Tyrvään siunauskappelin viereen uusi uurnahauta-alue – “Voidaan laajentaa tulevaisuudessa, jos se osoittautuu hyvinkin suosituksi”

Tyrvään siunauskappeli. Uusi uurnahauta-alue valmistuu kappelin viereen. Arkistokuva: Pauliina Vilenius.

Sastamalan seurakunnan päähautausmaalle, Tyrvään kappelihautausmaalle Roismalaan on valmistumassa uusi uurnahauta-alue.

Alueen rakentuminen on ollut useamman vuoden projekti. Hautausmaahallinnosta vastaava toimistosihteeri Tomi Marjakoski kertoo seurakunnan toimittamassa tiedotteessa, että viimeisimmän kappelihautausmaan laajennuksen yhteydessä hautausmaan perälle suunniteltiin paikka, jota mietittiin uurnahauta-alueeksi. Sitä ei kuitenkaan koskaan otettu käyttöön.

Uuden uurnahauta-alueen perustaminen Sastamalan seurakunnan suurimmalle hautausmaalle nähtiin kuitenkin tärkeänä asiana.

“Hautapaikoista ei laajennuksen jälkeen ollut pulaa, ja uudesta Tyrvään kirkolla olevasta muistolehdosta on tullut vähitellen suosittu vaihtoehto sukuhaudoille. Ehkäpä näiden syiden vuoksi erillistä uurnahauta-alueen käyttöönottamista ei ole kiirehditty”, Marjakoski tuumii.

Toisaalta uurnahautausten suosio on ollut viime vuosina merkittävässä kasvussa. Kun Roismalan kappelihautausmaata viimeksi noin 15 vuotta sitten laajennettiin, noin 30 prosenttia hautauksista silloisessa Vammalan seurakunnassa tapahtui uurnahautauksina.

“Nykyisin tämä luku on vanhan Vammalan alueella jo enemmän kuin kaksinkertaistunut yli 60 prosenttiin ja koko Sastamalan seurakunnassakin uurnahautauksia on noin 55 prosenttia kaikista hautauksista.”

Tyrvään kappelihautausmaa kartalla. Uusi uurnahauta-alue on merkitty karttaan T-kirjaimella (etuoikealla).

Uusi uurnahauta-alue löysi lopulta paikkansa siunauskappelin lähellä olevalta tyhjältä nurmialueelta. Suunnittelutyö alkoi toimistosihteeri Marjakosken ja silloisen hautausmaanhoitaja Lauri Valkeejoen yhteistyönä vuonna 2018.

Mielipiteitä yksityiskohdista kyseltiin myös silloiselta kiinteistöpäälliköltä Jouko Lundénilta sekä talousjohtaja Raimo Kempiltä. Marjakoski teki alueesta esityksen, käyttösuunnitelman ja kartan Sastamalan seurakunnan kiinteistötyöryhmälle, joka piti esitystä ja suunnitelmaa hyvänä. Asia eteni kirkkoneuvostoon, jossa ratkaisu hyväksyttiin alkuvuodesta 2021.

Uuden uurnahauta-alueen kaivuu- ja valutyöt alkoivat viime kesänä. Lisäksi alueelle valettiin palkit valmiiksi tulevia hautakiviä varten. Samana syksynä suoritettiin karkea maaston muotoilu ja annettiin muokatun alueen maa-aineksen painua talven ajan. Tänä keväänä alueen yksityiskohtia mietittiin vielä yhdessä uuden seurakuntamestari Pekka Kömin kanssa ja aloitettiin alueen käyttöönoton valmistelu edessä olevaa kesää ajatellen.

Suurimpana työnä alkukesästä 2022 olivat multien tuominen ja nurmen teko alueelle sekä uurnahautausmaan yhteyteen valmistuvan pienen levähdyspaikan teko penkkeineen ja istutuksineen.

“Aluetta on vielä myöhemmin tarkoitus kaunistaa lisää istutuksin ja pensain. Nyt käyttöön varattua aluetta voidaan myös laajentaa tarvittaessa tulevaisuudessa, jos se osoittautuu hyvinkin suosituksi hauta-alueeksi”, Marjakoski toteaa.

Uusi uurnahauta-alue otetaan virallisesti käyttöön sunnuntaina 3. heinäkuuta kello 17-18 pidettävässä juhlassa, jonka johtaa Tampereen piispa Matti Repo. Juhlaan on vapaa pääsy ja tilaisuuteen liittyy myös kahvitarjoilu.

Juhlan jälkeen alueelle voidaan alkaa laskea uurnia.

Tyrvään kappelihautausmaa vihittiin käyttöön vuonna 1891. Hautausmaata on myöhemmin laajennettu ainakin 1970-luvulla ja 2000-luvun alussa. Hautausmaata kutsuttiin aluksi nimellä Tyrvään uusi hautausmaa, mutta nykyisin nimenä on Tyrvään kappelihautausmaa.

Puhekielessä nimenä esiintyy usein kaupunginosan nimen mukaisesti Roismalan hautausmaa.

Jätä kommentti