Pakastuskausi on alkanut – Mansikanviljelijät odottavat kesän mansikkasadosta viime vuotta parempaa

Mansikan satokausi on nyt parhaimmillaan. Tarja Matomäki ja Juha Matomäki kannustavat hankkimaan mansikat paikallisilta viljelijöiltä, jolloin ne ovat varmasti tuoreimmillaan.

Mansikan pääsatokausi on käsillä. Helteinen sää sai mansikkasadon kypsymään kesäkuun lopussa vauhdilla.

Kauvatsalaisen Matomäen Mansikkatilan Juha Matomäki ja huittislaisen Mattilan Marjatilan Tarja Matomäki kertovat molemmat huokaisseensa helpottuneena, kun lämpötila tällä viikolla viimein laski.

“Kuumuus teki sen, että mansikka lähes suli käsiin. Nyt tilanne on parempi”, Juha Matomäki toteaa.

“Toisaalta sää olisi saanut viilentyä jo aiemmin. Mansikat kypsyvät nyt sitä tahtia, että suurimpana riskinä on, että marjaa jää maahan, kun kaikkea ei ehditä poimia”, Tarja Matomäki jatkaa.

Vaikka mansikoiden pakastuskausi on käynnissä, rauhoittelee Juha Matomäki, että paniikkia ei vielä ole.

“Olemme istuttaneet uusia taimia vielä ihan hiljan ja itse asiassa vähän on vielä istutettavanakin. Tämä tarkoittaa sitä, että kausi tulee jatkumaan vielä pitkään, tällä hetkellä arvioisin, että syyskuun puoliväliin asti.”

Tarja Matomäki sen sijaan kannustaa hankkimaan marjat pakkaseen juuri nyt.

“Itsepoimijoille nyt olisi paras mahdollinen hetki lähteä liikkeelle. Tämä vaihtoehto olisi oikein toivottavaa nyt myös sen vuoksi, että alaa vaivaa merkittävä työvoimapula.

Laatu viime vuotta parempi

Molemmat mansikanviljelijät pitävät tämän vuoden satoa laadukkaana ja odottavat satotasosta vähintään kohtalaista.

“Näkisin, että tänä vuonna saadaan ainakin viime vuotta enemmän ja parempilaatuista marjaa”, Juha Matomäki sanoo.

“Kevät oli kylmä, minkä ansiosta mansikka sai kehittyä rauhassa vielä raakileenakin. Se takaa hyvän laadun”, Tarja Matomäki täydentää.

Tulevat viikot vaikuttavat asiaan kuitenkin paljon, mansikanviljelijän näkökulmasta kesä saisi jatkua vähäsateisena ja tasaisen lämpimänä.

“23–24 astetta olisi ihanteellinen lämpötila, vettä saa tulla, mutta tasaisesti, eikä mielellään yhtään ukkoskuuroa”, Juha Matomäki toivoo.

Hintatason sekä Tarja että Juha arvelevat nousevan tänä vuonna hivenen viime vuotta korkeammaksi.

“Tuotantokustannukset ovat nousseet viime aikoina useita kymmeniä prosentteja. Mikäli haluamme, että meillä on kotimaisia marjoja ja viljelijöitä vielä tulevinakin vuosina, mitään alennusmyyntejä ei voi aloittaa”, viljelijät toteavat.

“Myös tunnelivadelmat kypsyvät juuri nyt, joten myös ne kannattaa hankkia pakkaseen lähiaikoina”, Tarja Matomäki vinkkaa.

Jätä kommentti