apteekkiin. Pienemmästä koostaan huolimatta se tarjoaa asiakkailleen ihan samat palvelut kuin Apteekki Sastamala. 

Apteekinhoitaja ja farmaseutti Lea Hongisto vakuuttaa, että Asemakadulla palvelu pelaa. 

”Tyrvään Apteekki on pieni ja kotoisa, mutta toimiva – myös asiakkaiden mielestä, sillä saamme palvelusta päivittäin kiitosta”, hän hymyilee. 

Kun tilat ovat kompaktit, varastonhallintaa helpottaa isomman yksikön läheisyys. Lääkkeet kulkevat päivittäin sillan yli, tarvittaessa kumpaankin suuntaan. 

Tyrvään Apteekissa on ihan kirjaimellisesti helppo asioida. Apteekkiin asennettiin hiljattain uusi automaattiovi, joten rollaattorin ja lastenvaunujen kanssa pääsee sisään vaivattomasti. Myös auton saa parkkiin oven välittömään läheisyyteen. Lisäksi uudet valomainokset katolla muistuttavat apteekin olemassaolosta jo kauas. 

Palvelun lisäksi Tyrvään Apteekin asiakkaat kiittävät sen sijainnista. Lea Hongisto kertoo apteekin kuuluvan ”pohjoispuolen kalustoon”. 

”Meille poiketaan ilman asiaakin, tai vilkutellaan ikkunan takaa puolin ja toisin. Lämmittää mieltä, kuinka omakseen asukkaat meidät ovat ottaneet.”

Tuki- ja hoitopainesukat mittojen mukaan

Apteekki Sastamalassa on laaja valikoima erilaisia tukisukkia ja lääkinnällisiä hoitopainesukkia. Lisäksi niitä voi teettää mittojen mukaan. Farmaseutti, kosmetologi, jalkahoitaja ja jalkaterapeutiksi opiskeleva Paula Vaara muistuttaa oikean kokoisten sukkien olevan ensiarvoisen tärkeät. 

”Asiakkaiden raajojen mittasuhteet ovat vaihtelevia, jokainen on yksilö. Kompressiotuotteet vaativat tarkan mittauksen, sillä oikea koko on tärkeää oikeanlaisen hoitopaineen saavuttamiseksi oikeissa kohdissa.”

Kun tavoitteena on hoidollisten ominaisuuksien lisäksi parantaa asiakkaan terveydentilaa, otetaan mittaustilanteessa huomioon myös hänen toimintakykynsä sukkia pukiessa ja riisuessa.

”Asiakkaan kokonaishoidon kannalta saadaan siis aina parempi hyöty omille mitoille teetetyistä kompressiotuotteista”, perustelee Vaara mittauksen tärkeyttä. 

Mihin hoitosukkia sitten käytetään? Kevyitä tukisukkia voivat terveissä alaraajoissa käyttää paljon istuma- ja seisomatyötä tekevät. Tällöin sukat ehkäisevät turvotusta ja väsymyksen tunnetta. 

Myös muita kompressiotuotteita mitataan

Lääkinnällistä hoitosukkaa, johon on lääkärin lähete käytetään joko ennaltaehkäisevänä tai sairauden, kuten laskimoiden vajaatoiminnan, laskimoperäisen säärihaavan ja lymfaattisen turvotuksen hoitoon. Myös jo syntyneiden suonikohjujen hoitamiseen suositellaan yksilöllisesti mitoitettuja sukkia. 

Hoitosukkien tavoitteena on parantaa alaraajojen laskimopaluuvirtausta, ehkäistä raajaturvotusta pienentämällä kapillaarien ja kudoksen välistä paine-eroa, laskea jo syntynyttä turvotusta sekä edistää imuteissä tapahtuvaa virtausta.

”Hoitopainesukkien lisäksi meillä Apteekki Sastamalassa mitataan myös muita kompressiotuotteita, kuten hihaa ja hansikasta. Teen myös kotimittauksia aina yksilöllisesti ja ystävällisesti palvellen”, Vaara vinkkaa. 

Paula Vaaran lisäksi useat Apteekki Sastamalassa työskentelevät farmasistit ovat ammattitutkintonsa lisäksi lisäkouluttaneet itseään.

”Osaamista löytyy niin lääkehoidon kokonaisarviointiin, annosjakeluun, auditointiin, eläinvalmisteisiin kuin lääketurvallisuuteen”, toteaa apteekkari Myllymäki.